Семінарії та інститути
Урок 11: Захистити себе від лжевчень останніх днів


Урок 11

Захистити себе від лжевчень останніх днів

Вступ

Окрім навчання “повноті євангелії Ісуса Христа” (УЗ 20:9), Книга Мормона захищає послідовників Христа від лжевчень і хибних думок, поширених в останні дні. Зокрема вона досягає цього, викриваючи ворогів Христа і виявляючи лжевчення, які ті поширюють. Коли студенти вивчають розповіді про лжевчителів у Книзі Мормона, вони навчаться розпізнавати істини євангелії і відрізняти їх від хибних ідей світу.

Ознайомлення з матеріалом

Рекомендації для навчання

2 Нефій 28:3–9, 12–15; Кн. Якова 7:1–12; Алма 1:2–6; 30:12–18, 39–44; Джозеф Сміт—Матвій 1:22

Виявлення лжевчень і захист себе від них

Попросіть студентів подумати про різні погляди, які існують у світі щодо таких питань, як: дана від Бога істина чи моральний релятивізм (ідея про те, що немає чогось абсолютно правильного чи неправильного), свобода віросповідання чи права груп людей, об’єднаних певними інтересами, та право на аборт чи право на життя. Обговорюючи ці питання, запишіть їх на дошці. Дайте студентам трохи часу на обговорення того, чому нам слід бути обережними, щоб приймати ідеї, які є правильними.

Поясніть, що наприкінці Свого життя Ісус Христос пророкував про небезпечні духовні обставини, які існуватимуть в останні дні. Попросіть когось зі студентів прочитати Джозеф Сміт—Матвій 1:22. Ви можете зазначити, що фраза “і вибраних, тих, що є вибраними за завітом”, стосується членів Церкви Ісуса Христа.

  • Яку загрозу становлять “христи неправдиві” та “неправдиві пророки” в наші дні?

Покажіть і прочитайте наведене далі висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона (1899–1994):

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

“Книга Мормона викриває ворогів Христа. Вона спростовує хибні вчення і припиняє суперечки. (Див. 2 Неф. 3:12.) Вона зміцнює смиренних послідовників Христа проти злих замислів, стратегій і вчень диявола в наші дні. За своєю суттю відступники у Книзі Мормона подібні до тих, які є у нас сьогодні. Бог у Своєму безмежному передбаченні так сформував Книгу Мормона, що ми можемо побачити помилку і знати, як протистояти хибним освітнім, політичним, релігійним та філософським концепціям нашого часу” (Учення Президентів Церкви: Езра Тефт Бенсон [2014], с. 142).

  • Чого ми можемо навчитися з цього висловлювання про те, як вивчення Книги Мормона може захистити нас від лжевчень? (Пересвідчіться в тому, що студенти визначили такий принцип: Вивчаючи Книгу Мормона й застосовуючи її вчення, ми зміцнюємося проти диявола і лжевчень та хибних ідей нашого часу).

  • У чому полягає перевага вивчення стратегій Сатани до того, як насправді стикнутися з ними?

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос 2 Нефій 28:3–9, а клас відшукати хибні ідеї, які, за словами Нефія, будуть поширені в наші дні. Ви можете запропонувати студентам позначити важливі слова і фрази. Запропонуйте студентам поділитися тим, що вони знайшли, а потім запитайте:

  • Які є сучасні приклади цих хибних ідей? (Серед прикладів можуть бути такі: моральний релятивізм; віра в те, що Бог настільки сильно любить нас, що не каратиме за гріхи; та упередження проти християн, яких часто вважають сліпими прихильниками вчення або фанатиками).

Щоб допомогти відповісти на це запитання, поділіться наведеним далі висловлюванням старійшини М. Рассела Балларда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Попросіть студентів послухати і звернути увагу на лжевчення, з якими вони стикалися.

