2010–2019
Навчатися від Алми і Амулека
Жовтень 2016 р.


Навчатися від Алми і Амулека

Я сподіваюся, що ті, хто збився зі шляху учнівства, дивитимуться своїм серцем і навчатимуться від Алми та Амулека.

Алма молодший

Серед найбільш незабутніх особистостей в Писаннях є Алма молодший. Хоча він і був сином великого пророка, він загубився на певний час і став “злочестивою людиною та ідолопоклонником”. Через причини, про які ми можемо лише здогадуватися, він активно протистояв своєму батькові і намагався знищити Церкву. І завдяки своїм красномовності і переконливості, він мав великий успіх1.

Однак життя Алми змінилося, коли ангел Господа явився йому і говорив голосом грому. Протягом трьох днів і трьох ночей Алма “був виснажений вічним катуванням, … а саме муками проклятої душі”. І тоді, якимось чином, нечіткі спогади освітили темряву його розуму—вічна істина, якій навчав його батько: що Ісус Христос прийде, “щоб спокутувати гріхи світу”. Алма вже давним-давно відкинув такі знання, але зараз його “розум схопився за цю думку”, і він смиренно, щиро поклав свою довіру на спокутну силу Христа2.

Коли Алма спамʼятався після пережитого, то був уже іншою людиною. З того моменту він присвятив своє життя відшкодуванню того, що заподіяв. Він є могутнім прикладом покаяння, прощення і стійкої вірності.

Алму зрештою вибрали наступником свого батька, щоб очолити Церкву Бога.

Напевно кожному громадянину нефійського народу була відома історія Алми. Твіттери, Інстаграми і Фейсбуки його сучасності були б заповнені зображеннями та історіями про нього. Можливо, він регулярно б з’являвся на обкладинці видання Щотижневик Зарагемлі, про нього писали б в передових статтях та показували б в екстрених випусках. Одним словом, можливо, він був найпопулярнішою людиною тогочасся.

Але, коли Алма побачив, що його народ почав забувати Бога і підноситися в гордині й суперечках, він вирішив залишити державну посаду та присвятив себе “тільки первосвященств[у] святого чина Бога”3, проповідуючи покаяння серед нефійців.

Спочатку Алма мав великий успіх—а саме до того часу, поки не прийшов у місто Аммонійга. Жителі того міста добре знали, що Алма більше не був їхнім політичним провідником, і вони легковажно поставилися до його повноваження священства. Вони ображали його, насміхалися з нього, і вигнали його з міста.

З розбитим серцем Алма пішов з міста Аммонійга4.

Але ангел сказав йому повернутися.

Лише задумайтеся: йому було сказано повернутися до людей, які ненавиділи його і вороже ставилися до Церкви. То було небезпечне і, можливо, загрозливе для життя завдання. Однак Алма не вагався. “Він з поспіхом повернувся”5.

Алма постився протягом багатьох днів, коли увійшов у місто. Там він спитав у абсолютно не знайомої людини, чи не дасть той “смиренному слузі Бога щось попоїсти”6.

Амулек

Цього чоловіка звали Амулек.

Амулек був заможною людиною, відомим жителем Аммонійги. Хоча багато його предків були віруючими, його віра охолола. Пізніше він визнав: “Мене кликали багато разів, а я не хотів слухати; отже, я знав про це, але все-таки я не хотів [вірити]; отже я продовжував повставати проти Бога”7.

Але Бог готував Амулека і коли Амулек зустрів Алму, то запросив слугу Господа до себе додому, де Алма залишався протягом багатьох днів8. У той час Амулек відкрив своє серце посланню Алми і з ним сталася чудова зміна. З того моменту Амулек не тільки повірив, а й став захисником істини.

Коли Алма знов пішов навчати народ Аммонійги, поруч з ним був другий свідок—Амулек, один з них.

Події, які відбувалися після цього, є одними з найсумніших і, водночас, найрадісніших історій в усіх Писаннях. Ви можете прочитати про них у книзі Алми, з 8 по 16 розділи.

Сьогодні я хотів би попросити вас подумати над двома запитаннями:

Перше: “Чого я можу навчитися від Алми?”

Друге: “Наскільки я схожий на Амулека?”

