За Мною йдіть
28 вересня–11 жовтня. 3 Нефій 17–19: “Ось, Моя радість повна”


“28 вересня–11 жовтня. 3 Нефій 17–19: “Ось, Моя радість повна”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“28 вересня–11 жовтня. 3 Нефій 17–19”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Христос являється нефійцям

Світло Його обличчя осявало їх, художник Гарі Л. Капп

28 вересня–11 жовтня

3 Нефій 17–19

“Ось, Моя радість повна”

У той час, як попередні розділи книги 3 Нефій зосереджувалися, в основному, на словах Спасителя, розділи 17–19 описують, як Він служив людям і навчав їх. Коли ви будете читати ці розділи, подумайте, чого Дух навчає вас про Спасителя?

Записуйте свої враження

Ісус Христос щойно провів день священнослужіння у землі Щедрій, навчаючи Своїй євангелії, даючи людям побачити і відчути сліди ран на Його воскреслому тілі і засвідчуючи, що Він був обіцяний Спаситель. І тепер настав час Йому піти. Йому треба було повернутися до Свого Батька, і Він знав, що людям потрібен час на обдумування того, чого Він навчав. Тому, пообіцявши повернутися наступного дня, Він відпустив людей розійтись по своїм домівкам. Але ніхто не йшов. Вони не казали, що вони відчували, але Ісус міг це відчути: вони сподівалися, що Він “залиши[ться] трохи довше з ними” (3 Нефій 17:5). У Нього були інші важливі справи, але можливість виявити співчуття не завжди приходить у зручний час, тому Ісус затримався з людьми трохи довше. Те, що сталося потім, було, мабуть, найзворушливішим прикладом служіння, із записаних у Писаннях. Присутні могли лише сказати, що то було неможливо описати словами (див. 3 Нефій 17:16–17). Сам Ісус підсумував незапланований духовний вилив такими простими словами: “А тепер ось, Моя радість повна” (3 Нефій 17:20).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

3 Нефій 17

Спаситель подає мені досконалий приклад служіння.

Ми знаємо, що приблизно 2500 людей (див. 3 Нефій 17:25) були свідками першого візиту Христа, як це записано у 3 Нефій 11–18. Але Спаситель знайшов можливість послужити кожній людині окремо. Що ви дізналися про служіння з прикладу Спасителя у цьому розділі? На які потреби було спрямоване Його служіння? Подумайте, як Його приклад може допомогти вам служити іншим?

Зображення
Ісус благословляє нефійських дітей

Дивіться на своїх маленьких, художник Гарі Л. Капп

3 Нефій 17:13–22, 18:15–25, 19:6–9, 15–36

Спаситель навчав нас правильно молитися.

Уявіть, що б ви відчули, якби почули, як за вас молиться Спаситель. Що б Він міг сказати, молячись за вас? Його вчення і молитви у цих розділах можуть допомогти вам це зрозуміти. Коли ви вивчаєте, про що ви дізнаєтеся з прикладу Христа, що може допомогти вам зробити ваші молитви змістовнішими? Які благословення від молитви ви побачили у вашому житті?

3 Нефій 18:1–12

Я можу духовно підживлюватися, коли приймаю причастя.

Коли ви будете читати 3 Нефій 18:1–12, обміркуйте, як прийняття причастя може допомогти вам духовно “сповнитися” (див. 3 Нефій 18:3–5, 9, див. також 3 Нефій 20:1–9). Наприклад, ви можете скласти перелік запитань, які можуть викликати особисті роздуми під час прийняття причастя, наприклад: “Які почуття викликає у мене Спаситель і Його жертва за мене?”, “Як Його жертва впливає на моє повсякденне життя?” або “Що я роблю добре як учень і в чому я можу вдосконалитися?”

Наступні слова президента Генрі Б. Айрінга можуть допомогти вам обміркувати один із способів, яким причастя може допомогти вам духовно підживлюватися: “Якщо ви аналізуєте своє життя під час обряду причастя, то я сподіваюсь, що ваші думки зосереджуються не лише на тому, що ви зробили неправильно, але також і на тому, що ви зробили правильно---на тих моментах, коли ви відчували, що Небесний Батько та Спаситель задоволені вами. Ви навіть можете приділити якусь мить під час причастя, щоб попросити Бога допомогти вам це побачити. … Коли я так робив, Дух запевняв, що хоча я ще далекий від досконалості, сьогодні я кращий, ніж був учора. І це дає мені впевненість, що завдяки Спасителю я можу стати ще кращим завтра” (“Завжди пам’ятати Його”, Ліягона, лют. 2018, с. 5).

3 Нефій 18:36–37, 19:6–22

Учні Ісуса Христа прагнуть мати дар Святого Духа.

Згадайте одну з останніх ваших молитов. Чого ваші молитви навчають вас про ваші найглибші бажання? Після того, як люди провели день у присутності Спасителя, вони “молилися про те, чого вони більше всього бажали”---про дар Святого Духа (3 Нефій 19:9). Коли ви читаєте ці уривки, обміркуйте ваше власне бажання мати супровід Святого Духа. Що ви дізналися стосовно намагань отримати супровід Святого Духа?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

3 Нефій 17

Коли ви сім’єю будете читати цей розділ, ви можете час від часу робити паузи і просити членів вашої сім’ї уявити, що вони є безпосередніми свідками тих подій. Наприклад, ви можете запитати таке: “З якими недугами ви б звернулися до Спасителя, щоб отримати зцілення?”, “Стосовно чого, ви б хотіли, щоб Він за вас помолився?” або “Яких рідних ви б хотіли, щоб Він благословив?” Читання цього розділу може також надихнути вас помолитися про членів вашої сім’ї, одного за одним, як це робив Ісус.

3 Нефій 18:1–12

Що означає бути “сповненими”, приймаючи причастя, і як ми це відчуваємо? Що ми дізнаємося з віршів 5–7 про те, чому Ісус дав нам обряд причастя?

3 Нефій 18:17–21

Що ми дізнаємося з цих віршів про мету молитви? Як ми можемо збільшити духовну силу наших молитов, особистих і сімейних?

3 Нефій 18:25, 19:1–3

Що наша сім’я відчула завдяки євангелії такого, що ми бажаємо аби всі навколо нас могли відчути? Як ми можемо наслідувати приклад людей у цих віршах і “доклада[ти] надзвичайно великих зусиль” (3 Нефій 19:3), щоб приводити інших до Христа, щоб вони також могли “відчути і побачити” (3 Нефій 18:25) те, що ми знайшли в євангелії?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Дозвольте Духу направляти ваше вивчення. Святий Дух може скеровувати вас до істин, які вам слід засвоювати щодня. Прислухайтеся до Його підказок, навіть якщо вони, здається, пропонують вам прочитати іншу тему або вивчати не так, як ви це робите завжди. Наприклад, коли ви будете читати про причастя у 3 Нефій 18, Дух може підказати вам провести за вивченням цієї теми більше часу, ніж ви планували.

Зображення
ангели оточили Ісуса і нефійських дітей

Вони побачили небеса відкриті, художник Уолтер Рейн