Семінарії та інститути
Урок 27: Віра, надія і милосердя


Урок 27

Віра, надія і милосердя

Вступ

Такі якості, як віра, надія і милосердя потрібні всім, хто прагне жити в присутності нашого Небесного Батька. Ці якості є дарами від Бога тим, хто шукає їх, наслідуючи приклад Ісуса Христа.

Ознайомлення з матеріалом

Рекомендації для навчання

Етер 12:28; Мороній 10:18–21

Віра, надія і милосердя є необхідними для спасіння

Попросіть студентів швидко назвати якості, яких, на їхню думку, слід набути протягом земного життя. Потім попросіть їх визначити, які з цих якостей, на їхній погляд, є найбільш важливими для успадкування Божого царства.

Нагадайте студентам, що Мороній, завершуючи свою роботу на золотих пластинах, написав кілька заключних слів напучування тим, хто одного дня читатиме цей літопис. У своїй пораді він наголосив на трьох якостях, які є дуже важливими для нашого спасіння. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Мороній 10:18–21, а клас визначити ці три якості.

  • Чому, на вашу думку, якості віри, надії та милосердя є настільки важливими для нашого спасіння?

Щоб допомогти студентам відповісти на це запитання, попросіть одного зі студентів прочитати вголос Етер 12:28, а клас визначити вчення, викладене у цьому вірші.

  • Яке вчення записане у цьому вірші? (Студенти мають визначити наступне: Розвиваючи віру, надію і милосердя, ми наближаємося до Ісуса Христа).

Запропонуйте студентам протягом цього уроку знаходити принципи і вчення, які можуть допомогти їм глибше зрозуміти і повніше розвинути ці важливі якості.

Алма 32:26–29, 37–41; Мороній 7:21, 25–28, 33

Віра дозволяє нам “сприймати все добре”

Напишіть на дошці Зміцнення нашої віри в Ісуса Христа.

Нагадайте студентам, що пророк Алма використав аналогію зі зростанням насіння, щоб навчити зорамійців, як розвинути віру в Ісуса Христа. Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Алма 32:26–29. Запропонуйте студентам знайти фрази, якими описано, що ми можемо робити, щоб зміцнити нашу віру.

Попросіть студентів поділитися знайденими ними фразами та пояснити, чого можна навчитися з даної фрази про те, як ми можемо зміцнити нашу віру. Коли студенти знаходитимуть фрази, ви можете порекомендувати записувати їх під заголовком на дошці. Серед фраз можуть бути такі: прокиньтеся і пробудіть сили свого розуму; зробіть дослід над моїми словами; мати бажання повірити; знайдіть місце, щоб насіння [слово] могло бути посіяне у вашому серці. При потребі допоможіть студентам зрозуміти, що слова сили свого розуму стосуються нашої спроможності думати і діяти.

  • Чому, на вашу думку, у вірші 29 Алма навчав, що після проведення цього експерименту наша віра ще не буде досконалою?

  • Що, на вашу думку, потрібно для вдосконалення нашої віри?

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати Алма 32:37–41, а клас знайти, що ми повинні робити, щоб розвинути нашу віру, необхідну для отримання вічного життя.

  • Якому принципу стосовно того, як ми можемо продовжувати зміцнювати нашу віру, навчав Алма у цих віршах? (Студенти повинні визначити такий принцип: Якщо ми старанно підживлюємо Боже слово у наших серцях, наша віра в Ісуса Христа зростатиме. Напишіть цю істину на дошці).

  • Що, на вашу думку, означає старанно підживлювати слово? Що ми можемо постійно робити, щоб підживлювати Боже слово і допомогти вірі глибше вкорінитися в наших серцях?

Щоб допомогти студентам зрозуміти, як вони можуть підживлювати Боже слово, покажіть наведене далі висловлювання президента Генрі Б. Айрінга, з Першого Президентства, і попросіть одного зі студентів прочитати його вголос, а клас знайти, якими є ключі до підживлення нашої віри:

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

“Якою б сильною зараз не була наша віра, щоб слухатися Бога, нам потрібно буде зміцнювати її постійно і постійно оновлювати. Ми можемо робити це, прийнявши нині рішення швидше виявляти послух і мати більшу рішучість витерпіти. Ключ до духовної підготовки—навчитися цьому завчасно і бути в цьому непохитними. …

Ми зміцнюємо віру, щоб пройти випробування свого послуху протягом часу і в наших щоденних рішеннях. Ми можемо зараз вирішити швидко виконувати все, про що попросить нас Бог. І ми можемо прийняти рішення бути стійкими під час маленьких випробувань послуху, які зміцнюють віру, щоб провести нас через великі випробування, які неодмінно прийдуть” (“Духовна готовність: почніть заздалегідь і будьте твердими”, Ensign або Ліягона, лист. 2005, сс. 38, 40).

  • Що, за словами президента Айрінга, ми повинні робити для зміцнення або підживлення нашої віри?

  • Чому, на вашу думку, такий невпинний і щоденний послух Божому слову є настільки важливим для зміцнення нашої віри і довіри до Нього?

Запропонуйте кільком студентам поділитися тим, як дотримання принципів, яким навчав Алма, вплинуло на їхню віру в Ісуса Христа.

Скажіть студентам, що пророк Мормон свідчив про вічну важливість віри в Ісуса Христа. Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос свідчення Мормона в Мороній 7:21, 25–28, 33, а клас обміркувати, що вони можуть робити, щоб зміцнити свою віру в Господа і “триматися” зазначених Мормоном благословень.

