Бібліотека
Реагуйте з любов’ю


“Реагуйте з любов’ю”, Теми і запитання (2023)

Зображення
батько в Уругваї обіймає сина

Як допомагати іншим знаходити відповіді на запитання

Реагуйте з любов’ю

Коли близька вам людина ділиться своїми запитаннями чи занепокоєннями стосовно Церкви, природно, що це вас стривожить або схвилює. Спробуйте відсторонитися від цих почуттів і відреагувати з добротою і співчуттям. Ви можете до кінця не розуміти те, що відбувається з іншою людиною, але ви можете наслідувати приклад Ісуса Христа і завжди виявляти любов.

Іноді люди вагаються, чи слід розповідати про свої труднощі, оскільки бояться, що можуть втратити стосунки з близькими. Якщо до вас звернулися, то це означає, що від вас очікують підтримки. Відреагуйте з любов’ю, навіть якщо не знаєте, що робити чи казати. Подумайте, як ви можете виявляти співчуття і доброту навіть тоді, коли людина робить вибір, з яким ви не погоджуєтеся.

Ось кілька принципів, які допоможуть вам виявляти любов людям, які розповідають вам про свої питання.

  • Говоріть з любов’ю. Під час спілкування будьте смиренними, добрими і щирими. Красномовство і блискучі ідеї не будуть настільки ж корисними, як вияв християнської любові. Виявляйте любов просто, щиро і постійно. За спонуканням Духа підберіть правильний час і спосіб пояснити причину “наді[ї], що в вас”1.

  • Послужіть людині якимось змістовним чином. Знайдіть способи виявити свою любов і відданість. Запитайте у людини, що допоможе їй відчути себе цінною і як ви можете її підтримувати. Після цього поміркуйте, як ви можете діяти з огляду на отриману інформацію. Ваше служіння може підкріпити слова любові та переконає людину, що ви про неї дбаєте.

  • Зберігайте стосунки. Більш важливо розвивати стосунки любові й довіри, ніж надавати швидкі відповіді. Якщо ви поставите за мету продовжувати діалог — це хороша ціль. Найкращим способом для вас постійно справляти позитивний вплив буде дотримання своїх завітів.

  • Спробуйте дивитися на людей очима Господа Старійшина Дейл Г. Ренлунд навчав: “Ми не можемо цілком виконати своє обіцяння, дане за завітом, сумувати з тими, хто сумує, і співчувати тим, хто потребує співчуття, якщо не будемо дивитися на них Божими очима”2. Ваш друг або близька вам людина є дитиною Бога з божественним потенціалом. Вони переживають випробування, яких, як казав апостол Петро, нам слід очікувати у своєму житті3. Ісус Христос закликає нас, Своїх учнів, любити інших так, як Він любить їх4. Моліться, щоб бачити цих людей такими, якими їх бачить Він.

  • Любіть їх, не зрікаючись своїх поглядів. Коли близька людина вирішує вірити не так, як ми, чи приймає рішення, які ми не розуміємо, ми можемо, як і раніше, поважати її свободу волі і любити попри всі розбіжності з нею. Ми можемо це робити, не полишаючи своїх глибоких переконань. Президент М. Рассел Баллард навчав: “Ми можемо любити одне одного, не зрікаючись особистих божественних переконань. І ми можемо говорити про ті ідеали без того, щоб принижувати інших”5.

Kлючові уривки з Писань: Приповісті 15:1; Іван 13:34–35; Учення і Звіти 52:16; 121:41–42