2010–2019
“Вибраного провидця Я поставлю”
Жовтень 2016 р.


“Вибраного провидця Я поставлю”

Завдяки тому, що Джозеф був пророком, у нас є більше, ніж вікно в небеса—нам у вічність відкриті двері.

Коли Мороній вперше прийшов до Джозефа Сміта, то попередив, що Джозефове “ім’я матиме добру і погану славу серед усіх народів”1. Ми бачили здійснення цього пророцтва. У війні між добром і злом Відновлення євангелії через пророка Джозефа Сміта має, як натхненних віруючих, які слідують за ним, так і гнівних антагоністів, які ведуть люту битву проти справи Сіону і проти самого Джозефа. Ця битва не є новою. Вона почалася невдовзі після того, як юний Джозеф увійшов у Священний гай і триває й до цього дня, посиливши свою активність в Інтернеті.

Господь особисто проголосив Джозефу Сміту:

“Кінці землі питатимуть про твоє ім’я, і нерозумні глузуватимуть з тебе, і пекло скаженітиме проти тебе;

Тоді як чисті серцем, і мудрі, і шляхетні, і доброчесні шукатимуть невпинно поради, і повноваження, і благословень з-під твоєї руки”2.

Сьогодні я пропоную своє свідчення всім, хто прагне краще зрозуміти священну місію Джозефа Сміта молодшого, пророка Відновлення.

Нам не треба соромитися, свідчачи про місію Джозефа, як пророка, провидця і одкровителя, бо Господь завжди працював через пророків3. Завдяки істинам, які були відновлені через Джозефа Сміта, ми знаємо набагато більше про нашого Небесного Батька і Спасителя Ісуса Христа. Ми знаємо про Їхні божественні якості, про Їхні стосунки Один з Одним і з нами, та про великий план викуплення, який дозволяє нам повернутися в Їхню присутність.

Президент Бригам Янг сказав так про Джозефа: “Це було ухвалено на радах вічності, задовго до того, як було закладено основи цієї землі, що саме йому, в останній розподіл цього світу, призначено стати тією людиною, що принесе слово Боже людям і одержить повноту ключів і силу священства Сина Божого. Господь завжди мав своє око на ньому, … [бо його] було висвячено наперед у вічності очолити цей останній розподіл”4.

У підготовці до цієї величної роботи Джозеф Сміт народився в люблячій сім’ї, яка мала багато повсякденних тягарів і випробувань життя. Коли Джозеф почав мужніти, його почуття до Бога “були глибокі і часто гіркі”5, однак його бентежили суперечливі релігійні ідеї, яким навчали проповідники тогочасся. На щастя, юний Джозеф не дозволив своїм запитанням паралізувати його віру. Він шукав відповіді в Біблії і знайшов таку пораду: “Якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога, що всім дає просто, та не докоряє,—і буде вона йому дана”6.

Джозеф пригадував: “Ще ніколи жоден уривок з Писань не зворушував людського серця з такою силою, як тоді ці слова зворушили моє. Вони, здавалося, в повній мірі заволоділи почуттями мого серця. Я знову і знову вдумувався в ці слова”7.

З простою вірою Джозеф діяв за цими духовними почуттями. Він знайшов усамітнене місце, став навколішки “і почав виливати бажання [свого] серця Богові”8. Джозеф з великою силою описав те, що сталося:

“Я побачив прямо над головою стовп світла, яскравішого за сонце, і спускаючись повільно з неба, це світло впало на мене.

… Коли світло було на мені, я побачив двох Осіб, що стояли переді мною у повітрі, блиск і славу Яких неможливо описати. Один з них звернувся до мене, називаючи моє ім’я, і сказав, указуючи на іншого: Це Мій Улюблений Син, Слухай Його!9

Джозеф Сміт бачив Бога, Вічного Батька, та Ісуса Христа, Спасителя і Викупителя світу. Це було Перше видіння Джозефа. Протягом наступних років Джозеф переклав Книгу Мормона даром і силою Бога. Його відвідали багато інших небесних істот, відновлюючи істини і повноваження, які були загублені протягом віків. Ці приклади божественного спілкування з Джозефом Смітом відкрили нам вікна небес і слави вічності. Життя Джозефа є свідченням того, що коли будь-кому з нас не стачає мудрості, ми можемо просити у Бога з вірою і отримаємо відповіді—іноді від небесних істот, але частіше силою Святого Духа, Який промовляє до нас через натхненні думки й почуття10. Саме через Святого Духа ми можемо “пізнати правду про все”11.

Для багатьох з нас свідчення про пророка Джозефа Сміта починається тоді, коли ми читаємо Книгу Мормона. Вперше я прочитав Книгу Мормона від палітурки до палітурки, коли був студентом ранкової семінарії. Маючи яскраве уявлення хлопчика, я вирішив читати так, ніби я був Джозефом Смітом, відкриваючи істини у Книзі Мормона вперше. Це мало такий великий вплив на моє життя, що я продовжую читати Книгу Мормона у такий спосіб. Я часто помічаю, що це поглиблює мою вдячність за пророка Джозефа Сміта і за істини, відновлені у цій дорогоцінній книзі.

