Семінарії та інститути
Урок 8: Спасіння приходить через Ісуса Христа


Урок 8

Спасіння приходить через Ісуса Христа

Вступ

Наші зусилля з наслідування Ісуса Христа та дотримання Його заповідей є необхідними, але їх недостатньо, щоб зробити нас гідними спасіння. Наше спасіння уможливлюється лише через заслуги, милість і благодать Ісуса Христа. Учення Христа допомагає нам зрозуміти, що через Його благодать ми можемо навчитися його євангелії, отримати обряди і просуватися вперед дорогою, яка веде до вічного життя.

Ознайомлення з матеріалом

Рекомендації для навчання

2 Нефій 2:6–9; 25:23; Мосія 4:6–8

Спасіння можливе завдяки Ісусу Христу

Покажіть і прочитайте наведене далі висловлювання старійшини Л. Тома Перрі (1922–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Л. Том Перрі

“Багато людей ставлять собі запитання: “Звідки ми? Чому ми тут? Куди йдемо?” Наш Вічний Батько не послав нас на землю в безцільну, позбавлену сенсу подорож. Він дав нам план подорожі. Він—творець плану. План створено для розвитку людини, її вічного спасіння і піднесення” (“План спасіння”, Ensign або Ліягона, лист. 2006, сс. 69–70).

  • Коли люди усвідомлюють, що Бог не залишив їх блукати на самоті у смертному житті, а натомість підготував план для їхнього спасіння, що, на вашу думку, вони можуть відчувати?

Попросіть студентів прочитати 2 Нефій 2:6–9 і дізнатися завдяки чому, за словами пророка Легія, стає можливим спасіння.

  • Завдяки чому, за словами Легія, у Божому плані стає можливим спасіння? (Студенти мають визначити наступне: Ми можемо спастися лише через заслуги, милість і благодать Ісуса Христа. Ви можете поділитися таким визначенням того, що означає бути спасенними або отримати спасіння: “Спасіння в його істинному і повному значенні є синонімом піднесення або вічного життя і полягає в набутті успадкування в найвищому з трьох небес у целестіальному царстві. За кількома винятками, це саме те спасіння, про яке говориться у Писаннях” [Bruce R. McConkie, Mormon Doctrine, 2nd ed. (1966), 670]).

  • Що мається на увазі під заслугами, милістю і благодаттю Ісуса Христа? (Заслуги Ісуса Христа---це Його праведні вчинки, особливо Його Спокута. Милість стосується співчуття і поблажливості, які Він виявляє до нас, незважаючи на наші гріхи. Благодать стосується допомоги, яку Він надає нам у вигляді милості, любові, доброти і уможливлюючої сили, завдяки якій ми можемо отримати вічне життя та піднесення після того, як самі доклали усіх зусиль. Див. також Путівник по Писаннях, “Благодать”).

Щоб допомогти студентам глибше зрозуміти це вчення, покажіть наведене далі висловлювання президента Дітера Ф. Ухтдорфа і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“Ми не можемо заслужити свій шлях на небеса; вимоги справедливості є перепоною, яку ми не владні подолати самотужки.

Але не все втрачено.

Божа благодать є нашою великою і вічною надією.

Завдяки жертві Ісуса Христа план милості задовольняє вимоги справедливості [див. Алма 42:15]” (“Дар благодаті”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 108).

  • Чому особистої праведності людини недостатньо, щоб задовольнити “вимоги справедливості” і отримати вічне життя? (Хоча з часом ми можемо навчитися досконало дотримуватися заповідей, жодна людина, за винятком Спасителя, не жила досконалим життям [див. Римлянам 3:23]. Хоча ми можемо перестати грішити, ми не в змозі усунути шкоду або змити провину, спричинені колись нашими діями. Ось чому необхідні Спокута і благодать).

Нагадайте студентам, що, хоча ми спасенні лише завдяки заслугам, милості та благодаті Ісуса Христа, пророки у Книзі Мормона навчали, що нам слід робити, щоб мати доступ до викупительної сили Спасителя.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Мосія 4:6–8 і запропонуйте класу знайти, що, за словами царя Веніямина, ми повинні робити, щоб отримати спасіння через Спокуту Ісуса Христа.

  • Що, за словами царя Веніямина, ми повинні робити, щоб отримати спасіння через Спокуту? (Прийти до пізнання Бога і Спокути, покладати нашу довіру на Бога, старанно дотримуватися заповідей і віддано продовжувати це робити до кінця нашого життя).

Попросіть студентів прочитати 2 Нефій 25:23.

  • Якого вчення про наше спасіння навчав Нефій? (Студенти мають визначити таке вчення: Завдяки Спокуті Ісуса Христа ми можемо бути спасенними благодаттю після всього, що ми можемо зробити. Допоможіть студентам зрозуміти, що лише завдяки Ісусу Христу ми можемо стати святими і подібними до нашого Небесного Батька).

Аби допомогти студентам краще зрозуміти це вчення, попросіть когось із них прочитати наведене далі висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона (1899–1994):

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

Слова “після всього, що ми можемо зробити” означають також, що ми маємо докладати усіх зусиль. Вони також означають жити за Його заповідями.

“Після всього, що ми можемо зробити”---це також любити наших ближніх і молитися за тих, хто вважає нас своїми ворогами. Це означає вдягати нагих, годувати голодних, відвідувати хворих і “допомагати тим, кому буде потрібна [наша] допомога” (Мосія 4:16)—пам’ятаючи, що те, що ми робимо одному з найменших Божих дітей, ми робимо Йому.

Слова “після всього, що ми можемо зробити” означають вести цнотливе, чисте, чеснотне життя, бути скрупульозно чесними в усіх наших справах і ставитися до інших так, як би ми хотіли, щоб ставилися до нас” (“Redemption through Christ after All We Can Do,” Liahona, Dec. 1988, 5).

