Семінарії та інститути
Урок 25: Виявлення віри у складних сімейних обставинах


Урок 25

Виявлення віри у складних сімейних обставинах

Вступ

В документі “Сім’я: Проголошення світові” сказано, що “недієздатність, смерть чи інші [сімейні] обставини можуть викликати необхідність індивідуальної адаптації. Близькі родичі мають надавати підтримку, якщо в цьому виникатиме необхідність” (Ensign або Ліягона, лист. 2010, 3-тя с. обкладинки). Коли виникають складні обставини, євангелія Ісуса Христа дозволяє бачити перспективу й мати сили, щоб зробити необхідні пристосування.

Ознайомлення з матеріалом

Рекомендації для навчання

1 Нефій 16:34–39; 17:1–4

Пристосування до складних сімейних обставин

Почніть урок, пояснивши, що зазвичай провідники Церкви навчають нас, як досягти ідеалу і дотримуватися його—включаючи ідеальний шлюб і сім’ю. Однак у деяких випадках обставини життя заважають нам досягти цього ідеалу. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос наступне висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Завдяки відновленій євангелії ми дізнаємося, що існує ідеальна сім’я. Така сім’я складається з праведного носія Мелхиседекового священства та праведної дружини, яка запечатана до нього, та народжених в завіті чи запечатаних до них дітей. З матір’ю в домі, в атмосфері любові та служіння, за допомогою власного прикладу та настанов батьки навчають своїх дітей шляхам Господа та Його істинам. Вони виконують призначені їм небесами ролі, про які йдеться в Проголошенні про сім’ю. Діти зростають, живучи за вченнями, прищепленими від народження. Вони розвивають такі риси, як слухняність, чесність, любов до Бога та віра в Його святий план” (“Спочатку найперше”, Ліягона, лип. 2001, с. 7).

  • Які випадки або обставини можуть заважати нам, принаймні деякий час, досягти ідеальних сімейних обставин? (Відповіді можуть бути такими: смерть, інвалідність, розлучення, нездатність мати дітей, втрата роботи і батьки, які працюють на кількох роботах).

  • Попросіть студентів дослідити сьомий абзац Проголошення про сімʼю і знайти, чого Небесний Батько очікує від нас, якщо наші сімейні обставини не є ідеальними:

“Недієздатність, смерть чи інші обставини можуть викликати необхідність індивідуальної адаптації. Близькі родичі мають надавати підтримку, якщо в цьому виникатиме необхідність” (“Сімʼя: Проголошення світові”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, 3-тя сторінка обкладинки).

Після цього прочитайте наступне твердження і попросіть студентів знайти типи пристосувань, які можуть знадобитися сім’ям, коли виникають виклики:

“В ідеальному світі всі дорослі мали б щастя у шлюбі, всі шлюби були би благословенні дітьми, а всі члени сімей були б здоровими, слухняними й уважними одне до одного. Але життя рідко є ідеальним. Кожна людина переживає лихо, і жодний земний сімейний союз не позбавлений неприємностей. …

Хвороба, інвалідність, смерть, розлучення та інші руйнівні фактори створюють нові випробування. У таких ситуаціях виконання певних ролей у житті може викликати необхідність “індивідуальної адаптації”. Батькові, можливо, доведеться взяти на себе додаткові обов’язки з господарства й виховання, а матері, яка до цього була домогосподаркою, доведеться влаштуватися на роботу. Навіть дітям, можливо, доведеться прийняти на себе нові обов’язки.

Коли відбуваються невтішні події, допомогти також можуть родичі. Спосіб підтримки може варіювати від фінансової допомоги до жертвування часом, щоб посидіти з дітьми, допомогти у домашніх клопотах або подбати про хворого чи немічного члена сім’ї. Ступінь залучення родичів залежить від ситуації та потреб сім’ї” (“Зміцнення сім’ї: Пристосування до життєвих обставин”, Ліягона, груд. 2005, сс. 30–31).

  • Назвіть кілька прикладів можливих пристосувань для сімей чи окремих людей, викликаних випробуваннями?

  • Назвіть дещо з того, що, як ви бачили, роблять сім’ї або окремі люди, щоб пристосуватися й залишитися сильними, стикаючись з важкими або руйнівними обставинами?

  • Чи бачили ви, як родичі надавали допомогу й підтримували, коли виникала така потреба?

Запропонуйте одному зі студентів прочитати вголос наступне висловлювання старійшини Мерілла Дж. Бейтмана, сімдесятника. Попросіть клас послухати, що, за словами старійшини Бейтмана, може допомогти сім’ям, які стикаються з важкими обставинами.

Зображення
Старійшина Мерріл Дж. Бейтман

“Випробування й страждання мають багато форм: смерть близької людини, шлюб не такий, на який ви сподівалися, неможливість укласти шлюб, розлучення, народження дитини з фізичною вадою, неможливість мати дітей, втрата роботи, батьки, які роблять помилки, неслухняні син або дочка, погане здоров’я. Перелік може бути безкінечним. Чому Бог допускає у Своєму плані розчарування, біль, страждання і смерть? …

Розуміння плану спасіння, доземного життя, земного життя і життя після смерті надає перспективу” (“Living a Christ-Centered Life”, Ensign, Jan. 1999, 13).

  • Як розуміння Божого плану готує сім’ї до випробувань? (Напишіть на дошці наступний принцип: Розуміння Господнього плану дозволяє сім’ям долати земні випробування завдяки зміцненню віри й вічній перспективі).

  • Як перспектива, яку надає євангелія, може давати нам більше сміливості робити пристосування або навіть брати на себе нові обов’язки в нашій сім’ї, коли є потреба?

