За Мною йдіть
2–8 листопада. Moрмон 7–9: “Я звертаюся до вас, нібито ви присутні тут”


“2–8 листопада. Мормон 7–9: “Я звертаюся до вас, нібито ви присутні тут”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“2–8 листопада. Мормон 7–9”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Мороній пише на золотих пластинах

Мороній пише на золотих пластинах, художник Дейл Кілборн

2–8 листопада

Мормон 7–9

“Я звертаюся до вас, нібито ви присутні тут”

Мормон і Мороній мали віру, що їхній літопис надихатиме людей, які житимуть в останні дні. Коли ви будете читати Moрмон 7–9 записуйте враження, які прийдуть до вас щодо застосування того, про що ви дізнаєтеся.

Записуйте свої враження

Мормон і Мороній знали, що відчуває людина, яка самотня у злочестивому світі. Для Моронія самотність мала бути ще більш гострою після того, як його батько помер у битві, а нефійці були знищені. “Я єдиний залишився,---написав він.--- Я не маю ані друзів, ані куди йти” (Moрмон 8:3, 5). Ситуація могла здаватися безнадійною, але Мороній знайшов надію у свідченні про Спасителя і своєму знанні, що “вічні наміри Господа будуть собі розгортатися” (Moрмон 8:22). І Мороній знав, що ключову роль у тих вічних намірах відіграватиме Книга Мормона---літопис, який він зараз старанно завершував, літопис, який одного дня “буде виведено з темряви до світла” і який приведе багатьох “до пізнання Христа” (Moрмон 8:16, 9:36). Віра Моронія в ці обіцяння уможливила його проголошення майбутнім читачам цієї книги: “Я звертаюся до вас, нібито ви присутні тут” і “я знаю, що до вас дійдуть мої слова” (Moрмон 8:35. 9:30). Зараз ми дійсно маємо його слова, і робота Господа дійсно розгортається певною мірою і тому, що Мормон та Мороній залишалися вірними своїй місії, навіть коли залишилися на самоті.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Мормон 7

Я маю вірити в Ісуса Христа і “триматися” Його євангелії.

Останні записані слова Мормона, які містяться в Moрмон 7, спрямовані нащадкам ламанійців, які житимуть в останні дні, але вони містять істини і для всіх нас. Чого послання Мормона навчає вас про Ісуса Христа і про Його євангелію? Чому Мормон міг вирішити завершити цим посланням свій літопис?

Moрмон 7:8–10, 8:12–22, 9:31–37

Книга Мормона має велику цінність.

Президент Рассел М. Нельсон запитав: “Якби вам запропонували діаманти чи рубіни або Книгу Мормона, що б ви вибрали? Чесно, що має для вас більшу цінність?” (“Книга Мормона: яким би було ваше життя без неї?”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, с. 61).

Мормон і Мороній знали, що літопис, який вони вели, матиме велику цінність у наш час, тому вони готували і захищали його ціною великих жертв. Коли ви будете читати Moрмон 7:8–10, 8:12–22 і 9:31–37, подумайте, чому цей літопис є настільки цінним у наш час. Ви можете знайти додаткові підказки в 1 Нефій 13:38–41, 2 Нефій 3:11–12 та Учення і Завіти 33:16, 42:12–13. Який досвід допоміг вам зрозуміти, що Книга Мормона має велику цінність?

Зображення
примірники Книги Мормона різними мовами

Написане пророками у Книзі Мормона стосується нас.

Moрмон 8:26–41, 9:1–30

Книга Мормона була написана для нашого часу.

Ісус Христос показав Моронію, що відбудеться, коли з’явиться Книга Мормона (див. Moрмон 8:34–35), і побачене Моронієм змусило його виголосити сміливі застереження для наших днів. Коли ви будете читати Mормон 8:26–41 і 9:1–30, подумайте, чи є якісь ознаки подібного ставлення чи вчинків у вашому житті. Що ви могли б робити по-іншому?

Наприклад, Moрмон 9:1–30 містить послання Моронія, написане у відповідь на передбачене ним щодо нашого часу поширення невір’я в Ісуса Христа. Ви можете записати те, про що дізналися з його слів щодо наступного:

Що ви дізнаєтеся від Моронія такого, що може допомогти вам приводити інших ближче до Небесного Батька та Ісуса Христа?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Moрмон 7:5–7, 10, 9:11–14

Чого ці вірші навчають нас про план Небесного Батька і про те, чому нам потрібен Спаситель?

Мормон 7:8–10

Що ми дізналися під час нашого вивчення Книги Мормона цього року такого, що допомогло зміцнити нашу віру в Біблію? Щоб почати обговорення, ви можете прочитати разом деякі уривки з Книги Мормона та Біблії, які навчають подібним істинам, наприклад, Aлма 7:11–13 та Iсая 53:3–5 або 3 Нефій 15:16–24 та Іван 10:16.

Мормон 8:1–9

Що ми могли б відчувати, залишившись на самоті, як Мороній? Що вражає нас у здійсненій ним роботі?

Moрмон 8:12, 17–21, 9:31

Ви можете прочитати ці вірші всією сім’єю, а потім прочитати наступне висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда: “За винятком лише Його досконалого Єдинонародженого Сина, недосконалі всі люди, з якими Богу доводилося працювати. … Коли ви бачите якусь недосконалість, пам’ятайте, що це обмеження—не в божественності цієї роботи” (“Вірую, Господи”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 94). Чому небезпечно зосереджуватися на недоліках інших людей, включаючи тих, хто писали Книгу Мормона?

Мормон 8:36–38

Що означає взяти на себе ім’я Ісуса Христа? Чому комусь може бути соромно взяти на себе ім’я Ісуса Христа? Як ми можемо бути сміливими у наших свідченнях про Спасителя?

Мормон 9:16–24

Для успішності наукового експерименту чи вдалої страви за рецептом потрібні певні інгредієнти. Ви можете сім’єю провести такий експеримент або приготувати страву за улюбленим рецептом перед тим, як прочитати Moрмон 9:16–24. Коли ви будете читати (особливо вірші 20–21), пошукайте необхідні “інгредієнти”, які уможливлюють чудеса. Які чудеса ми можемо побачити у світі навколо нас і в нашій сім’ї?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Посилайтеся на офіційні церковні ресурси. Якщо у вас є запитання щодо євангелії, найкращі джерела для пошуку відповідей---це молитва, Писання, слова живих пророків та інші офіційні церковні публікації (див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 17–18, 23–24).

Зображення
Мормон скорочує золоті пластини

Мормон скорочує пластини, художник Джон Мак-Нотон