  • Як благодать Спасителя допомагала вам понад міру ваших власних можливостей, коли ви докладали усіх зусиль, щоб прийти до Нього?

Скористайтеся наведеним далі висловлюванням, також Президента Езри Тефта Бенсона, щоб допомогти студентам обміркувати це запитання до того як вони дадуть відповідь:

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

“Як Церква, ми вторимо словам Нефія, який сказав, “що це благодаттю ми спасенні після всього, що ми можемо зробити” (2 Нефій 25:23). …

Благодаттю Спаситель здійснив Свою спокутну жертву, щоб все людство стало безсмертним.

Його благодаттю і нашою вірою в Його Спокуту та покаянням у своїх гріхах ми зміцнюємося, щоб робити необхідні справи, які інакше не могли би виконати власними силами.

Його благодаттю ми отримуємо дар благословення і духовної сили, який зрештою може вести нас до вічного життя, якщо ми витерпимо до кінця.

Його благодаттю ми стаємо більш схожими на Його божественну особистість” (“Redemption through Christ after All We Can Do”, 4–5).

  • Що, на вашу думку, ми можемо робити, аби виявити нашу вдячність за те, що уможливлює Ісус Христос?

Свідчіть, що лише завдяки благодаті, уможливленій через Спокуту Ісуса Христа, ми можемо подолати наслідки Падіння Адама і Єви, отримати прощення гріхів, побороти недоліки і просуватися до досконалості. Запропонуйте студентам обміркувати, чи роблять вони все, що тільки можуть, щоб отримати благословення Господньої благодаті.

2 Нефій 31:2, 10–21; 3 Нефій 11:31–40; 3 Нефій 27:13–22

Вчення Христа

Напишіть на дошці наведені далі посилання:

2 Нефій 31:2, 10–21

3 Нефій 11:31–40

3 Нефій 27:13–22

Доручіть одній частині класу опрацювати 2 Нефій 31:2, 10–21, другій частині опрацювати 3 Нефій 11:31–40, а третій частині опрацювати 3 Нефій 27:13–22. Перш ніж студенти почнуть, зазначте, що в цих уривках містяться терміни “вчення Христа”, “Моє вчення” або “Моя євангелія”. Поясніть, що вчення або євангелія Христа---це те, що Ісус Христос зробив і продовжує робити, щоб наблизити нас до Батька. Це також те, що ми повинні робити, щоб отримувати благословення Спокути Ісуса Христа. Запропонуйте кожній групі визначити і позначити те, що говориться у призначених їм віршах про вчення Христа---що зробив Христос і що повинні робити ми.

Після того як студенти витратять кілька хвилин на опрацювання призначених їм уривків, попросіть їх зазначити те, що вони знайшли, на дошці біля кожного з посилань. Потім запитайте:

  • Що зробив Ісус Христос, щоб наблизити нас до Батька?

  • Що ми повинні робити, щоб сягнути благословень Христової Спокути? (Ми повинні мати віру, покаятися, охриститися, отримати дар Святого Духа, витерпіти до кінця та отримувати особисті одкровення і діяти відповідно до них).

  • Як ви можете підсумувати важливість життя за вченням або євангелією Ісуса Христа? (Студенти мають визначити принцип, подібний до такого: Живучи за вченням Христа, ми можемо сягнути благословень Спокути і отримати вічне життя).

Відповідно до потреб ваших студентів, подумайте над тим, щоб поставити запитання, подібні до наведених далі, щоб допомогти їм глибше проаналізувати уривки з Писань, які вони читають:

  • Яка фраза в 2 Нефій 31:20 має для вас особливе значення і як вона допомагає вам сягнути благословень Спокути?

  • Відповідно до 2 Нефій 31:13–14, 17, що означає бути хрищеними “вогнем”? (Людина отримує прощення гріхів і очищення, яке приходить через Святого Духа).

  • Відповідно до 3 Нефій 11:39–40, чому для кожної людини настільки важливо прийняти вчення Христа? (Ви можете запропонувати студентам зробити біля цього уривка перехресне посилання на Геламан 5:12).

  • Відповідно до 3 Нефій 27:14–16, що відбувається з нами, коли ми живемо за вченням або євангелією Ісуса Христа?

На завершення покажіть наведені далі слова з путівника Проповідуйте Мою євангелію: Путівник для місіонерського служіння. Запропонуйте студентам прочитати їх і знайти, як життя за вченням Христа може благословити їх протягом усього їхнього життя.

“Окремі люди і сім’ї починають йти за Христом, коли проявляють віру в Нього і каються у своїх гріхах. Вони отримують відпущення гріхів через хрищення і дар Святого Духа, які виконуються людиною, що має на це повноваження від Бога. Потім їм потрібно витерпіти до кінця, або, іншими словами, протягом усього життя мати віру в Ісуса Христа, каятися і поновлювати укладені завіти. Це не просто кроки, які вони роблять раз у житті; насправді ж вони, постійно повторюючись, формують спосіб життя, завдяки якому до людей приходить дедалі більше благословень. Дійсно, це єдиний спосіб життя, який принесе спокій совісті і дозволить дітям Небесного Батька повернутися до Нього і жити в Його присутності” (Проповідуйте Мою євангелію [2004], с. 6).

  • Як життя за вченням Христа стає способом життя, що приносить вам дедалі більше благословень?

Запропонуйте студентам замислитися над тим, наскільки добре вони живуть за вченням Христа. Попросіть їх подумати, що вони можуть робити краще, щоб сягнути благословень життя за вченням Христа.

Матеріали для прочитання студентами