Зображення
Старійшина М. Рассел Баллард

“Лжепророки і лжевчителі—це ті, хто заявляє, що пророк Джозеф Сміт був двоєдушним обманщиком; вони піддають сумнівам дійсність Першого видіння. Вони заявляють, що Книга Мормона та інші канонічні труди не є давніми Священними Писаннями. Вони також намагаються перевизначити природу Божества і заперечують, що Бог давав і продовжує давати одкровення в наш час Своїм висвяченим та підтриманим пророкам. …

Мабуть найбільш убивчим є те, що вони заперечують воскресіння і Спокуту Христа, переконуючи, що ніякий Бог не може спасти нас. Вони відкидають потребу у Спасителеві. Коротше кажучи, ці обмовники намагаються перетлумачити вчення Церкви, аби вони відповідали їхнім власним упередженим поглядам, і в цьому перетлумаченні заперечують Христа і Його месіанство.

Лжепророки і лжевчителі - це також ті, які намагаються змінити дані Богом і засновані на Писаннях учення, що захищають святість шлюбу, божественну природу сім’ї і життєво важливе вчення про особисту моральність. Вони захищають перевизначення моральності, аби виправдати блуд, перелюб і гомосексуальні стосунки” (“Стережіться лжепророків і лжевчителів”, Ліягона, січ. 2000, сс. 73–76).

Попросіть студентів знайти в 2 Нефій 28:12–15 описання наслідків віри у лжевчення.

  • Якими є наслідки віри у лжевчення і хибні ідеї?

Покажіть наведене далі висловлювання старійшини Уліссеса Соареса, з президентства сімдесятників, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Старійшина Уліссес Соарес

“Ми не можемо дозволити собі бути спантеличеними популярними меседжами, які легко приймаються світом і суперечать ученню та істинним принципам євангелії Ісуса Христа. Багато з цих мирських меседжів являють собою ніщо інше, як намагання нашого суспільства виправдати гріх” (“Так, ми можемо перемогти, і ми переможемо!”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 75).

  • Що сказав старійшина Соарес про мету багатьох популярних меседжів, які суперечать євангелії Ісуса Христа? (Допоможіть студентам визначити таку істину: Сатана використовує лжевчення, щоб спокусити нас чинити гріх. Ви можете звернутися до Алма 30:53 за докладнішою інформацією щодо цієї істини).

Розділіть клас на три групи. Напишіть на дошці вказані далі уривки з Писань і доручіть кожній групі вивчити один з уривків: Кн. Якова 7:1–7; Алма 1:2–6; або Алма 30:12–18. Попросіть студентів визначити кілька лжевчень, яким навчали Шерем, Негор та Коригор, і написати їх на дошці під відповідними заголовками.

Шерем (Кн. Якова 7:1–7)

Негор (Aлма 1:2–6)

Коригор (Aлма 30:12–18)

  • Чи доводилося вам бачити, як лжевчення або хибні ідеї, подібні до зазначених на дошці, впливають на членів Церкви сьогодні?

Запропонуйте студентам порівняти Кн. Якова 7:5, 8–12 та Алма 30:39–44, щоб побачити, що зміцнило Якова та Алму від лжевчень Шерема та Коригора. (Примітка: Порівняння—це одна з навичок вивчення Писань. Звернення уваги на подібності “між вченнями, людьми або подіями може виразніше показати істини євангелії” [Навчання і вивчення євангелії: Довідник для вчителів та провідників у семінаріях та інститутах релігії (2012), с. 26]).

  • Що зміцнило Якова та Алму, щоб вони могли протистояти лжевченням? (Серед відповідей мають бути такі: набутий раніше духовний досвід, знання Писань, знання, отримане від Святого Духа, та свідчення про Христа).

  • Якого принципу ми можемо навчитися з відповідей Якова та Алми на ці лжевчення? (Допоможіть студентам визначити такий принцип: Якщо ми покладаємося на наші свідчення про Христа і прагнемо проводу Святого Духа, ми можемо подолати виклики, які підривають нашу віру).

  • Як ваше свідчення зміцнило вас, щоб ви могли протистояти лжевченням або критиці ваших вірувань?

