За Мною йдіть
19–25 жовтня. 3 Нефій 27–4 Нефій: “Не могло бути щасливішого народу”


“19–25 жовтня. 3 Нефій 27–4 Нефій: “Не могло бути щасливішого народу”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“19–25 жовтня. 3 Нефій 27–4 Нефій”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Ісус молиться з нефійцями

Молитва Христа, художник Дерек Хегстед

19–25 жовтня

3 Нефій 274 Нефій

“Не могло бути щасливішого народу”

Господь заповідав Своїм учням записати те, що з ними відбулося (див. 3 Нефій 27:23–24). Під час вивчення записуйте свої духовні переживання.

Записуйте свої враження

Учення Ісуса Христа---не лише красива філософія, яку можна обмірковувати. Вони набагато більше ніж це, їхня мета---змінити наші життя. У книзі 4 Нефій наводиться чудовий приклад цього, який показує, наскільки глибоко євангелія Спасителя може змінювати людей. Після короткого служіння Ісуса, суперечкам між нефійцями та ламанійцями, які тривали сторіччями, прийшов кінець. Два народи, відомі розбратом і гординею, стали “всі, як один дітьми Христа” (4 Нефій 1:17), і вони почали мати “усе … спільним між собою” (4 Нефій 1:3). “Любов Бога … жила в серцях людей”, і “певно не могло бути щасливішого народу серед усіх людей, яких було створено рукою Бога” (4 Нефій 1:15–16). Ось як вчення Спасителя змінили нефійців та ламанійців. Як вони змінюють вас?

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

3 Нефій 27:1–12

Церкву Ісуса Христа названо Його іменем.

Коли учні Спасителя почали встановлювати Його Церкву по всій землі, виникло запитання, яке багатьом може здаватися незначним---яким має бути ім’я Церкви? (Див. 3 Нефій 27:1–3). Що ви дізналися про важливість цього імені з відповіді Спасителя в 3 Нефій 27:4–12? У 1838 році Господь відкрив ім’я Своєї нинішньої Церкви (див. УЗ 115:4). Обміркуйте кожне слово цього імені. Як ці слова допомагають нам зрозуміти, хто ми, у що ми віримо і як нам слід поводитися?

Див. також Рассел M. Нельсон, “Правильна назва Церкви”, Ensign або Ліягона, лист. 2018, сс. 87–90; М. Рассел Баллард, “Важливість імені”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, сс. 79–82.

3 Нефій 28:1–11

Коли я очищаю свої бажання, я стаю більш вірним учнем.

Що б ви відповіли, якби Спаситель запитав вас, як запитав Своїх учнів: “Чого ви бажаєте від Мене?” (3 Нефій 28:1). Думайте про це, коли будете читати про те, що сталося з учнями Спасителя в 3 Нефій 28:1–11. Що ви дізнаєтеся про бажання сердець учнів з їхньої відповіді на Його запитання? Президент Даллін Х. Оукс навчав: “Щоб сягнути нашої вічної долі, ми будемо бажати набути якостей, які необхідні, щоб стати вічною істотою, і працюватимемо над цим. … Ми будемо бажати стати як [Ісус Христос]” (“Бажання”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, сс. 44–45). Що ви можете зробити, щоб зробити бажання вашого серця більш праведними? (Докладнішу інформацію щодо трьох учнів і того, яка “у їхніх тілах сталася зміна”, див. 3 Нефій 28:37 та “Перетворені істоти”, Путівник по Писаннях, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

4 Нефій 1:1–18

Навернення до Ісуса Христа і Його євангелії веде до єдності і щастя.

Ви можете уявити, як то воно було---жити в роки після відвідування Спасителя? Як люди підтримували цей божественний мир протягом такого довгого часу---майже 200 років? Коли ви будете вивчати 4 Нефій 1:1–18, ви можете позначити або відмітити вибір, який робили люди, щоб мати таке благословенне життя.

Подумайте, що ви можете зробити, аби допомогти вашій сім’ї, приходу або громаді жити у більшій єдності і в більшому щасті, як люди в 4 Нефій. За якими вченнями Ісуса Христа ви можете жити старанніше, щоб досягти цієї мети? Що ви можете зробити, аби допомогти іншим зрозуміти ці вчення і жити за ними?

4 Нефій 1:19–49

Злочестивість веде до розділення і нещастя.

На жаль, суспільство Сіон, описане в 4 Нефій (див. також Moйсей 7:18), зрештою, повернулося до попереднього стану. Коли ви читаєте 4 Нефій 1:19–49, пошукайте, яке ставлення і яка поведінка змусила це суспільство розпастися. Чи бачите ви якісь ознаки схожого ставлення чи поведінки в собі?

Див. також “Розділ 18: Стережіться гордині” (Учення Президентів Церкви: Езра Тефт Бенсон [2014], сс. 245–257).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

3 Нефій 27:13–21

Ці вірші можуть допомогти членам сім’ї краще зрозуміти, що мав на увазі Спаситель, коли казав “Моя євангелія”. Після читання й обговорення цих віршів ви можете попросити кожного члена сім’ї підсумувати одним реченням, що таке євангелія.

3 Нефій 27:23–26

Наскільки добре ми записуємо те, що “побачили і почули”---індивідуально, чи як сім’я? Чому важливо вести записи духовних подій?

3 Нефій 27:30–31

Щоб допомогти членам сім’ї зрозуміти радість, яку описав Спаситель у цих віршах, ви можете зіграти в гру, в якій один член сім’ї ховається, а інший член сім’ї намагається його знайти. Це може викликати розмову про те, чому важливо знаходити кожного члена сім’ї, щоб “нікого з них не [було] загублено”. Як ми можемо допомогти членам нашої сім’ї залишатися сильними в євангелії або повернутися, якщо вони відійшли?

3 Нефій 28:17–18, 36–40

Що ми можемо дізнатися з прикладу Мормона, коли він не розумів усього про зміну, яка відбулася в трьох нефійських учнях? Що ми можемо робити, якщо не розуміємо усього щодо якогось євангельського принципу? Президент Дітер Ф. Ухтдорф навчав: “Бог піклується про вас. Він слухатиме, і Він відповідатиме на ваші особисті запитання. Відповіді на ваші молитви приходитимуть у Його спосіб і в Його час, і тому ви маєте навчитися прислухатися до Його голосу” (“Отримання свідчення щодо світла й істинності”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 21).

4 Нефій 1:15

Для того, щоб зменшити суперечки у вас вдома, члени сім’ї можуть поставити собі мету: більше любити одне одного на цьому тижні. Після того, як цей тиждень закінчиться, розгляньте разом ваш прогрес і обговоріть, як вияв більшої любові вплинув на вашу сім’ю.

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Шукайте одкровень щодня. Одкровення часто приходить “рядок за рядком” (2 Нефій 28:30). Коли ви обдумуєте вірші, які вивчаєте, до вас протягом дня можуть приходити ідеї та враження. Думайте про вивчення євангелії не як про щось, на що ви “знаходите час”, а як про щось, що ви робите завжди (Навчати, як навчав Спаситель, с.12).

Зображення
Ісус розмовляє з трьома нефійськими учнями

Христос з трьома нефійськими учнями, художник Гарі Л. Капп