Семінарії та інститути
Урок 12: Нам потрібно духовно народитися знову


Урок 12

Нам потрібно духовно народитися знову

Вступ

З Книги Мормона ми дізнаємося, що “тілесна людина є ворогом для Бога” (Мосія 3:19). На цьому уроці студентів навчатимуть, що через покаяння і виявлення віри в Ісуса Христа ми можемо подолати в собі тілесну людину, “народитися знову” і відчути сильну зміну серця. Ця зміна потрібна, щоб увійти у царство Бога.

Ознайомлення з матеріалом

Рекомендації для навчання

Мосія 3:19; 16:2–5; Алма 41:10–11

Скинути з себе оболонку тілесної людини

Напишіть на дошці таке висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона (1899–1994), процитоване з “To ‘the Rising Generation’”, New Era, June 1986, 5:

“Ви не можете чинити неправильно і мати добрі почуття. Це неможливо!” (Президент Езра Тефт Бенсон)

  • Чому неможливо бути щасливим, роблячи неправильний вибір?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Алма 41:10–11 і запропонуйте класу знайти наслідки злочестивості. (Наголосіть на такій істині: Злочестивість ніколи не була щастям).

  • До якого обману вдається Сатана, щоб переконати нас, що порушення заповідей веде до щастя?

  • Відповідно до вірша 11, що означає перебувати у “стані природному”? (Перебувати “у тілесному стані”, “у жовчі гіркоти і в путах беззаконня” та “без Бога в світі”).

  • Як Алма 41:10–11 допомагає пояснити, чому егоїзм не може вести до щастя? (Він суперечить природі Бога, а “природа Бога” є “природою щастя”).

Нагадайте студентам, що всі ми успадкували наслідки Падіння Адама. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Мосія 16:2–5, а клас виявити слова і фрази, якими описано занепалий стан людства.

  • Які слова й фрази використав Авінадій, щоб описати занепалий стан людства?

  • У чому полягає важливість слів “вперто продовжує додержуватися” у вірші 5? (Примітка: Виявлення ключових слів є однією з важливих навичок вивчення Писань. Ви можете наголосити на цьому).

  • Завдяки чому для нас стає можливим викуплення з нашого грішного і занепалого стану?

Попросіть студентів подумки прочитати Мосія 3:19 і визначити, як ми можемо подолати наш занепалий стан.

  • Що означає “піддатися натхненню Духа Святого”?

  • Що ми повинні робити, щоб “[скинути] з себе оболонку тілесної людини”? (Студенти мають визначити такий принцип: Якщо ми діємо за спонуканнями Святого Духа і застосовуємо силу Спокути, ми можемо скинути з себе оболонку тілесної людини).

Запропонуйте студентам обміркувати бачені ними докази того, що Спаситель здатен змінити нас, зробивши кращими людьми, ніж ми могли б колись стати самотужки. Попросіть кількох студентів поділитися своїми думками.

Запропонуйте студентам подумки відповісти на такі запитання:

  • Що ви можете робити, аби повніше “[піддатися] натхненню Духа Святого”?

  • Які з рис дитини, зазначених в Мосія 3:19, вам потрібно розвивати в собі найбільше?

Мосія 5:1–5, 7–8; 27:24–26

Народитися знову

Попросіть студентів скласти список імен людей з Книги Мормона, які зазнали зміни свого єства завдяки Спокуті Ісуса Христа.

Нагадайте студентам, що Алма молодший та сини Мосії були деякий час серед тих невіруючих у Зарагемлі, хто переслідував членів Церкви (див. Мосія 27:8). Після того як Алму відвідав ангел, той залишився без сили і не міг говорити. Через три дні сила Алми відновилась і він засвідчив про дивовижну зміну, яка сталася в його душі (див. Мосія 27:11–24).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Мосія 27:24–26, а клас знайти, якими словами Алма описав цю дивовижну зміну.

  • Які слова і фрази у цих віршах допомагають визначити, що означає бути народженим знову?

  • Як написане у вірші 26 допомагає пояснити, чому нам слід народитися знову? (Пересвідчіться в тому, що студенти розуміють таку істину: Ми можемо успадкувати царство Бога лише стаючи новими створіннями у Христі).

Щоб допомогти студентам зрозуміти, що відбувається, коли ми духовно народжуємося знову, попросіть одного зі студентів прочитати вголос Мосія 5:1–5, 8. Попросіть клас знайти слова або фрази, які показують, що люди царя Веніямина духовно народилися знову.

  • Які ви знайшли докази того, що люди царя Веніямина духовно змінилися? (Серед відповідей мають бути такі: вони вже не мали бажання чинити зло, вони прагнули постійно чинити добро, їхній розум просвітився, і вони сповнилися радості та прагнули укласти завіти з Господом).

  • Відповідно до віршів 2 та 4, що потрібно для того, щоб відбулася “сильна зміна серця”? (Студенти повинні визначити такий принцип: Коли ми виявляємо віру в Ісуса Христа й отримуємо Святого Духа, у нас може відбутися сильна зміна серця).

Покажіть наведене далі висловлювання старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Попросіть одного зі студентів прочитати його вголос, а клас знайти, якими словами старійшина Беднар описує сильну зміну серця.

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“Будь ласка, зауважте, що навернення, описане в [Мосія 5], є сильним—не абияким; це духовне переродження і фундаментальна зміна в тому, що ми відчуваємо і чого прагнемо, що думаємо і робимо, і якими ми є. Справді, євангелія Ісуса Христа викликає фундаментальну й необоротну зміну в самому нашому єстві, якщо ми покладаємося на заслуги, і “милість, і благодать Святого Месії” (2 Нефій 2:8)” (“Вам необхідно родитись згори”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 20).

