За Мною йдіть
16–22 листопада. Eтер 6–11: “Щоб можна було покінчити зі злом”


“16–22 листопада. Етер 6–11: “Щоб можна було покінчити зі злом”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“16–22 листопада. Етер 6–11”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Яредійські барки на морі

Я знову виноситиму вас з глибин моря, художник Джонатан Артур Кларк

16–22 листопада

Eтер 6–11

“Щоб можна було покінчити зі злом”

Стосовно літопису яредійців Мормон сказав, що “це доцільно, щоб усі люди знали те, що написано в цій розповіді” (Moсія 28:19). Пам’ятайте про це, коли будете читати Eтер 6–11. Чому це є доцільним, тобто корисним, для вас і для ваших близьких?

Записуйте свої враження

Через сотні років після знищення яредійців нефійці знайшли руїни їхньої давньої цивілізації. Серед цих руїн був таємничий літопис—пластини “з чистого золота”, “вкриті вигравіюваними письменами” (Moсія 8:9). Нефійський цар, Лімгій, відчував, що то був важливий літопис: “Безсумнівно, велика таємниця вміщена на цих пластинах”,---сказав він (Moсія 8:19). Сьогодні ви маєте скорочення цього літопису, перекладене вашою мовою, і воно називається книга Етера. Вона містилася на тому самому літописі, який нефійці “хотіли над усе” прочитати, і коли вони прочитали, через це вони “сповнилися смутком; проте, вона дала їм багато знань, якими вони втішалися” (Moсія 28:12, 18). Коли ви будете читати про підйом і трагічне падіння яредійців, ви знайдете багато сумних моментів. Але не оминіть радість засвоєння уроків з цієї історії. Зрештою, як писав Мороній, “за мудрістю Бога, все це було показано вам” (Eтер 8:23), бо якщо ми зможемо навчитися з невдач та успіхів яредійців, можна буде “покінчити зі злом і [може] наста[ти] час, коли Сатана не ма[тиме] сили над серцями дітей людських” (Eтер 8:26).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Eтер 6:1–12

Господь приведе мене до моєї обіцяної землі.

Ви можете знайти духовні істини, якщо будете порівнювати подорож яредійців через океан із вашою подорожжю смертним життям. Наприклад, що вам надав Господь такого, що освітлює ваш шлях подібно до камінців на барках яредійців. Що можуть представляти собою барки, або вітри, які дують “у напрямі обіцяної землі”? (Eтер 6:8). Чого вас навчають вчинки яредійців до подорожі, під час і після неї? Як Господь веде вас до вашої обіцяної землі?

Зображення
Яредійці подорожують з тваринами

Подорож яредійців Азією, художник Мінерва Тейчерт

Eтер 6:5–18, 30, 9:28–35, 10:1–2

Господь благословляє мене за смирення.

Хоча яредійська історія, здається, була сповнена гордині та злочестивості, у цих розділах також є приклади смирення—особливо в Eтер 6:5–18, 30, 9:28–35 та 10:1–2. Обдумування наступних запитань може допомогти вам навчатися з цих прикладів: Чому ці яредійці упокорювали себе в тих ситуаціях? Що вони робили, щоб виявити своє смирення? Як вони були благословенні завдяки цьому? Зверніть увагу, що в деяких випадках людей примушували до смирення їхні обставини. Подумайте, що ви можете зробити, щоб по своїй волі “проходити покірно перед Господом” (Eтер 6:17) замість того, щоб вас змушували бути смиренними (див. Moсія 4:11–12, Aлма 32:14–18).

Див. також “Humility (Смирення)”, Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org.

Етер 7–11

Праведні провідники благословляють людей, яких ведуть.

Розділи 7–11 Етера покривають принаймні 28 поколінь. Хоча в такій невеликій кількості розділів неможливо навести багато подробиць, швидко стає помітним зразок: праведні провідники приводять до благословень і процвітання, у той час як неправедне керівництво приводить до полону і знищення.

Внизу названо лише кілька царів, згаданих у цих розділах. Прочитайте відповідні вірші і подивіться, що ви можете дізнатися з прикладу тих царів---позитивного і негативного---стосовно провідництва. Коли ви зробите це, подумайте, які у вас можуть бути можливості бути провідником чи мати вплив у себе вдома, у громаді, у церковному покликанні і т.д.

Eтер 8:7–26

Що таке таємна змова?

Коли двоє чи більше людей домовляються зберігати таємними свої злочестиві вчинки, вони беруть участь у таємній змові. Ними часто керує бажання отримати владу чи багатство. Окрім таємних змов, описаних в Eтер 8:7–18, інші приклади можна знайти в Геламан 1:9–12, 2:2–11, 6:16–30 та Moйсей 5:29–33. В Eтер 8:18–26 Мороній описує наслідки таємних змов (див. також Eтер 9:4–12) і застерігає нас від їх підтримки.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Eтер 6:2–12

Чи сподобається вашій сім’ї розігрувати сценку із подорожжю яредійців до обіцяної землі? Ви могли б використати затемнену кімнату в якості барки, а ліхтарики в якості сяючих камінців. Ви також можете поговорити про те, як яредійці виявляли свою віру в Господа, заходячи в барки, попри усвідомлення, що їх буде “поховано в глибинах моря” (Eтер 6:6). Після того, як ви прочитаєте вірш 9, члени сім’ї можуть називати свої улюблені гімни хвали і співати їх разом. Як можна порівняти наші домівки з барками яредійців? До якої обіцяної землі веде нашу сім’ю Господь?

Етер 6:22–23

Протягом тижня ваша сім’я може слідкувати за тим, як здійснювалися пророчі застереження брата Яреда щодо неволі. Які застереження давали нам наші провідники Церкви? Як ігнорування їхніх порад може призвести до неволі?

Етер 8:23–26

Згідно з цими віршами, чому Моронію було наказано записати “це” про таємні змови? (Eтер 8:23). Що ми дізналися з книги Етера такого, що може допомогти нам отримати благословення, описані у вірші 26?

Етер 9:11

Як наші бажання впливають на наш вибір? Що ми можемо робити як сім’я, аби переконатися, що ми бажаємо того, що є від Бога?

Етер 11:8

Щоб дізнатися більше про милість Господа щодо тих, хто кається, ви можете прочитати Moсія 26:29–30, 29:18–20, Aлма 34:14–16 або Moроній 6:8. Мабуть, члени сім’ї могли би поділитися прикладами милості Бога з Писань чи з їхнього власного життя.

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Дійте відповідно до засвоєного. Вивчати євангелію---це набагато більше, ніж читати й обдумувати її. Ми часто навчаємося найбільше, коли діємо за істинами з Писань (див. Іван 7:17). Що ви зробите, аби застосувати прочитане в Eтер 6–11?

Зображення
Яредійські барки на морі

Яредійські барки, художник Гарі Ернест Сміт