Чого я можу навчитися від Алми?

Дозвольте почати, поставивши запитання всім колишнім, теперішнім або майбутнім провідникам у Церкві Ісуса Христа: “Чого ви можете навчитися від Алми?”

Алма був винятково обдарованою й здібною людиною. Може здаватися, що йому не потрібна була допомога іншої людини. Однак що зробив Алма, коли повернувся в місто Аммонійга?

Алма знайшов Амулека і попросив його про допомогу.

І Алма отримав допомогу.

Якою б не була причина, іноді ми, як провідники, не дуже хочемо шукати наших Амулеків і просити у них чогось. Можливо, нам здається, що самотужки ми можемо виконати роботу краще, або нам не хочеться завдавати незручностей іншим, чи припускаємо, що інші не захочуть брати участі. Надто часто ми вагаємося, чи запрошувати людей використовувати їхні, Богом дані, таланти і долучатися до величної роботи зі спасіння.

Подумайте про Спасителя—чи почав Він встановлювати Свою Церкву самотужки?

Ні.

Він не сказав: “Зачекайте осторонь. Я впораюсь з цим”. Натомість Він казав: “Іди вслід за Мною!”9 Він надихав, запрошував, навчав, а потім довіряв своїм послідовникам “виконува[т]и те, що, як ви бачили, виконував Я”10. У такий спосіб Ісус Христос не тільки будував Свою Церкву, а й навчав Своїх слуг.

В якому б покликанні ви зараз не служили—президентом кворуму дияконів, президентом колу або президентом території—щоб бути успішними, ви мусите знаходити своїх Амулеків.

Ними можуть бути скромні чи навіть непомітні члени ваших зібрань. Ними можуть бути ті, хто здається не хоче або не може служити. Ваші Амулеки можуть бути молодими чи літніми людьми, чоловіками або жінками, недосвідченими, стомленими або не активними в Церкві. Але те, чого спершу може бути не видно, так це того, що вони сподіваються почути від вас слова: “Ви потрібні Господу! Ви потрібні мені!”

Старанно шукайте, багато хто хоче служити своєму Богу. Вони прагнуть бути знаряддям в Його руках. Вони бажають встромити серпа і жати з усієї сили, щоб приготувати землю до повернення нашого Спасителя. Вони бажають будувати Його Церкву. Але їм важко почати. Часто вони чекають, щоб їх попросили.

Я запрошую вас подумати про тих людей у ваших філіях і приходах, у ваших місіях і колах, яким потрібно почути заклик до дії. Господь працював з ними—готував їх, пом’якшував їхні серця. Знайдіть їх зором свого серця.

Зверніться до них. Навчайте їх. Надихайте їх. Просіть їх.

Поділіться з ними словами ангела до Амулека, що благословення Господа будуть покоїтися на них і на їхньому домі11. Можливо, ви здивуєтеся, коли виявите доблесного слугу Господа, який за інших обставин так би й залишився у тіні.

Наскільки я схожий на Амулека?

У той час, як декому з нас слід шукати Амулеків, для інших доречним запитанням може бути: “Наскільки я схожий на Амулека?”

Можливо, з роками, ваше учнівство стало менш завзятим. Можливо, полум’я вашого свідчення ослабло. Можливо, ви відійшли від тіла Христа. Можливо, вас охопили розчарування або навіть гнів. Подібно до тих, хто належав до давньої Ефеської Церкви, можливо, ви покинули свою “першу любов”12—піднесені, вічні істини євангелії Ісуса Христа.

Можливо, як і Амулек, у своєму серці ви знаєте, що Господь “клика[в вас] багато разів”, однак ви “не хоті[ли] слухати”.

Однак Господь бачить у вас те, що Він бачив в Амулекові—потенціал доблесного слуги, який має виконати важливу роботу, і має свідчення, щоб ділитися ним. Є служіння, яке жоден не може виконати так, як якась певна людина. Господь довірив вам Своє святе священство, яке має божественний потенціал благословляти і надихати інших. Слухайте своїм серцем і слідуйте за спонуканнями Духа.

Подорож одного члена Церкви

Мене зворушила подорож одного брата, який запитав себе: “Чи почую я, коли покличе Господь?” Я називатиму цього чудового брата—Девід.