  • Що привернуло вашу увагу в наведеному старійшиною Беднаром описанні сильної зміни серця?

Запропонуйте студентам обговорити, що ми можемо робити, щоб продовжувати відчувати сильну зміну серця.

Попросіть студентів подумки прочитати Мосія 5:7 і знайти, як змінюються наші стосунки з Ісусом Христом, коли ми народилися знову.

  • В якому сенсі ми стаємо дітьми Ісуса Христа?

Запропонуйте студентам замислитися над тим, як важливо стати “дітьми Христа”, і попросіть їх поділитися думками стосовно того, як це повинно мотивувати нас, коли ми прагнемо стати народженими знову.

Алма 5:14, 26–27; Етер 12:27

Духовне народження знову вимагає часу й зусиль

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання старійшини Д. Тодда Крістофферсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, а клас послухати, як він описує процес набуття зміни серця:

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“Ви можете спитати: “Чому ця могутня зміна не відбувається зі мною швидше?” Ви маєте пам’ятати, що визначні приклади народу царя Веніямина, Алми та ще кількох інших людей з Писань, є надзвичайними, а не типовими. Для більшості з нас ці зміни відбуваються не так швидко; для цього потрібен час. На відміну від фізичного народження, духовне переродження є швидше процесом, ніж подією. І залучення до цього процесу є головною метою смертного життя.

У той самий час не виправдовуймо свій рух “упівсили”. Не вважаймо це прийнятним, якщо в нас залишається деяка схильність до поганих вчинків. Причащаймося гідно щотижня і продовжуймо наближатися до Святого Духа, щоби викорінити останні залишки нечистоти в нас. Я свідчу, що якщо ви продовжите свій шлях стежиною духовного переродження, тоді спокутна благодать Ісуса Христа забере ваші гріхи і нечистоту тих гріхів, що залишили в вас свій відбиток, тоді спокуси втратять свою привабливість і через Христа ви станете святими, як Він і наш Батько святі” (“Народитися знову”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, с. 78).

  • Чому, за словами старійшини Крістофферсона, народження знову---це скоріше процес, а не подія?

  • Як процес духовного народження знову допомагає нам стати святими, подібно до Небесного Батька та Його Сина, Ісуса Христа? (Допоможіть студентам визначити таку істину: Завдяки благодаті Ісуса Христа, ми можемо отримати прощення і допомогу, аби продовжувати просуватися шляхом духовного народження знову).

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти значення слова благодать, поділіться цим твердженням з Біблійного словника (Bible Dictionary):

“Саме … через благодать Господа, люди, завдяки вірі в Спокуту Ісуса Христа та покаяння у своїх гріхах, отримують силу і допомогу, щоб чинити добрі справи, які інакше вони не змогли б здійснити, якби покладалися лише на власні сили. Ця благодать є уможлювлюючою силою, завдяки якій чоловіки і жінки можуть здобути вічне життя та піднесення після того як докладуть усіх своїх зусиль” (Bible Dictionary, “Grace”).

Запропонуйте студентам подумки прочитати Алма 5:14, 26–27 і знайти, чого Алма навчав людей, у яких вже почався процес духовного народження знову і які відчули зміну серця. Запропонуйте студентам поміркувати над тим, як би вони відповіли на запитання Алми.

  • Відповідно до написаного у вірші 27, що ми повинні робити після того, як відчуємо зміну серця? (Ми повинні продовжувати ходити, утримуючи себе невинними перед Богом, бути смиренними і прагнути прощення наших гріхів).

  • Чому, на вашу думку, Алма навчав, що смирення є настільки важливим елементом утримання нашої зміни серця?

Скажіть студентам, що Господь навчав Етера, чому сила смирення є настільки важливою, коли ми прагнемо мати зміну серця. Нагадайте студентам, що духовні принципи часто описуються за допомогою слів якщо і то, а потім запропонуйте їм подумки проглянути Етер 12:27, шукаючи принципи “якщо, то”. Обговоріть вказані далі принципи, коли студенти визначать їх: Якщо ми приходимо до Ісуса Христа, то Він покаже нам нашу слабкість. Якщо ми смиренні й маємо віру в Господа, тоді Він вчинить так, щоб слабке стало для нас сильним.

  • Чому, на вашу думку, для нас важливо усвідомлювати нашу слабкість?

  • Що, на ваш погляд, означає фраза “достатньо Моєї благодаті для всіх людей, які упокорюються переді Мною”?

Покажіть наведене далі висловлювання старійшини Брюса С. Хейфена, сімдесятника, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Старійшина Брюс С. Хейфен

“Якщо у вас у житті негаразди, не думайте, що з вами щось не так. Подолання проблем лежить в самій серцевині мети життя. Якщо ми наблизимося до Бога, Він покаже нам наші слабкості і через них зробить нас мудрішими, сильнішими. Чим більше ви бачите у себе слабкостей, тим ближче ви до Нього, а не далі” (“Спокута: все заради всього”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 97).

  • Що ми можемо робити, щоб уникнути розчарування, коли усвідомлюємо свої слабкості?

Поділіться своїм свідченням про те, що благодать Ісуса Христа допоможе нам подолати наші слабкості, якщо ми прагнемо духовно народитися знову.

Матеріали для прочитання студентами