Запропонуйте студентам поділитися тим, що вони роблять, щоб захистити себе від лжевчень, які можуть руйнувати їхню віру в Ісуса Христа і Його відновлену євангелію.

2 Нефій 26:29; 3 Нефій 18:24; 27:27

Розпізнавання небезпеки орудування священиків

Скажіть студентам, що деякі види духовної небезпеки для Церкви походять від самих членів Церкви. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос 2 Нефій 26:29, а клас знайти духовну небезпеку, описану Нефієм.

  • Відповідно до цього уривка, що таке орудування священиків? (Коли люди проповідують євангелію заради власної слави чи багатства, а не заради благополуччя Божих дітей).

  • Чому орудування священиків стають причиною духовної небезпеки для членів Церкви?

Щоб допомогти відповісти на ці запитання, попросіть одного зі студентів прочитати наведене далі висловлювання старійшини М. Рассела Балларда:

Зображення
Старійшина М. Рассел Баллард

“Отже, остерігаймося лжепророків і лжевчителів, як чоловіків, так і жінок, які є самопризначеними глашатаями вчень Церкви і які прагнуть поширювати свою лжеєвангелію і приваблювати послідовників, фінансуючи симпозіуми, видання книг і журналів, зміст яких ставить під сумнів основні вчення Церкви. Стережіться тих, хто виступає проти істинних Божих пророків і видає матеріали з цими виступами і хто активно привертає на свій бік інших, ставлячись з нерозсудливою байдужістю до вічного благополуччя тих, кого вони зваблюють” (“Стережіться лжепророків і лжевчителів”, Ліягона, січ. 2000, с. 73).

  • Як ви можете захистити себе та інших від орудування священиків?

  • Як ви можете захищати вчення Церкви, коли інші говорять всупереч Божим пророкам останніх днів?

Скажіть студентам, що Спаситель навчав Своїх учнів, як люди, які представляють Його, повинні навчати інших і впливати на них. Попросіть студентів подумки ознайомитись з 3 Нефій 18:24 і 3 Нефій 27:27 та знайти, чим істинне євангельське служіння відрізняється від орудування священиків.

  • Чим мотиви та дії праведних вчителів і провідників відрізняються від мотивів та дій осіб, винних в орудуванні священиків? (Студенти мають визначити таку істину: Учні Ісуса Христа прагнуть служити іншим і благословляти їх, спрямовуючи до Нього).

Мороній 7:12–17; Етер 4:11–12

Розпізнавати істину та помилку

Попросіть студентів згадати часи, коли хтось піддавав сумніву або критикував їхні релігійні переконання. Запропонуйте одному чи двом студентам стисло поділитися своїм досвідом.

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Мороній 7:12–17 та Етер 4:11–12, а клас прослідкувати, щоб знайти, як розпізнати, чи є щось від Господа чи від диявола.

  • Що ви дізналися з цього уривка про те, як ми можемо відрізнити добро від зла? (Переконайтеся в тому, що студенти зрозуміли такий принцип: Все, що від Бога, запрошує нас робити добро, вірити в Ісуса Христа, любити Бога і служити Йому).

Запропонуйте комусь із студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона:

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

“Я хотів би запропонувати три прості критерії для уникнення обману. …

1. Що сказано про це в Головних трудах? …

2. Другим дороговказом є такий: що кажуть з цього питання сучасні Президенти Церкви, особливо нинішній Президент? …

3. Третім і останнім мірилом є Святий Дух—перевірка Духом. … Ефективність такої перевірки може бути повною лише тоді, якщо канали спілкування людини з Богом чисті, чеснотні й не захаращені гріхом” (in Conference Report, Oct. 1963, 16–17).

На завершення попросіть студентів замислитися над тим, як за допомогою Писань, слів пророків і Святого Духа вони можуть краще виявляти лжевчення і уникати обману. Ви можете запропонувати їм більш докладно вивчити Кн. Якова 7, Алма 1 та Алма 30 і обміркувати, як ці розділи можуть допомогти їм краще відрізняти істину від помилки.

Матеріали для прочитання студентами