2020
Перше видіння: модель отримання особистого одкровення
Лютий 2020


Перше видіння: модель отримання особистого одкровення

Подіями, що сталися у Священному гаю, пророк Джозеф Сміт навчає, як ми можемо отримувати особисте одкровення у плині повсякденного життя.

Зображення
painting of First Vision

Перше Видіння, художник Уолтер Рейн

200-та річниця того, що ми називаємо “Першим видінням Джозефа Сміта”,—це велика можливість для нас поглибити віру в його пророчу місію і на його прикладі навчатися того, як покращувати свою здатність отримувати особисте одкровення від Бога.

Коли 14-річний Джозеф Сміт вийшов з гаю в Пальмірі, шт. Нью-Йорк, США, він здобув особисте знання, що Бог спілкується зі Своїми дітьми на землі. Він повірив словам, які прочитав у Біблії:

“А якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога, що всім дає просто, та не докоряє,—і буде вона йому дана.

Але нехай просить із вірою, без жадного сумніву. Бо хто має сумнів, той подібний до морської хвилі, яку жене й кидає вітер” (Якова 1:5–6).

Покладаючись на це обіцяння, Джозеф Сміт безстрашно діяв. І всі ми також можемо так чинити. Ось що сказав Президент Рассел М. Нельсон про наші можливості: “Якщо дивовижний досвід Джозефа Сміта у Священному гаю навчає нас чомусь, так це тому, що небеса відкриті і Бог розмовляє зі Своїми дітьми”1.

Бог дотримується обіцяння спілкуватися зі Своїми дітьми в земному житті, якщо вони просять і гідні цього спілкування. Досвід Першого видіння, а також великий потік одкровень, які Джозеф Сміт отримав під час Відновлення, навчають, як ми можемо отримувати особисте одкровення в повсякденному житті.

“Коли ми готові прийти до Нього,—навчав Джозеф,—Він готовий іти до нас”2.

Небеса відкриті

Наша задача—діяти, аби ми могли отримати послання про істину, які Небесний Батько готовий дати нам у вигляді одкровення, а також усвідомити все, що Він уже надав. Те, що відбулося з Джозефом Смітом, є прикладом цього. Очевидно, що він перечитував книгу Якова й інші книги Біблії по кілька разів, як і ми. Втім одного дня під впливом Святого Духа він зрозумів послання, яке привело його до Священного гаю. Ось розповідь про те, як він зрозумів послання від Бога, дане йому задовго до того:

“І в той час, коли відбувалася в мені ця тяжка внутрішня боротьба, викликана протистоянням партій релігійників, я одного дня читав Послання апостола Якова, пʼятий вірш першого розділу, в якому сказано: А якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога, що всім дає просто та не докоряє,—і буде вона йому дана.

І, мабуть, ще ніколи жоден уривок з Писань не зворушував людського серця з такою силою, як тоді ці слова зворушили моє. Вони, здавалося, в повній мірі заволоділи почуттями мого серця. Я знову і знову вдумувався в ці слова, відчуваючи, що я, напевно, більше за всіх потребую саме Божої мудрості, адже я не знав, що мені робити, і так ніколи і не дізнався б, якби не сягнув більшої мудрості, бо вчителі релігії з різних сект розуміли одні й ті ж уривки з Писань настільки по-різному, що руйнувалася впевненість у тому, що питання можна розвʼязати через звертання до Біблії” (Джозеф Сміт—Історія 1:11–12).

Те, що відбулося з Джозефом Смітом, є прикладом, який ми можемо наслідувати, аби розпізнавати послання від Бога, призначені особисто нам. Чому уривок з Писань прийшов з великою силою і проник з великою переконливістю до глибин його серця? І чому він розмірковував над ним знову і знову?

Може бути багато причин, чому Бог міг промовляти з такою силою до юного Джозефа, але головна причина—це тому що його серце було підготовлене.

Скрушене серце—це підготовлене серце

Серце Джозефа було скрушеним щонайменше з двох причин. Він хотів здобути прощення своїх гріхів і слабкостей, а це, як він знав, було можливим лише завдяки Ісусу Христу. І він понад усе хотів знати, яка з церков, що постійно сперечалися одна з одною, була істинною, аби приєднатися до неї.

Джозеф був підготовлений завдяки вірі в те, що Ісус є Христос і його Спаситель. Маючи таку віру і смиренне серце, він був готовий. Він так розповідав про свої почуття в той час: “Я волав до Бога, щоб Він змилувався наді мною, бо не було нікого іншого, до кого б я міг звернутися, щоб здобути милість”3.

Він був підготовлений, як можемо бути і ми з вами, щоб заявити право на обіцяння, яке міститься в Посланні Якова. Потік одкровень, отриманих Джозефом, дав Господу можливість змінити його життя і благословити життя всіх дітей Небесного Батька та їхніх сімей, які вже прийшли чи коли-небудь прийдуть на землю.