Спитайте студентів, чи можуть вони згадати якісь сім’ї в Писаннях, які стикалися з випробуваннями і отримали божественну допомогу, щоб подолати або пережити ці випробування. Нагадайте студентам про сім’ї Легія та Ізмаїла, які подорожували через безлюдну пустиню після того, як залишили Єрусалим. Запросіть студентів подумати про деякі випробування, з якими могли стикатися ці сім’ї на своєму шляху до обіцяної землі, і потім поділитися своїми думками з класом.

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос 1 Нефій 16:34–39 та 17:1–4. Попросіть клас послухати приклади того, як різні члени сім’ї Легія та Ізмаїла реагували на випробування, з якими вони стикалися.

  • Чому, на вашу думку, деякі члени сімей Легія та Ізмаїла могли долати випробування з вірою в Бога і довіряючи Йому, в той час, які інші нарікали на свої труднощі?

  • Чи бачили ви, як знання і свідчення про євангелію благословляють сім’ї, які стикаються з випробуваннями?

За спонуканням Духа і, якщо ваші студенти мають таку потребу, ви можете поділитися наведеним далі висловлюванням старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Усе своє земне життя старанно намагайтеся здійснювати його фундаментальні цілі, створюючи ідеальну сім’ю. І хоч поки що ви не досягли того ідеалу, робіть усе, щоб через слухняність та віру в Господа постійно, наскільки у ваших силах, наближатися до цього ідеалу. Нехай ніщо не відвертає вас від цієї мети. … Ніколи не робіть нічого, що зробить вас недостойними її. Якщо ви втратили бачення вічного шлюбу---запаліть його знову. Якщо ваша мрія вимагає терпіння---проявіть його” (“Спочатку найперше”, с. 7).

Приповісті 3:5–6; Матвій 11:28–30; Мосія 24:8–16; Учення і Завіти 121:7–8

Коли ми приходимо до Христа, Він зміцнює нас

Нагадайте студентам про історію з Книги Мормона, в якій Алма і його народ втекли від війська царя Ноя і заснували праведне місто. Певний час Алма і його народ жили в мирі, а потім їх знайшла армія ламанійців, які зробили їх рабами. Коли Алма і його народ виявили віру й терпіння, Господь полегшив їхні тягарі і врешті-решт врятував їх з неволі.

Запросіть кількох студентів по черзі вголос прочитати Мосія 24:8–16. Попросіть клас візуалізувати, як труднощі, визначені в цих віршах, могли вплинути на сім’ї Алми та його народу. (Зверніть увагу на те, що візуалізація---це навичка вивчення Писань, яка може зробити історії з Писань більш реальними і яскравими для читачів). Також попросіть клас знайти, що зробили Алма і його народ, щоб упоратися зі своїми труднощами.

  • Після візуалізації подій, описаних в цих віршах, скажіть, який вплив, на вашу думку, мали ці обставини на сім’ї?

  • Що робив народ Алми, щоб отримати допомогу Господа? (Хоча студенти можуть визначити кілька важливих принципів, наголосіть на наступному: Коли ми виявляємо віру й терпіння під час наших страждань і волаємо до Бога, Він може зміцнити нас, щоб наші тягарі стали легшими).

  • Як, на вашу думку, Господь зміцнив їх, “щоб вони могли зносити свої тягарі з легкістю”?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос наступне висловлювання старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, в якому розповідається історія народу Алми:

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“Що було змінено в цьому епізоді? Не тягарі змінилися; випробування й труднощі переслідування не були негайно усунені від цих людей. Однак Алму і його послідовників було зміцнено і завдяки тому, що їхні здібності та силу було збільшено, тягарі, які вони несли, стали легшими. Ці хороші люди завдяки Спокуті отримали силу діяти самостійно і впливати на свої обставини. І “з силою Господа” Алма та його народ були виведені до безпечного місця в землі Зарагемля” (“Спокута й подорож земним життям”, Ліягона, квіт. 2012, с. 16).

  • Чому важливо знати, що Господь не завжди негайно знімає з окремих людей і сімей тягарі, забирає наші труднощі або дає нам можливість перебувати в ідеальних обставинах?

  • Яким чином наше знання про Ісуса Христа і Його Спокуту дає нам можливість діяти з вірою, коли ми стикаємося з важкими сімейними обставинами?

Щоб допомогти дати відповідь на це запитання, покажіть наведене далі висловлювання старійшини Стівена Е. Сноу, сімдесятника, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Старійшина Стівен Е. Сноу

“Наша надія на Спокуту дає нам вічну перспективу. Така перспектива дозволяє нам зазирнути за межі “тут і зараз” і вдивлятися в обіцяння вічностей” (“Надія”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, с. 54).

Напишіть на дошці наведені далі посилання на Писання. Попросіть студентів опрацювати ці уривки з Писань і визначити обіцяння, які були дані тим, хто з вірою переносить випробування:

Приповісті 3:5–6

Матвій 11:28–30

Учення і Завіти 121:7–8

  • Як пам’ять про ці обіцяння могла б допомогти сім’ям, які стикаються з випробуваннями?

На завершення запросіть студентів подумати про той час, коли, попри труднощі, їхні сім’ї відчували силу завдяки вірі в Бога чи були благословенні завдяки їхньому знанню про євангелію Ісуса Христа. Запросіть студентів, які відчувають таке бажання, поділитися доречним досвідом з класом. Заохотьте студентів записувати в особистому щоденнику свої свідчення про те, як Бог може благословляти і зміцнювати сім’ї.

Матеріали для прочитання студентами