2021
Божественний план вдосконалення
Липень 2021


“Божественний план вдосконалення”, Заради зміцнення молоді, лип. 2021, сс. 2–5.

Божественний план вдосконалення

Якщо ми розглянемо земне життя в контексті, то побачимо, що головне питання не—“бути чи не бути?”, а—“вдосконалюватися чи не вдосконалюватися?”

Зображення
молодий чоловік

Я мав благословення бути присутнім при народженні кожної нашої дитини і коли помирав кожен з моїх батьків. Мене здивували мої почуття у момент народження і в момент смерті. Я відчував, що відбувалося щось священне. Наш час на землі має вічне значення для нашого існування. Ми приходимо з небес, коли народжуємося, і повертаємося на небеса, коли помираємо.

Ми зможемо зрозуміти, що нам слід зробити під час земного життя лише тоді, коли будемо знати, що відбувалося до народження і що буде після смерті. Якби існувало тільки наше земне життя, ми всі могли б “їсти, пити і звеселятися” (див. 2 Нефій 28:7) і не сильно турбуватися про інших. Але якщо ми розглянемо земне життя в контексті, то побачимо, що головне питання не—“бути чи не бути?”, а—“вдосконалюватися чи не вдосконалюватися?”1

Зображення
молода жінка

Розуміння плану спасіння—нашого життя до народження, мети нашого земного життя і нашого життя після смерті—і ключової ролі, яку відіграє у цьому плані наш Спаситель, Ісус Христос, вказує нам, що Він допоможе нам у цьому житті. Коли ми укладаємо з Ним завіти, ми стаємо на шлях завітів і, крок за кроком, стаємо більш схожими на Нього і на нашого Небесного Батька.

Наше доземне життя

Одкровення навчає, що ми духовні діти Бога і що ми жили з Ним протягом тривалого часу до нашого приходу на землю. Небесний Батько підготував для нас шлях, щоб стати такими, як Він. Ті, хто вибрали у доземному житті план спасіння або план щастя нашого Батька—а це всі ми—вибрали “вдосконалення”.

Зображення
Старійшина Крістофферсон зі своєю сім’єю

Старійшина Крістофферсон зі своєю дружиною і дітьми.

Наш час на землі

Ми прийшли на землю, створену Богом і Його Сином, Ісусом Христом. Ми отримали фізичне тіло. Наявність тіла є необхідною умовою для отримання слави, якою насолоджується Бог. Якщо ми виявляємо намір дотримуватися Божих заповідей, нам буде “славу додан[о] на [наші] голови на віки вічні” (Авраам 3:26). Це означає, що ми станемо такими, як наші небесні батьки і будемо жити з ними вічно. Отримавши таку славетну можливість, ми вигукували від радості.

Ми з вами довго чекали, але зараз ми тут, на землі. Ми з нетерпінням чекаємо на час, коли воскреснемо з досконалим безсмертним тілом і увійдемо в целестіальне царство, щоб насолоджуватися вічним життям—настільки чудовим, що не можемо цього навіть уявити. А до цього ми навчаємося і прагнемо “робит[и] все, що Господь Бог [наш] накаже [нам]” (Aвраам 3:25). Оскільки ми знаємо план Бога, ми знаємо, що ці заповіді дано не для обмеження нашої свободи або щастя—навпаки. Заповіді—це наш путівник до вищої свободи і радості.

Він надав Спасителя

Однак життя важке. Ми всі робимо помилки, коли навчаємося жити за вірою. Але Бог пообіцяв нам до сотворіння землі, що Він надасть Спасителя, аби врятувати нас від гріха і смерті. Своїм власним стражданням і смертю—Своєю Спокутою—Ісус Христос заплатив за наші гріхи і пропонує нам дар покаяння. Тому, коли ми каємося, Він прощає наші гріхи й очищує нас від їхніх наслідків. І Своїм Воскресінням Спаситель дає нам дар нашого власного воскресіння і безсмертя.

Зображення
люди вклоняються Христу

Кожне коліно вклониться, художник Дж. Кірк Річардс

Йти шляхом завіту

Так само, як ми народжуємося фізично у цей земний світ, нам потрібно народитися знову духовно для царства небесного. Ми робимо це, коли виявляємо віру в Христа, каємося, христимося і отримуємо Святого Духа. Це початок духовної трансформації, яка триває протягом усього нашого земного життя. Іноді ми називаємо це “терпінням до кінця”, яке означає, що протягом усього нашого життя ми намагаємося дотримуватися нашого христильного завіту слухняності, коли треба, каємося і знову рухаємося далі. “Так, і скільки Мої люди каятимуться,—каже Ісус,—стільки Я прощатиму їм їхні гріхи проти Мене” (Moсія 26:30).

Зображення
хрищення

Ви можете розраховувати на допомогу Бога

Під час вашого життя до народження ви вибрали Бога, ви вибрали Христа, ви вирішили “вдосконалюватися” з Їхньою допомогою. І ви можете розраховувати на Їхню допомогу. Члени Божества не є байдужими спостерігачами у нашому житті. Вони безкінечно люблять нас і використовують Свої сили, щоб допомогти нам настільки, наскільки ми дозволимо. Вони завжди поважають нашу свободу волі, але Вони прагнуть благословляти нас. Ісус запевняє нас: “Я не забуду тебе, о доме Ізраїлевий. Отож на долонях Своїх Я накреслив тебе” (1 Нефій 21:15–16).

Ставати кращими крок за кроком

Дехто може відчувати, що інші люди можуть мати підстави сподіватися на целестіальне царство, але не вони. Насправді, ніхто не є гідним без благодаті Ісуса Христа. На щастя, ви можете мати доступ до Його благодаті. Ісус сказав нам, що Він подолав світ. Вашим хрищенням та іншими завітами ви пов’язуєте себе з Ним, щоб з Ним ви також могли подолати світ.

Вам не треба досягти досконалості тут, на землі. Пророк Джозеф Сміт порівняв це із підніманням на драбину: ви починаєте знизу і крок за кроком піднімаєтеся, пізнаючи євангельські принципи і живучи за ними. І це пізнання, навчав він, триває після цього життя: “Не все можливо пізнати в цьому світі”2.

Зображення
юнак біля храму

Які б слабкості, труднощі або страждання ми не переносили на землі, Бог обіцяє Своїм вірним дітям, що у жодному благословенні не буде відмовлено, якщо ми залишатимемося на шляху завітів (або швидко повернемося на нього). Тоді все це спрацює. Це—Божественний план вдосконалення!

Посилання

  1. Truman G. Madsen, Eternal Man (1966), 31–32.

  2. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 270.