Девід навернувся до Церкви приблизно 30 років тому. Він відслужив на місії, а потім навчався на юридичному факультеті. Коли він навчався і працював, щоб забезпечити свою молоду сім’ю, то натрапив на інформацію про Церкву, яка збентежила його. Чим більше він читав ці негативні матеріали, тим більше це його турбувало. Зрештою він попросив, щоб його ім’я було вилучене з церковних записів.

З того часу, як і Алма у дні свого бунту, Девід багато часу витрачав на дебати з членами Церкви, організовуючи он-лайн бесіди, щоб поставити під сумнів те, у що вони вірили.

Йому це дуже добре вдавалося.

Одного з членів Церкви, з яким він дискутував, звали Джейкоб. Джейкоб завжди по-доброму і з повагою ставився до Девіда, однак також мав тверду позицію, захищаючи Церкву.

За кілька років Девід і Джейкоб стали друзями і поважали одне одного. Але Девід не знав, що Джейкоб молився за Девіда і віддано робив це протягом більше десяти років. Він навіть додавав ім’я свого друга до молитви у храмах Господа і сподівався, що серце Девіда пом’якшиться.

Поступово, з часом, Девід дійсно змінився. Він з ніжністю почав згадувати духовні моменти зі свого минулого і пригадав радість, яку відчував, коли був членом Церкви.

Як і Алма, Девід не зовсім забув євангельські істини, які колись прийняв. І, як і Амулек, Девід відчув, що Господь простягає йому руку. Девід тепер був партнером в юридичній фірмі, маючи престижну роботу. За ним закріпилася репутація критика Церкви, і він був надто гордим, щоб попросити поновити його у членстві.

Незважаючи на це, він і далі відчував спонукання Пастиря.

Він узяв близько до серця слова з Писань: “Якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога, що всім дає просто, та не докоряє,—і буде вона йому дана”13. Він молився: “Дорогий Боже, я хочу знову бути святим останніх днів, але у мене є запитання, які потребують відповідей”.

Він почав прислухатися до шепоту Духа і натхненних відповідей друзів, як ніколи раніше. Один за одним його сумніви перетворювалися на віру, поки він знову не відчув, що має свідчення про Ісуса Христа і Його відновлену Церкву.

Тоді він вже знав, що зможе подолати свою гординю, і зробить все, що потрібно, щоб знову бути прийнятим до Церкви.

Врешті-решт Девід увійшов у води хрищення і почав рахувати дні, коли його благословення можна буде відновити.

Я з радістю повідомляю, що минулого літа благословення Девіда були відновлені для нього. Він знову бере активну участь в житті Церкви і служить вчителем класу євангельського вчення у своєму приході. Він використовує кожну нагоду, щоб говорити з іншими про пережиті зміни, щоб виправити шкоду, якої він завдав, і свідчити про євангелію і Церкву Ісуса Христа.

Висновок

Мої дорогі брати, дорогі друзі, давайте шукати, знаходити, надихати і покладатися на Амулеків у наших приходах і колах. У Церкві багато Амулеків у наш час.

Можливо, ви знаєте одного з них. Можливо, ви є одним з них.

Можливо, Господь нашіптував вам, спонукаючи повернутися до своєї першої любові, ділитися своїми талантами, гідно використовувати священство і служити пліч-о-пліч зі своїми товаришами-святими, наближаючись до Ісуса Христа і будуючи царство Бога тут на землі.

Наш улюблений Спаситель знає, де ви зараз. Він знає ваше серце. Він бажає врятувати вас. Він простягне вам руку. Лише відкрийте Йому своє серце. Я сподіваюся, що ті, хто збився зі шляху учнівства—навіть лише на кілька градусів—розмірковуватимуть про доброту й благодать Бога, дивитимуться своїм серцем, навчатимуться від Алми та Амулека і почують слова Спасителя, які змінюватимуть життя: “Іди вслід за Мною!”

Я запрошую вас почути Його заклик, бо, істинно, ви пожнете небесний врожай. Благословення Господа буде покоїтися на вас і на вашому домі14.

Про це я свідчу і залишаю вам своє благословення, як апостол Господа, в ім’я Ісуса Христа, амінь.