Семінарії та інститути
Урок 17: Заповідь розмножуватися й наповнювати землю


Урок 17

Заповідь розмножуватися й наповнювати землю

Вступ

Заповідь розмножуватися і наповнювати землю є життєво важливою частиною вічного плану Небесного Батька і залишається в силі і сьогодні. Цей урок допоможе студентам побачити, що вони можуть мати скерування у своїх рішеннях стосовно приведення дітей у світ, коли вивчатимуть слова живих пророків і в молитві прагнутимуть скерування Небесного Батька.

Ознайомлення з матеріалом

Рекомендації для навчання

Буття 1:27–28; 9:1; 35:11

Заповідь народжувати дітей залишається в силі

Напишіть на дошці до початку уроку наступні рядки з документа “Сімʼя: Проголошення світові”:

“Перша заповідь, яку Бог дав Адамові та Єві, стосувалася здатності бути батьками, яку вони мали як чоловік і дружина. Ми проголошуємо, що Божа заповідь Його дітям,—розмножуватися і наповнювати землю—залишається в силі”.

Розпочніть урок, поставивши таке запитання:

  • Що вам приходить на думку, коли ви розмірковуєте над цими двома реченнями?

Запросіть студентів опрацювати Буття 1:27–28, Буття 9:1 і Буття 35:11 і знайти імена людей, яким Бог наказав розмножуватися й наповнювати землю. Ви можете заохотити студентів поєднати ці посилання в їхніх Писаннях, зробивши ланцюжок з уривків з Писань. Пересвідчіться в тому, що студенти розуміють, що ця заповідь давалася в кожному розподілі євангелії.

Покажіть наступне висловлювання старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть одного зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Cтарійшина Ніл Л. Андерсен

“Великим привілеєм чоловіка й дружини, які спроможні народжувати дітей, є забезпечення смертними тілами цих духовних дітей Бога. Ми віримо в сім’ї і ми віримо у важливість народжувати дітей.

Коли у чоловіка й дружини народжується дитина, вони виконують частину плану нашого Небесного Батька приводити дітей на землю” (“Діти”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 28).

Наголосіть на останньому реченні у цьому висловлюванні, представивши наступний принцип: Коли у чоловіка й дружини народжується дитина, вони виконують частину плану щастя нашого Небесного Батька. Вкажіть на речення, написані на дошці, і запитайте:

  • Чому, на вашу думку, Господь, через Своїх сучасних пророків, повторив у наші дні заповідь “розмножуватися і наповнювати землю”? (В якості приклада, ви можете сказати студентам, що з 1960 року, коефіцієнт народжуваності у матерів у Сполучених Штатах Америки, які перебувають у шлюбі, знизився на 45 відсотків).

  • Якими є можливі причини того, чому існує тенденція серед одружених подружжів мати менше дітей? (Відповіді можуть бути такими: нестача коштів, здобуття освіти та відкладання на потім через бажання розпочати кар’єру).

  • Як розуміння Божого плану для Його дітей може допомогти чоловіку й дружині, які приймають рішення, коли і скільки мати дітей?

Поясніть, що чоловіки й дружини отримають благословення від Бога, які дадуть їм можливість виконати заповідь народжувати дітей, навіть за важких обставин. Поділіться наведеною далі історію з життя старійшини Джеймса О. Месона, сімдесятника, яку розповів старійшина Ніл Л. Андерсен:

Зображення
Cтарійшина Ніл Л. Андерсен

“Лише через кілька тижнів після одруження зі старійшиною Месоном стався … випадок, який допоміг йому розставити пріоритети щодо своїх сімейних обов’язків. Він сказав:

“Ми з Мері дійшли висновку, що для того, щоб я міг закінчити медичну школу, їй потрібно продовжувати працювати. І хоча ми цього не хотіли, але з народженням дітей треба було почекати. [Читаючи церковний журнал в домі моїх батьків], я побачив статтю старійшини Спенсера В. Кімбола, тоді члена Кворуму дванадцятьох, [в якій наголошувалося на] обов’язках у шлюбі. За словами старійшини Кімбола, один зі священних обов’язків був розмножуватися і наповнювати землю. Будинок моїх батьків знаходився [неподалік] від Будинку Церковної адміністрації. Я негайно пішов туди і через 30 хвилин після того, як я прочитав статтю старійшини Спенсера В. Кімбола, я вже сидів за робочим столом навпроти нього”. (Сьогодні це вже буде не так легко зробити).

