2013
Запитання і відповіді
Серпень 2013


Запитання і відповіді

Як мені “стояти на святих місцях”, якщо навкруг мене стільки злочестивості, наприклад, у школі?

Щоб підготувати нас до важких часів, Господь наказав нам “стояти на святих місцях” (УЗ 45:32; див. також УЗ 87:8). Для цього нам потрібно жити гідно і мати Святого Духа з нами. Дух допомагатиме нам не піддаватися спокусам і негативному впливу. Існує кілька способів запросити Духа у ваше життя:

  • Моліться. Починайте свій день з молитви, особливо моліться впродовж дня, коли навколо вас відчувається негативний вплив і в школі, і будь-де.

  • Відвідуйте семінарію і щодня вивчайте Писання. Вивчення доктрин з Писань допомагатиме вам бути сповненими світла та істини—“світло і істина залишають Злого” (УЗ 93:37).

  • Приймайте причастя щотижня. Якщо ви вдумливо відновлюєте ваш завіт жити за євангелією, то ви отримуєте Господнє обіцяння мати з вами Його Духа.

  • Живіть за нормами, викладеними у брошурі Заради зміцнення молоді. Ці норми допомагатимуть вам відстоювати святість.

  • Будьте у тісних взаєминах зі своїми батьками. Підлітки, у яких хороші взаємини з їхніми батьками, значно сильніші у складних ситуаціях.

Ці поради зміцнять вас духовно. Вони допоможуть вам, коли ви опиняєтесь в ситуації, в якій панує злочестивість і якої неможливо уникнути, наприклад, у школі. Але для вас було б найкраще завжди, коли це можливо, уникати ситуацій, де панує злочестя.

Будьте благоговійними

Я дізнався, що ви можете робити місця навколо вас святими, бо те, хто ми є, важливіше за те, де ми є. У школі існує безліч спокус, але що насправді є важливим, так це благоговійно ставитися до Небесного Батька і докладати зусиль, щоб стати справжніми послідовниками Христа. У цьому випадку вам вдасться зробити свою школу святим для себе місцем, бо ви будете пам’ятати про Небесного Батька і нашого Спасителя.

Старійшина Охеда, 21 рік, Північна місія в Боготі, Колумбія

Вибирайте хороше, уникайте поганого

Я стараюсь уникати у своїй школі місць, де, я знаю, інші люди зазвичай роблять щось не те. Я також з уважністю вибираю тих, з ким сидітиму у класі чи за обідом, бо вони впливають на мої думки і вчинки. Але якими б обережними ми не були, усе ж час від часу ми бачимо або чуємо те, що є злочестям. Коли це трапляється зі мною, я швидко відвертаюсь і наспівую подумки якийсь гімн, щоб очистити свої думки. Також мені допомагають читання Писань і надихаючі бесіди з друзями. Ми не можемо завжди вибирати своє оточення, але можемо вибирати, як реагувати на нього.

Елайза А., 14 років, шт. Юта, США

Відстоюйте свою віру

Зробіть місце навколо вас святим. Оточіть себе друзями, які живуть за рекомендаціями з брошури Заради зміцнення молоді. Давайте знати іншим про ваші норми поведінки і просіть їх припинити недоречні розмови або виключити непристойну музику, коли ви знаходитеся поряд. Не бійтеся відстоювати свою віру.

Томас С., 15 років, шт. Джорджія, США

Будьте сильними й сміливими

Ми повинні бути сильними і сміливими. Ми повинні вибирати істину. Іноді це дуже важко, але якщо ми не будемо робити цього, то не будемо щасливими. Коли люди пропонують нам випити або покурити з ними, нам потрібно бути сміливими, щоб відповісти “ні”. Ми можемо пояснити їм, що хочемо вибирати істину, тому й не робимо цього.

Анастасія Н. 20 років, Івано-Франківськ, Україна

Шукайте Духа

У школі ми стикаємося з людьми, які не дотримуються наших норм. І все ж зі Святим Духом, який вказує нам шлях, ми здатні робити правильний вибір і подавати гарний приклад цим людям. Для нас важливо завжди “стояти на святих місцях”, щоб відчувати любов Небесного Батька. Один із способів для цього—шукати напарництва Святого Духа. Якщо ми вибираємо перебувати в атмосфері Божої любові, тоді будемо відчувати в серці велику радість, знаючи, що Небесний Батько задоволений нашими вчинками.

Гензен Н., 18 років, Замбоанга, Філіппіни

Ніколи не йдіть на компроміс

Кілька років тому я була однією з небагатьох членів Церкви у своєму класі. Люди вважали мене дивною, бо я віддано жила за всіма нормами Церкви. І ось одного дня я вирішила, що можу трошки порушити ці свої норми. Зробивши це, я відчула до себе більше уваги з боку інших. Але всього через кілька тижнів я відчула провину і звернулася до Господа з покаянням. Він справді допоміг мені, і мені довелося багато чим пожертвувати, але це було варто зробити! Я дійсно побачила, якими є благословення від життя за євангелією в школі. Нехай мене залишили друзі і зникла увага до мене, але я здобула повагу і щастя.

Саттон К., 15 років, шт. Техас, США

Думайте про храм

Найсвятіше місце, яке існує на землі,—це храм. Думки про нього допоможуть вам робити те, що є правильним, незалежно від обставин, в яких ви можете опинитися. Ви також можете покласти зображення храму так, щоб бачити його; це допомагатиме вам відчувати себе краще і мати силу не звертати увагу на те злочестя, що існує в школі.

Анхел Т., 18 років, Еквадор