Надзвичайне благословення для вас і для мене в тому, що з прикладу Джозефа Сміта ми можемо навчитися, як отримувати світло і знання від Бога. Наслідуючи приклад Джозефа, ми можемо служити Господу і принести тривалу радість тим, кого любимо. А тоді завдяки їхньому прикладу благословення особистого одкровення буде передаватися далі по ланцюжку, кінець якого ми не можемо бачити, але його може бачити Небесний Батько.

Зображення
painting of young Joseph Smith

Якщо комусь з вас не вистачає мудрості, художник Уолтер Рейн

Підготувати себе до одкровення

Приклад того, як Джозеф готувався до особистого одкровення, був простим і є легким для наслідування, але він не обов’язко включає єдиний набір кроків, в якому один витікає з іншого. Ви є неповторною дитиною Бога, тож володієте різними здібностями до навчання і різними способами засвоєння істини. Втім з прикладу Джозефа Сміта ви можете бачити, що кілька одкровень про світло та істину є важливими для отримання неперервного особистого одкровення. Господь знав про це, коли дав кожному з нас причасні молитви як модель підготовки до отримання особистого одкровення через Святого Духа.

Можливо, ви відчуваєте щось інше, але коли я чую слова “О Боже, Вічний Батьку” (Учення і Завіти 20:77, 79), мене огортає тепле почуття любові. Слова причасних молитов приносять спогади про те, що я відчував, виходячи з христильної купелі у Філадельфії, шт. Пенсильванія, США, коли мені було 8 років. Тоді я знав, що Ісус—це мій Спаситель, і я відчував радість від того, що був чистим. Іноді я згадую картини, де його зображено на хресті, і як Він виходить з гробниці. Але найсильнішими відчуттями є вдячність і любов до Нього.

Коли я чую слова, що маю свідчити про своє бажання “завжди памʼятати Його, і дотримуватися Його заповідей”, я відчуваю смирення і потребу в покаянні й прощенні. Крім того, коли я чую обіцяння про те, що Його Дух може бути зі мною (див. Учення і Завіти 20:77), я відчуваю, що це правда. І кожного разу я відчуваю світло, спокій і впевненість завдяки тому, що можу чути послання, дані через одкровення від Бога.

Чотирнадцятирічний Джозеф Сміт не мав причасних молитов, коли готувався до особистих одкровень, які він отримав у Священному гаю й упродовж решти свого життя. Однак він наслідував модель, дотримуючись якої ми всі можемо стати гідними неперервного особистого одкровення:

  • Він вивчав слова Бога, які вже були відкриті в Писаннях.

  • Він розмірковував над тим, що прочитав і почув.

  • Він часто звертався до Писань і ретельно їх досліджував.

  • Ґрунтуючись на вірі, яку він здобув завдяки вивченню і розмірковуванням, він вирішив помолитися.

  • Коли прийшло одкровення, він отримав істину і світло, жив відповідно до істини, яку йому було дано, і прагнув більшої істини.

  • Він знову звертався до Писань і отримував подальші одкровення від Бога, які записував.

  • Він продовжував молитися й виявляти послух, таким чином отримуючи подальше світло й настанови.

Президент Нельсон описав чудову можливість, яка відкривається для нас, коли ми наслідуємо приклад Джозефа Сміта: “Подібним чином, що ви бажаєте, щоб відкрилося для вас? Якої мудрості вам не вистачає? Що, на вашу думку, вам вкрай потрібно пізнати або зрозуміти? Наслідуйте приклад пророка Джозефа. Знайдіть тихе місце, яке ви можете відвідувати регулярно. Упокортеся перед Богом. Вилийте своє серце вашому Небесному Батькові. Зверніться до Нього за відповіддю і втіхою”4.

Зображення
young adult reading scriptures

Сатана чинить спротив одкровенню

Наслідуючи приклад Джозефа Сміта, ви уважно вивчатимете його приклад відваги й наполегливості. Можливо, під час молитви вам не доведеться долати спротив, який долав він у Священному гаю, але було б мудро пам’ятати про нього. Джозеф описував той опір таким чином:

“Діставшись місця, куди я заздалегідь намітив собі прийти, і переконавшись, що навкруги нікого немає, я став навколішки і почав виливати бажання мого серця Богові. Тільки-но я почав свою молитву, як відчув, що якась сила скувала і повністю подолала мене, вона настільки дивовижно подіяла на мене, що мого язика було звʼязано і я не міг говорити. Суцільна темрява огорнула мене, і на якийсь час мені здалося, що я був приречений на раптове знищення.