“Я пояснив, що хочу стати лікарем. І у нас не було альтернативи, як тільки відкласти з народженням наших дітей. Старійшина Кімбол терпеливо вислухав і спокійно відповів: “Брате Месон, чи хотів би Господь, аби ви порушили одну з його важливих заповідей, щоб стати лікарем? З допомогою Господа ви можете народжувати дітей і все ще стати лікарем. Де ж ваша віра?”

Старійшина Месон продовжував: “Наша перша дитина народилася менше ніж рік потому. Ми з Мері невтомно працювали, і Господь відкрив небесні отвори”. Месони були благословенні ще двома дітьми до того, як він закінчив медичну школу чотирма роками пізніше” (“Діти”, с. 29).

  • Що вражає вас у цій історії?

Наголосіть на тому, що шлюб є невід’ємною складовою виконання заповіді народжувати дітей. Прочитайте наведене далі висловлювання з Проголошення про сім’ю:

“Діти мають право народжуватися в лоні шлюбу і виховуватися батьком і матір’ю, які з цілковитою вірністю шанують шлюбні обітниці”.

  • Які переваги є у дітей, коли вони народжуються “в лоні шлюбу”?

  • Які думки та почуття у вас є стосовно допомоги Небесному Батькові у виконанні Його плану приводити дітей у цей світ?

1 Нефій 15:11; Учення і Завіти 29:6

Прагнути скерування Господа

Покажіть наступне висловлювання старійшини Ніла Л. Андерсена і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Cтарійшина Ніл Л. Андерсен

“Рішення, коли народжувати дітей і скільки їх має бути, приймаються приватно між чоловіком, дружиною та Господом. Ці рішення є священними—рішеннями, які повинні прийматися зі щирою молитвою і втілюватися з великою вірою” (“Діти”, с. 28; курсив додано).

  • Що означає те, що ці рішення мають “втілюватися з великою вірою”?

Попросіть студентів опрацювати 1 Нефій 15:11 та Учення і Завіти 29:6, щоб засвоїти кілька принципів, які можуть використовувати чоловіки й дружини, шукаючи відповіді на запитання про те, коли мати дитину, і скільки дітей мати.

  • Які принципи ви знайшли в цих уривках, що можуть допомогти чоловікам і дружинам вирішити, коли і скільки мати дітей? (Наголосіть на наступному принципі: Коли чоловіки й дружини виявляють віру і шукають Господа в молитві, Він скеровуватиме їх в їхніх рішеннях стосовно народження дітей).

  • Чому, на вашу думку, для чоловіків і дружин важливо радитися з Господом у цих питаннях?

Покажіть наступне висловлювання старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Скільки дітей слід мати подружжю? Стільки, про скількох вони можуть піклуватися! Звичайно ж, піклуватися про дітей означає більше, ніж просто дати їм життя. Дітей потрібно любити, їх потрібно виховувати, навчати, годувати, одягати, забезпечувати житлом і добре підготувати їх до того, щоб вони самі були хорошими батьками” (“The Great Plan of Happiness”, Ensign, Nov. 1993, 75).

  • Як вчення старійшини Оукса можуть допомогти подружжю визначити, скільки мати дітей?

Під час цього уроку будьте чутливими до тих студентів, які, можливо, не мають нагоди бути батьками у цьому житті. Наступне висловлювання старійшини Ніла Л. Андерсена може бути корисним:

Зображення
Cтарійшина Ніл Л. Андерсен

“Народження дітей також може бути болісною темою для праведних подружніх пар, які одружуються і виявляють, що не спроможні мати дітей, яких вони так палко прагнули, або для чоловіка та дружини, які планували мати велику сім’ю, але благословенні маленькою сім’єю.

