Бібліотека
Підживлюйте свою віру


“Підживлюйте свою віру”, Tеми і запитання (2023)

Зображення
Дві жінки працюють у саду

Як допомагати іншим знаходити відповіді на запитання

Підживлюйте свою віру

Щоб допомагати іншим нести їхні тягарі, нам доводиться докладати зусилля, і це може виснажувати нас так, як ми і не передбачали. Робіть усе можливе, щоб дбати про свої духовні сили і міцно триматися євангелії Ісуса Христа. У випадку аварійної ситуації пасажирів літака навчають, що слід спочатку одягнути кисневу маску собі, а потім дбати про інших. Подібним чином ми можемо надихати інших лише тоді, коли активно підживлюємо власну віру та свідчення.

Далі наводяться принципи, які допоможуть вам зміцнювати свою віру під час служіння підопічним.

  • Пам’ятайте, у що ви вірите і що відчували. Розмірковуйте про ті миті, коли ви відчували вплив Святого Духа. Згадуйте ті випадки, коли відчували спокій, радість, любов і ясність. Подумайте про те, коли ви відчували, що Бог неначе промовляє до вас особисто, щоб підкріпити вашу віру. Ваш минулий духовний досвід може служити джерелом сили й захисту від сумнівів та страху.

  • Продовжуйте розвивати своє свідчення. Важливо й далі робити те, що допомагало вам зміцнювати свідчення про євангелію. Це — читання Писань, молитва, прийняття причастя, поклоніння у храмі та служіння іншим. Ці дії допоможуть вам відчувати Святого Духа і зберігати віру.

  • Звертайтеся по допомогу. Якщо тягар служіння другові або члену сім’ї здається важким, пам’ятайте, що ви не самотні. Ви можете звернутися до членів сім’ї, друзів, церковних провідників або фахівців, яким довіряєте. Їхнє співчуття, молитви та досвід допоможуть вам згадати, як міцно вас любить Бог. Вони також можуть підтримувати вас у пошуку відповідей на ваші запитання.

  • Встановіть здорові межі. Хоча нам слід намагатися вислуховувати інших та допомагати їм, коли вони мають запитання чи занепокоєння, ми в той же час маємо розуміти власні потреби й обмеження. Ваші емоції та почуття також важливі. Ви можете відчувати страх, розчарування та смуток, допомагаючи іншим. Якщо ви відчуваєте, що розмова є для вас надто виснажливою, опишіть свої почуття і домовтеся про інший час для розмови. Ваша близька людина, можливо, хоче говорити про свої проблеми під час кожної розмови або обговорювати певну тему в такий спосіб, що принижує вас або вашу віру. Так само, як вам необхідно поважати шлях інших людей, їм необхідно поважати ваш шлях. Вам не слід почуватися меншовартісними або нерозумними, якщо ви доходите іншого висновку, ніж інші люди.

  • Знайдіть більше інформації. Вам не потрібно бути експертом з певного питання, щоб надавати хорошу підтримку людині. Але буде корисно дізнатися про тему, у якій ви не розбираєтеся. Заглибтеся у вивчення церковної доктрини та історії. Краще ознайомтеся з поширеними питаннями. Дізнайтеся, що кажуть з цього приводу провідники Церкви та віруючі експерти. Під час цього процесу ви можете зрозуміти, втратити розуміння та по-новому осмислити багато всього.

  • Добре ознайомтеся з принципами пошуку відповідей. Вивчіть і дійте за принципами, що обговорюються в розділі “У пошуках відповідей на свої запитання”, які містяться в цих матеріалах.

Ключові уривки з Писань: Лука 22:31–32; 1 Нефій 15:8–11; Яків 4:6; Aлма 32:41–43; Учення і Завіти 6:14