За Мною йдіть
23–29 листопада. Eтер 12–15: “Вірою все здійснюється”


“23–29 листопада. Eтер 12–15: “Вірою все здійснюється”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“23–29 листопада. Eтер 12–15”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Етер входить у печеру

Eтер ховається в печері у скелі, художник Гарі Ернест Сміт

23–29 листопада

Eтер 12–15

“Вірою все здійснюється”

Записування вражень може запрошувати подальші одкровення і зміцнювати ваше свідчення. Воно також допомагає вам пам’ятати ваші враження і ділитися ними з людьми в майбутньому.

Записуйте свої враження

Пророцтва Етера яредійцям були “великі і дивовижні” (див. Eтер 12:5). Він “розповів їм про все це, від початку людини” (Eтер 13:2). Він передбачив “дні Христа” і Новий Єрусалим в останні дні (Eтер 13:4). І він говорив про “наді[ю] на кращий світ, так, саме на місце праворуч Бога” (Eтер 12:4). Але яредійці відкидали його слова з тієї самої причини, з якої люди часто відкидають пророцтва слуг Бога сьогодні: “тому що не бач[ать] цього” (Eтер 12:5). Потрібна віра, щоб вірити в обіцяння і застереження стосовно того, чого ми не можемо бачити, так само, як Етеру потрібна була віра пророкувати про “велике і дивовижне” невіруючим людям. Моронію потрібна була віра, щоб довіряти, що Господь міг узяти його “слабкість у письмі” і перетворити її на силу (див. Eтер 12:23–27). Саме така віра робить нас “впевненими і непохитними, завжди багатими на добрі діяння і веденими до уславлення Бога” (Eтер 12:4). І це саме така віра, якою “все здійснюється” (Eтер 12:3).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Етер 12

Віра в Ісуса Христа приводить до великих чудес.

Багато хто сьогодні, як яредійці у дні Етера, бажають побачити докази, перш ніж повірити в Бога і Його силу. Але Мороній навчав, що “віра є сподіване, але не бачене” і що ви “не матимете доказів перед тим, як буде випробувано вашу віру” (Eтер 12:6).

Відмічайте собі щоразу, коли в Eтер 12 вам зустрінеться слово “віра”, і записуйте все, що дізнаєтеся про віру. Пошукайте відповіді на такі запитання: що таке віра? Якими є плоди сповненого віри життя? Ви також можете записати свої думки стосовно свідчень, які ви здобули після того “як бу[ло] випробувано вашу віру” (Eтер 12:6).

Див. також Євреям 11, Aлма 32.

Eтер 12:1–9, 28, 32

Ісус Христос дає нам “більш чудову надію”.

Окрім глибоких знань про віру, Eтер 12 також містить багато істин про надію. Ви можете відмічати щоразу, коли бачите слово “надія”. Що для вас означає надія? З яких причин Етер мав “надіятися на кращий світ”? (Див. Eтер 12:2–5). Як євангелія Ісуса Христа дала вам “більш чудову надію”? Eтер 12:32).

Відвідайте сайт GiveThanks.ChurchofJesusChrist.org, щоб послухати послання від Президента Рассела М. Нельсона про те, як знайти мир і зцілення за будь-яких обставин.

Див. також Moроній 7:40–41; Дітер Ф. Ухтдорф, “Безкінечна сила надії”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, сс. 21–24; Проповідуйте Мою євангелію, сс. 123--124.

Етер 12:23–29

Ісус Христос може зробити слабке сильним.

Коли ми читаємо переконливі слова Моронія, легко забути, що він непокоївся про свою “слабкість у письмі” і боявся, що люди будуть насміхатися з його слів (див. Eтер 12:23–25). Але Бог пообіцяв, що Він “вчин[ить] так, щоб слабке стало сильним” для смиренних (вірш 27), і духовна сила написаного Моронієм є переконливим доказом того, що Господь здійснив це обіцяння.

Після того, як ви прочитаєте Eтер 12:23–29, обміркуйте часи, коли Бог допоміг вам побачити ваші слабкості і зробив вас сильними попри них. Можливо, це також хороша нагода подумати про слабкості, з якими ви боретеся зараз. Що, за вашими відчуттями, вам треба зробити, щоб змиритися перед Господом і виявити віру в Нього, аби прийняти Його обіцяння зробити ваше “слабке … сильним”? (Eтер 12:27).

Коли ви будете обмірковувати ці вірші, вам може допомогти наступна думка старійшини Ніла А. Максвела: “Коли ми читаємо в Писаннях про людські “слабкості”, цей термін включає … слабкості, загалом притаманні людській природі, в якій плоть має постійний вплив на дух (див. Eтер 12:28–29). Слабкість також включає в себе й наші характерні, індивідуальні слабкості, подолання яких очікується від нас (див. Учення і Завіти 66:3, Кн. Якова 4:7)” (Lord, Increase Our Faith [1994], 84).

Див. також “Grace (Благодать)”, Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org.

Eтер 13:13–22, 14–15

Відкидання пророків веде до духовної небезпеки.

Історично, посада царя яредійців була небезпечною. Особливо це було істинним для Коріантумра, оскільки, “могутн[і] чоловік[и] … прагнули знищити [його]” (Eтер 13:15–16). В Eтер 13:15–22 зверніть увагу на те, що робив Коріантумр, аби захистити себе, і що пророк Етер порадив йому робити замість цього. Читаючи решту книги Етера, обміркуйте наслідки відкидання пророків. Що стається з людьми, коли “Дух Господа припин[яє] боротися з ними”? (Eтер 15:19).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Eтер 12:7–22

Читаючи ці вірші разом, ви можете заново розглянути деякі надихаючі приклади віри, про які читали у Книзі Мормона. Це може підвести до обговорення прикладів віри з історії вашої сім’ї чи з вашого власного життя. Ви можете записати ці події, якщо ще не зробили цього.

Етер 12:27

Навіщо Господь дає нам слабкості? Яка наша роль у тому, щоб “слабке стало сильним для” нас. Яка роль Спасителя?

Етер 12:41

Чи є цікавий спосіб навчати ваших дітей “шукати … Ісуса”? Один із способів---це заховати зображення Ісуса і попросити членів вашої сім’ї “шукати” і знайти його. Як ми шукаємо Ісуса і які отримуємо благословення, коли знаходимо Його?

Eтер 13:13–14, 15:19, 33–34

Вашій сім’ї може бути цікаво порівняти досвід Етера з досвідом Мормона та Моронія (див. Moрмон 6, 8:1–10). Чим вони подібні? Як шлях нефійців до знищення був схожий на шлях яредійців? (Порівняйте Eтер 15:19 з Moроній 8:28). Які із засвоєних нами істин можуть допомогти нам уникнути того, що з ними сталося?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Заохочуйте запитання. Дітям притаманна допитливість. Іноді їхні запитання можуть здаватися відступом від теми, якій ви намагаєтеся навчати. Натомість дивіться на запитання, як на можливості. Вони є показником того, що діти готові навчатися, це допомагає вам зрозуміти, що турбує дітей і які почуття викликає у них те, чого вони навчаються (див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 25–26).

Зображення
Етер стоїть на колінах перед отвором печери

Дивовижними були пророцтва Етера, художник Уолтер Рейн