Етер 12:4, 8–9; Мороній 7:40–42

Надія---це якір для душі

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Етер 12:8–9, а іншого прочитати вголос Мороній 7:40–42. Попросіть студентів визначити, яку якість ми можемо набути, розвиваючи віру.

  • Відповідно до написаного у цих уривках, яка якість набувається завдяки нашій вірі?

Прочитайте наведені далі два твердження і попросіть студентів визначити відмінності між ними: (1) Я сподіваюсь, що сьогодні не дощитиме. (2) Я маю надію, що якщо я покаюсь, мене буде прощено через Спокуту Ісуса Христа.

  • У чому полягає відмінність між цими твердженнями, в яких висловлюється надія? (Перше є непевним бажанням чогось, що непідвладне контролю людини, а друге є висловленням впевненості, яка спонукає до дії).

Аби допомогти студентам зрозуміти, як слово надія вживається у Писаннях, попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведені далі слова президента Дітера Ф. Ухтдорфа, з Першого Президентства:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“Надія---це … невпинне сподівання на те, що Господь здійснить Свої обіцяння, які Він дав нам. Це впевненість в тому, що якщо ми будемо жити за законами Бога і дослухатися до слів Його пророків зараз, то отримаємо бажані благословення в майбутньому. Це віра і сподівання на те, що ми отримаємо відповіді на свої молитви. Це вияв довіри, оптимізму, ентузіазму та терпеливої наполегливості” (“Безкінечна сила надії”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, с. 22).

Запропонуйте студентам подумки прочитати Мороній 7:41 і знайти, на що ми маємо сподіватися, коли розвиваємо віру в Христа.

  • Якому принципу щодо віри навчав Мормон у цьому вірші? (Студенти мають визначити наступне: Коли ми розвиваємо віру в Ісуса Христа, у нас з’являється надія, що через Його Спокуту ми можемо воскреснути до життя вічного).

  • Чому, на вашу думку, віра в Ісуса Христа та надія так тісно пов’язані?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Етер 12:4, а клас знайти, якими словами Мороній описав надію.

  • Чого ми можемо навчитися про надію з використаної Мормоном аналогії з якорем? Чим людина, якій не вистачає віри, може бути схожою на човен без якоря?

Попросіть кількох студентів свідчити про надію, яка прийшла в їхнє життя завдяки вірі в Ісуса Христа.

Етер 12:33–34; Мороній 7:43–48

Милосердя є чиста любов Христа

Запропонуйте одному зі студентів прочитати вголос Мороній 7:43–44 і попросіть студентів визначити, яку якість, за словами Мормона, ми повинні розвинути, коли маємо віру і надію.

Покажіть наведене далі висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона (1899--1994) і попросіть одного зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

“Якщо ми дійсно прагнемо бути більш схожими на нашого Спасителя і Вчителя, тоді нашою найвищою метою має бути навчитися любити так, як любить Він. Мормон назвав милосердя “величнішим над усе” (Морон. 7:46)” (“Godly Characteristics of the Master”, Ensign, Nov. 1986, 47).

Щоб пояснити, чому милосердя є такою важливою якістю, якої слід прагнути, попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Мороній 7:45–47. Зазначте, що ці вірші допомагають нам зрозуміти суть милосердя, оскільки в них зазначено, чим є милосердя і чим ні.

  • Якими словами і фразами у цих віршах пояснено важливість милосердя?

  • Якими думками або ідеями щодо того, чим характеризується милосердя, як про це написано у вірші 45, ви можете поділитися?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Мороній 7:48.

  • Що нам радив робити Мормон, якщо ми прагнемо дару милосердя? (Допоможіть студентам визначити такий принцип: Якщо ми молимося з енергією серця і наслідуємо Ісуса Христа, ми можемо сповнитися милосердя).

  • Як прагнення дару милосердя допомагає нам стати кращими послідовниками Ісуса Христа?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Етер 12:33–34, а клас знайти зв’язок між милосердям і Спокутою Ісуса Христа.

  • Який існує зв’язок між милосердям і Спокутою?

Попросіть когось із студентів прочитати наведене далі висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“За величнішим визначенням “чиста любов Христа” … є не тим, що ми, як християни, намагаємося, хоча здебільшого безуспішно, виявляти до інших, а скоріше тим, що Христос абсолютно успішно виявив до нас. Істинне милосердя було відоме лише одного разу. Його виявлено досконало і в чистоті у незмінній, безпосередній і спокутній любові Христа до нас. … Саме Христова любов до нас “зносить усе, вірить усьому, надіється на все, витерпить все”. Христос показав, що “милосердя ніколи не минає”. Це те милосердя—Його чиста любов до нас—без якого ми були б ніщо, не мали б надії і були б найнещасніші з усіх чоловіків і жінок. Воістину, з тими, у кого в останній день будуть благословення Його любові—Спокута, воскресіння, вічне життя, вічне обіцяння—неодмінно все буде добре” (Christ and the New Covenant [1997], 336).

  • Як старійшина Холланд допомагає вам зрозуміти, чому “милосердя ніколи не минає” і чому воно є “найвеличнішим” з духовних дарів?

  • Що ви можете робити, щоб поділитися з іншими чистою любов’ю Ісуса Христа, якою Він так щедро наділив вас?

Попросіть студентів проглянути Мороній 7:45, а потім поставити ціль молитися і працювати над тим, щоб повніше розвинути в собі одну з рис, притаманних для милосердя. Свідчіть про божественну допомогу, яку ви отримали, працюючи, щоб розвинути в собі милосердя.

Матеріали для прочитання студентами