Але, зібравши всі свої сили, я кликав Бога, щоб Він звільнив мене від цієї ворожої сили, яка скувала мене, і тієї миті, коли я був уже ладен впасти у відчай і скоритися знищенню,—не якійсь уявній руйнації, а силі якоїсь реальної істоти з невидимого світу, що мала таку дивовижну могуть, якої я ніколи не відчував у жодній істоті,—саме в цю мить великої тривоги я побачив прямо над головою стовп світла, яскравішого за сонце, і спускаючись повільно з неба, це світло впало на мене” (Джозеф Сміт—Історія 1:15–16).

Той жахливий спротив, який Джозеф відчував усе своє життя, був наслідком бажання Люцифера зупинити одкровення, яке привело до Відновлення євангелії Ісуса Христа. Ваші молитви про одкровення від Бога стикнуться з меншою протидією, однак вам необхідно наслідувати приклад сміливості й наполегливості, виявлених Джозефом.

Сатана, імовірно, буде використовувати більш непомітні методи опору вашим зусиллям отримати й утримати особисте одкровення. Одним з них буде його намір посилати вам неправдиву інформацію. Це його спосіб давати хибне одкровення. Він намагатиметься дістатися до вас за допомогою послань, які мають на меті змусити вас повірити, що немає ні Бога, ні воскреслого Ісуса Христа, ні сучасних пророків чи одкровень, що Джозефа Сміта було введено в оману і що ваші почуття і спонукання від Святого Духа—це вигадки “божевільного розуму” (Aлма 30:16).

Він насилатиме на вас ту брехню, так само, як і у випадку з Джозефом Смітом, кожного разу, коли ви будете мати намір помолитися, а потім знову, після того як отримаєте одкровення. Я знайшов два способи уникати тих нападів.

Перше, я ніколи не зволікаю, коли відчуваю, що треба помолитися. Не давайте місця сумнівам. Президент Бригам Янг (1801–1877) сказав, що людина, яка чекає, поки у неї з’явиться бажання помолитися, буде менш схильна молитися5.

Друге, швидко записуйте послання, отримані від Бога. Я зрозумів, що духовні враження, які щойно були чіткими, можуть затуманюватися або зникати лише за кілька хвилин. Я навчився вставати й записувати враження, навіть якщо це трапляється посеред ночі. У протилежному випадку їх можна втратити.

З огляду на це Джозеф викладає нам ще один урок. Він кілька разів записав те, як отримав Перше видіння, і він описував це різним людям у різний час. Як і інші пророки, Джозеф Сміт зрозумів, як важливо, і в той же час важко, словами передати дану через одкровення істину.

Зображення
young adult praying

Одкровення благословляє наших нащадків

Як і Джозеф Сміт, ми можемо благословляти наших дітей і дітей наших дітей словами одкровення, які ми отримуємо від Бога. Оскільки ми є особистостями з унікальними потребами, можливо, лише кілька з отриманих нами одкровень можна буде застосувати до тих, за кого ми відповідальні перед Богом. Однак записаний доказ того, що Бог говорить з нами, може бути для них таким самим благословенням, яке пророк Джозеф дав нам.

Перше видіння показує нам, що небеса відкриті. Бог слухає наші молитви. Він відкриває нам Себе і Свого Сина. Святий Дух промовляє до серця тих, хто готовий почути і відчути тихий спокійний голос. Ми можемо передати ті уроки й те послання тим, кого любимо і хто йде за нами.

Дяка нашому великодушному Небесному Батькові, Який любить нас, чує наші молитви і сказав про Спасителя в наш час: “Це Мій Улюблений Син, слухай Його!” (Джозеф Сміт—Історія 1:17). Дяка нашому Господу Ісусу Христу, Який відновив Свою Церкву через пророка Джозефа Сміта. І дяка Святому Духові, Який завжди готовий бути нашим постійним напарником.

Я свідчу, що відповідь на дитячу молитву є ствердною:

Батьку, чи справді Ти в височині?

Чуєш молитву й відповідь даєш мені?6

Я молюся, щоб ми, як і пророк Джозеф Сміт, а також як і сучасний пророк у наш час, прийняли запрошення нашого люблячого Небесного Батька, нашого Спасителя і Святого Духа отримувати світло та істину особистого одкровення кожного дня свого життя.

Посилання

  1. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона, трав. 2018, с. 95.

  2. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 43.

  3. Джозеф Сміт, взято з “First Vision Accounts”, 1832 Account, Gospel Topics Essays, ChurchofJesusChrist.org/topics/essays; punctuation modernized.

  4. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, с. 95.

  5. Див. Teachings of Presidents of the Church: Brigham Young (1997), 45.

  6. “Молитва дитини”, Збірник дитячих пісень, с. 6.

Фон від Getty Images