2021
Записуйте
Липень 2021


“Записуйте”, Заради зміцнення молоді, лип. 2021, сс. 18–19.

Записуйте

Записування ваших думок під час вивчення Писань може дуже допомогти вам у цьому вивченні.

“Щоразу, коли я починаю читати Писання, я засинаю!—сказав якось місіонер своєму президенту місії.— Таке враження, що Писання, це снодійний засіб”.

Його президент запитав: “А ти занотовуєш щось, коли читаєш?”

“Ні”,—відповів місіонер.

“Дуже легко заснути чи дозволити своєму розуму відволіктися, коли ти лише читаєш,—сказав президент,—але неможливо заснути, якщо ти будеш супроводжувати читання занотовуванням!”

Порада того президента місії дуже допомогла цьому місіонеру з його проблемою. Тому, коли ви шукаєте новий спосіб покращити ваше вивчення Писань, спробуйте цей. Коли ви будете записувати те, про що вивчаєте, ви, з великою вірогідністю, відчуєте, що приділяєте цьому більшу увагу і краще засвоюєте вивчене.

Ось деякі підходи, які виявилися дуже корисними.

Брат Стівен Ланд:

Зображення
Стівен Ланд

Коли я читаю, я тримаю біля себе аркуш паперу. Якщо Дух надихає мене під час мого вивчення, я записую ці підказки.

Я дізнався про це від старійшини Річарда Г. Скотта (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, який сказав: “Записуйте в надійне місце те важливе, що дізнаєтеся від Духа. Ви побачите: якщо ви записуєте важливі враження, часто вони приходитимуть знову. Крім того, отримане вами знання буде доступним для вас протягом усього вашого життя” (“To Acquire Knowledge and the Strength to Use It Wisely”, Ensign, June 2002, 32).

Я знаю, що ці слова істинні. Коли я готуюсь до виступів та уроків, я звертаюся не лише до Писань, але також і до нотаток, які я зробив під час їхнього вивчення.

Брат Ахмед Корбітт:

Зображення
Ахмед Корбітт

Я люблю вивчати окремі теми. Я читаю Писання від початку і до кінця, але мені також подобається заглиблюватися у вивчення різних тем. Наприклад, скориставшись Путівником по Писаннях, я знаходжу уривки про віру або збирання Ізраїля. Після цього я не просто занотовую, я записую те, про що дізнався, аби переконатися, що я дійсно все це зрозумів. Мене завжди дивує, наскільки набагато краще я все розумію, зробивши це. Я також вибираю певні уривки, які вивчаю напам’ять.

Брат Бредлі Вілкокс

Зображення
Бредлі Вілкокс

Я веду щоденник вивчення, в який записую вірші своїми словами. Наприклад, “Бо тілесна людина є ворогом для Бога” (Мосія 3:19) перетворюється у мене на “Бо гордовита людина, яка не кається, вибирає бути ворогом Богу, але Бог йому не ворог. Бог—його найкращий друг”.

Я також записую запитання. Це можуть бути запитання, які я маю перш ніж почну читати, або це можуть бути запитання, викликані прочитаним. У будь-якому випадку, вони допомагають мені зосередитися.

Сила—в записуванні ваших думок

Кожен член нашого президентства вивчає Писання по-різному, але всі ми робимо нотатки!

Читання допомагає нам глибше засвоїти істини і проникнутися почуттями. Це важливо. І коли ми говоримо або пишемо, до нас приходять власні думки і почуття. Ми відчуваємо, що це допомагає нам краще сприймати євангельські істини як такі, що стосуються нас особисто.

Один юнак відкрив цю істину для себе, коли його попросили виступити на причасних зборах. Він чув виступи багатьох інших людей, але не міг запам’ятати подробиці. Цього разу все було по-іншому. Коли він написав план власного виступу, це не лише допомогло йому створити більш упорядкований виступ, але він надовго його запам’ятав.

Те саме може статися під час вашого вивчення Писань. Якщо ви засинаєте, коли відкриваєте ваші Писання, вам час прокидатися. Спробуйте витягти олівець, ручку, телефон чи комп’ютер і почніть писати. Ви здивуєтеся, як сильно це на вас вплине!