Ми не завжди можемо пояснити причини складнощів нашого смертного життя. Іноді життя здається дуже несправедливим---особливо, коли нашим найбільшим бажанням є чинити саме так, як заповідав Господь. Як слуга Господа я запевняю вас, що це обіцяння незмінне: “Вірні члени Церкви, чиї обставини не дозволяють їм отримати благословення вічного шлюбу й можливості бути батьками в цьому житті, отримають усі обіцяні благословення у вічностях, [якщо] вони дотримуватимуться завітів, які уклали з Богом” [Довідник 2: Керування Церквою (2010), 1.3.3]” (“Діти”, с. 30).

Псалми 127:3; Учення і Завіти 59:6

Святість життя

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Псалми 126(127):3.

  • Що означають слова: “діти---спадщина Господня”? (Діти---це дар від Бога).

Прочитайте наступну фразу з Проголошення про сім’ю: “Ми стверджуємо священність життя і його важливість у Божому вічному плані”. Свідчіть про такий принцип: Коли ми розуміємо, що діти є даром від Бога, ми краще розуміємо священність їхнього життя. У багатьох частинах світу аборт вважається прийнятним і багато мільйонів абортів виконуються щороку. Щоб допомогти студентам зрозуміти політику Церкви стосовно аборту, поділіться наступним висловлюванням і попросіть студентів визначити обставини, коли аборт може бути виправданим:

“Людське життя є священним даром від Бога. Вибірковий аборт для особистої або соціальної зручності суперечить волі й заповідям Бога. … Пророки останніх днів засудили аборт, посилаючись на проголошення Господа “Не вбивай, не роби нічого подібного до цього” (УЗ 59:6). Їхня порада стосовно цього питання є такою: члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів не повинні робити аборт, виконувати його комусь, заохочувати до аборту, платити за нього або домовлятися про його проведення. До членів Церкви, які заохочують до виконання аборту у будь-який спосіб, може бути застосовано церковне покарання.

Провідники Церкви сказали, що аборт можуть виправдати такі виключні обставини, як вагітність в результаті кровозмішення чи зґвалтування, або якщо, на думку компетентного медичного фахівця, життю чи здоров’ю матері загрожує серйозна небезпека, або якщо за висновками компетентного медичного фахівця плід має серйозні вади, які не дозволять немовляті вижити після народження. Але навіть ці обставини не є автоматичним виправданням аборту. Ті,хто стикається з подібними обставинами, повинні приймати рішення щодо аборту лише після консультації зі своїми місцевими провідниками Церкви і після отримання підтвердження через щиру молитву” (Gospel Topics, “Abortion”(Аборт), lds.org/topics).

  • За яких виключних обставин може бути виправдано аборт?

  • Навіть якщо такі обставини мають місце, якої поради слід прагнути тим, хто розмірковує, чи виконувати аборт?

Поділіться наступним висловлюванням, щоб допомогти студентам зрозуміти, що віддати дитину для всиновлення---це безкорислива альтернатива здійсненню аборту:

“Ми … висловлюємо свою підтримку неодруженим батькам, які передали на всиновлення своїх дітей у міцні сім’ї, де є мати й батько. Ми також висловлюємо свою підтримку одруженим матерям і батькам, які всиновили цих дітей.

… Дуже важливим фактором благополуччя дитини є взаємини, які забезпечать спокій, виховання і стабільність у стосунках як з батьком, так і з матір’ю. Коли неодружені батьки вирішують віддати дітей на усиновлення, вони тим самим дають своїм дітям можливість мати це важливе благословення. Усиновлення—це безкорисливе, прийняте з любов’ю рішення, яке благословляє дитину, батьків, які дали їй життя, і батьків, які всиновили її, у цьому житті і у всіх вічностях” (Заява Першого Президентства, 4 жовт. 2006 р., як процитовано в Ensign, Oct. 2008, 37).

Закінчуючи урок, поділіться своїм свідченням про радість, яку діти принесли у ваше життя. Заохотьте студентів гідно підготуватися до священної нагоди приводити дітей у цей світ.

Матеріали для прочитання студентами