Наприклад, уявіть собі почуття Джозефа, коли він переклав уривки про хрищення на відпущення гріхів. Джозеф, якому було сказано не приєднуватися до будь-якої з існуючих церков, природно мав запитання про цей спасительний обряд. Його запитання знову привели його до молитви, а та молитва привела до явлення Івана Христителя, який відновив Ааронове священство і повноваження христити12.

Або подумайте про почуття, які міг мати Джозеф, коли вперше дізнався, що Ісус Христос відвідав людей Західної півкулі—що Він навчав їх, молився за них, зцілював їхніх хворих, благословляв їхніх дітей, дарував повноваження священства і благословляв для них причастя13. Можливо Джозеф не усвідомлював цього в той час, але те, що він дізнався про обряди й організацію давньої Церкви Христа, підготувало його до того, що пізніше він допомагав Господу відновлювати ту саму Церкву на землі.

Перекладаючи Книгу Мормона, Джозеф і його дружина Емма пережили смерть свого немовляти-сина. У ті дні проповідники зазвичай навчали, що діти, які помирають без хрищення, будуть навіки прокляті. Пам’ятаючи про це, уявіть почуття Джозефа, коли він перекладав ці слова пророка Мормона: “Малі діти не потребують ні покаяння, ні хрищення. … [Бо] малі діти живуть у Христі, аж від заснування світу”14.

Можливо, найбільш приголомшливим для молодого Джозефа уривком у Книзі Мормона міг бути третій розділ 2 Нефія. У цьому розділі міститься давнє пророцтво про “вибраного провидця”, якого Господь поставить в останні дні—провидця, на ім’я Джозеф, названого за іменем його батька. Цього майбутнього пророка “поважатимуть дуже”, і він чинитиме діло “великої цінності” для свого народу. Він буде “великим, як Мойсей”, і йому буде дана сила нести слово Боже15. Подумайте, що, мабуть, відчував Джозеф Сміт, коли усвідомив, що це пророцтво було про нього! Він перекладав не лише історію; він перекладав видіння про останні дні, про чудесне Відновлення євангелії Ісуса Христа—і сам Джозеф мав допомагати в його здійсненні!

Сьогодні, майже через 200 років, легко побачити, як було виконане це пророцтво. Ми знаємо про величні речі, виконані Джозефом як пророком Господа. Але пам’ятайте, що коли Джозеф перекладав це пророцтво, він вже зробив кілька речей, про які передрікали пророки. Він ще був молодим чоловіком, якому було трохи більше 20 років. Церква ще не була організована. Ще не було ні приходів, ні філій, ані місіонерів, ані храмів. Навряд чи хоч хтось тоді вже чув про Джозефа Сміта, а дехто з тих, хто чув, активно протидіяли йому. А тепер подивіться на ту велику роботу, яку виконав Господь рукою Свого слуги Джозефа, попри всю протидію йому. Чи не є виконання цього пророцтва незаперечним фактом пророчого покликання Джозефа Сміта?

Всіх тих, хто, можливо, ставить під сумнів своє свідчення про Джозефа Сміта, чи продирається скрізь помилкову, оманливу або поверхневу інформацію про його життя і служіння, я запрошую подумати над плодами—багатьма благословеннями, які прийшли до нас завдяки дивовижній місії Джозефа Сміта, пророка Відновлення.

Завдяки тому, що Джозеф був пророком, одкровення і пророки вже не є чимось з минулого. “День чудес”—видінь, зцілень і служіння ангелів—не припинився16.

Завдяки тому, що Джозеф був пророком, кожен з нас має доступ до сили і благословень святого священства, включаючи хрищення, дар Святого Духа і причастя.

Завдяки тому, що Джозеф був пророком, ми маємо благословення і обряди храму, які єднають нас з Богом, роблять нас Його народом і являють нам “силу божественності”, надаючи нам можливість одного дня “побачити обличчя Бога, Самого Батька, і вижити”17.

Завдяки тому, що Джозеф був пророком, ми знаємо, що шлюб і сім’я відіграють важливу роль у Божому плані для нашого щастя. Ми знаємо, що завдяки храмовим обрядам і завітам, наші дорогі сімейні стосунки можуть тривати вічно.

Завдяки тому, що Джозеф був пророком, у нас є більше, ніж вікно в небеса—нам у вічність відкриті двері. Ми можемо пізнати “єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав [Він] Його”18. Вічне життя може належати нам.

Понад усе, завдяки тому, що Джозеф був пророком, ми отримуємо свідчення за свідченням про те, що Ісус Христос є Сином Бога і Спасителем світу. Ми маємо цілий ланцюг особливих свідків Ісуса Христа, включаючи нашого пророка сьогодні, Президента Томаса С. Монсона, радників у Першому Президентстві і членів Кворуму Дванадцятьох Апостолів. До їхніх свідчень я додаю своє смиренне, однак міцне свідчення: Ісус Христос живе і веде Свою Церкву. Джозеф Сміт був і є пророком Відновлення. Священство і повноваження Бога знову на землі. Про те, щоб ми могли сміливо проголошувати наше свідчення і нашу вдячність за цього чудового пророка, провидця і одкровителя Господа, я молюсь у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.