За Мною йдіть
9–15 листопада. Eтер 1–5: “Розірв[ати] ту завісу зневіри”


“9–15 листопада. Eтер 1–5: “Розірв[ати] ту завісу зневіри”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“9–15 листопада. Етер 1–5”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Яредійці подорожують пустинею

Яредійці залишають Вавилон, художник Албін Веселка

9–15 листопада

Eтер 1–5

“Розірв[ати] ту завісу зневіри”

Книга Етера---це літопис яредійців, які прибули до обіцяної землі за століття до нефійців. Бог надихнув Моронія включити літопис Етера до Книги Мормона через його актуальність для наших днів. Наскільки, за вашими відчуттями, він актуальний для вашого життя?

Записуйте свої враження

Хоча це правда, що шляхи Бога вищі за наші, і ми завжди маємо підкорятися Його волі, Він також заохочує нас мати свою думку і діяти самостійно. Це один з уроків, засвоєних Яредом і його братом. Наприклад, думка про подорож до нової землі, яка була “обраною над усі інші на світі”, здавалося, зародилася в розумі Яреда, і Господь “мав співчуття до нього” і пообіцяв виконати це прохання, сказавши: “і таке я зроблю для тебе, тому що цей тривалий час ти волав до Мене” (див. Eтер 1:38–43). І коли брат Яреда усвідомив, наскільки темно було всередині барок, які мали доставити їх до обіцяної землі, Господь попросив його запропонувати рішення, поставивши запитання, яке, зазвичай, ми ставимо Йому: “Що ти хочеш, щоб Я зробив?” (Етер 2:23). Здається, нам кажуть, що нам не слід очікувати, що Бог даватиме нам в усьому настанови. Ми можемо ділитися з Ним нашими власними думками та ідеями, і Він буде слухати і дасть Своє підтвердження або порадить нам щось інше. Іноді, єдина річ, яка відділяє нас від благословень, яких ми прагнемо,---це наша власна “завіса зневіри”, і якщо ми зможемо “розірвати ту завісу” (Eтер 4:15), нас може здивувати те, що Господь бажає зробити для нас.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Eтер 1:33--43

Коли я волатиму до Господа, Він матиме до мене співчуття.

В Eтер 1:33–43 розповідається про три молитви брата Яреда. Чого вас навчає відповідь Господа на кожну з них? Подумайте про випадок, коли ви відчували співчуття Господа, волаючи до Нього в молитві. Ви, можливо, захочете записати про цей випадок і поділитися ним з кимось, кому потрібно буде почути ваше свідчення.

Eтер 2, 3:1–6, 4:7–15

Я можу отримувати одкровення для свого життя.

Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Я благаю вас зміцнити свою духовну здатність отримувати одкровення. … Вирішіть виконувати духовну роботу, яка вимагається, щоб насолоджуватися даром Святого Духа і чути голос Духа частіше і ясніше” (“Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 96).

Вивчаючи Eтер 2, 3:1–6 і 4:7–15, пошукайте істини, що допомагають вам зрозуміти, як прагнути отримати особисте одкровення? Ви можете позначити одним кольором запитання або занепокоєння, які були у брата Яреда, і що він з ними робив, а іншим кольором ви можете позначити, як Господь допоміг йому і повідомив Свою волю. Що вражає вас у тому, як брат Яреда спілкувався з Господом, і що ви дізнаєтеся з цього про те, як збільшити потік одкровень у вашому житті?

Eтер 2:16–25

Господь підготує мене перетнути мою власну “велику глибочінь”.

Для того, щоб дістатися обіцяної землі, яредійцям потрібно було подолати велику перепону: перетнути “велику глибочінь” (Eтер 2:25). Фраза “велика глибочінь” може бути чудовим описанням того відчуття, яке іноді викликають у нас наші випробування і труднощі. І іноді, як це було з яредійцями, перехід через нашу власну “велику глибочінь” є єдиним способом виконати волю Бога щодо нас. Чи знаходите ви в Eтер 2:16–25 якісь подібності до вашого життя? Як Господь готував вас до ваших випробувань? Що Він може просити вас робити зараз, щоб підготуватися до того, що Він хоче, аби ви робили в майбутньому?

Етер 3

Мене створено за образом Бога.

На горі Шелем брат Яреда багато дізнався про Бога і про себе. Що ви дізнаєтеся з Eтер 3 про духовну і фізичну природу Бога? Як ці істини допомагають вам зрозуміти вашу божественну сутність і потенціал?

Зображення
жінка і дві дитини граються на пляжі

Ми всі діти Бога.

Eтер 3:6–16

Чи був брат Яреда першою людиною, яка побачила Господа?

Бог показував Себе іншим пророкам до брата Яреда (наприклад, див. Moйсей 7:4, 59). Тоді чому Господь сказав йому: “ніколи Я не показував Себе людині”? (Етер 3:15). Старійшина Джеффрі Р. Холланд запропонував таке можливе пояснення: “Христос казав брату Яреда: “Ніколи Я не показував Себе людині у такий спосіб, не по Моїй ініціативі, а лише завдяки вірі того, хто побачив” (Christ and the New Covenant [1997], 23).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Етер 1:34–37

Що ми дізнаємося з цих віршів про молитву за інших? Які інші істини про молитву ілюструють ці вірші?

Етер 2:16–3:6

Чого ще навчає нас приклад брата Яреда стосовно того, як отримувати відповіді на наші проблеми і запитання? Можливо, члени сім’ї могли би поділитися випадками, коли вони прагнули відповідей від Господа й отримували їх.

Етер 4:11–12

Після прочитання цих віршів члени сім’ї можуть записати щось із того, що у повсякденному житті впливає на вашу сім’ю (наприклад, фільми, пісні, ігри або люди), на смужки паперу і скласти ці смужки у контейнер. Потім вони можуть по черзі вибирати по одній та обговорювати, чи та річ “переконує [їх] чинити добро” (Eтер 4:12). Які зміни ваша сім’я відчуває натхнення зробити?

Етер 5

Ви можете покласти предмет або щось смачне у коробку і попросити члена сім’ї зазирнути всередину і дати решті сім’ї підказки, які допоможуть їм здогадатися, що там знаходиться. Коли ви будете разом читати Eтер 5, обговоріть, чому для Господа важливо використовувати в Його роботі свідків. Як ми можемо поділитися нашим свідченням про Книгу Мормона з іншими?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Завжди будьте готовими. “Неформальні моменти навчання минають швидко, тому важливо використовувати їх, коли вони трапляються. … Наприклад, підліток, який має прийняти складне рішення, може бути готовий дізнатися, як отримати особисте одкровення” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 16).

Зображення
Ісус торкається шістнадцятьох камінців у присутності брата Яреда.

Чи бачив ти більше, ніж це?, художник Маркус Алан Вінсент