За Мною йдіть
12–18 жовтня. 3 Нефій 20–26: “Ви---діти завіту”


“12–18 жовтня. 3 Нефій 20–26: “Ви---діти завіту”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“12–18 жовтня. 3 Нефій 20–26”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Христос являється нефійцям

Ілюстрація: Христос являється нефійцям, художник Ендрю Бослі

12–18 жовтня

3 Нефій 20–26

“Ви---діти завіту”

Говорячи про Писання, Ісус часто використовував слово вивчайте (див. 3 Нефій 20:11, 23:1, 5). Коли ви будете вивчати 3 Нефій 20–26, що ви будете прагнути знайти?

Записуйте свої враження

Коли ви чуєте, як люди використовують такі слова як дім Ізраїля, чи є у вас відчуття, що вони говорять про вас? Нефійці та ламанійці були буквальними нащадками Ізраїля—їхня історія навіть починається з Єрусалима—але для декого з них Єрусалим мав сприйматися як “земл[я], що розташована дуже далеко, земл[я], яку ми не знаємо” (Геламан 16:20). Так, вони були “вітою дерева Ізраїля”, але вони також були народом, який “загублений від його тіла” (Aлма 26:36, див. також 1 Нефій 15:12). Але коли Спаситель явився їм, Він хотів, щоб вони знали, що не були загублені для Нього. “Ви з дому Ізраїля,---сказав Він,---і ви з того завіту” (3 Нефій 20:25). Він міг би сказати щось подібне вам сьогодні, оскільки будь-хто охрищений, хто уклав завіти з Ним---також із дому Ізраїля, “з того завіту”, якого походження ви б не були, чи де б не жили. Іншими словами, коли Ісус говорить про дім Ізраїля, Він говорить про вас. Настанова---благословити “усі коліна землі”---для вас (3 Нефій 20:27). Запрошення “прокинься знову і зодягнись у силу свою”---для вас (3 Нефій 20:36). І Його цінне обіцяння: “Моя доброта не зрушиться від тебе, і завіт миру також не зсунеться”---для вас (3 Нефій 22:10).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

3 Нефій 20–22

В останні дні Бог здійснить велику і дивовижну роботу.

Спаситель дав зібранню людей певні дивовижні обіцяння і пророцтва стосовно майбутнього Його завітного народу---і ви теж до нього належите. Як сказав Президент Рассел М. Нельсон: “Ми належимо до завітного народу Господа. У нас є привілей---особисто брати участь у здійсненні цих обіцянь. В який чудовий час ми живемо!” (“Збирання розсіяного Ізраїля”, Ensign або Ліягона, лист. 2006, с. 79).

Пошукайте в 3 Нефій 20–22 пророцтва про останні дні, виголошені словами Спасителя. Які з цих пророцтв є особливо радісними для вас? Що ви можете зробити, аби допомогти здійснитися пророцтвам у цих розділах?

Зверніть увагу, що в 3 Нефій 21:1–7 показано, що поява Книги Мормона (“те, що я проголошу”, у віршах 2 і 3) є ознакою, що обіцяння Бога почали здійснюватися. У чому полягають ті обіцяння і як Книга Мормона допомагає їх здійснити?

Див. також Президент Рассел М. Нельсон, “Надія Ізраїля” (Всесвітній духовний вечір для молоді, 3 червня 2018 р.), broadcasts.ChurchofJesusChrist.org.

3 Нефій 20:10–12, 23, 26:1–12

Спаситель хоче, щоб ми вивчали слова пророків.

Слова і дії у всіх цих розділах передають Його почуття щодо Писань. Що ви дізнаєтеся з Писань в 3 Нефій 20:10–12, 23 та 26:1–12? Що ви знаходите у цих віршах такого, що надихає вас “старанно вивча[ти] це”? (3 Нефій 23:1).

3 Нефій 2224

Бог милосердний до тих, хто повертається до Нього.

У 3 Нефій 22 і 24 Спаситель цитує слова Ісаї та Малахії, сповнені яскравих образів та порівнянь—яскраві камені фундаменту, вугілля у вогнищі, очищувач срібла, вікна небес. Може бути цікаво скласти їх список. Чого кожен з них навчає вас про стосунки Бога з Його народом? Наприклад, у 3 Нефій 22:4–8 Бога порівнюють з чоловіком, а його народ---з дружиною. Читання про ці образи може надихнути вас обдумати ваші власні стосунки з Господом. Як обіцяння в цих розділах здійснилися у вашому житті? (Див., особливо, 3 Нефій 22:7–8, 10–17, 24:10–12, 17–18).

3 Нефій 25:5–6

Моє серце має повернутися до моїх предків.

Юдеї по всьому світу століттями з нетерпінням очікували на обіцяне повернення Іллі. Святі останніх днів знають, що Ілля повернувся, явившись Джозефу Сміту в Кертлендському храмі у 1836 році (див. УЗ 110:13–16). Робота повернення сердець до батьків---храмова та сімейно-історична робота---вже давно виконується. Який ваш досвід допоміг вам повернути ваше серце до ваших предків?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

3 Нефій 22:2

Після прочитання цих віршів ви можете зробити саморобний намет і поговорити про те, як Церква схожа на намет у пустині. Що можуть означати слова: “подовж[ити його] мотузки” та “зміцню[вати його] коли”? Як ми запрошуємо інших знаходити “прихисток” у Церкві? (Див. відео “Welcome (Вітаємо)” на ComeUntoChrist.org).

3 Нефій 23:6–13

Якби Спаситель оцінював записи, які вела наша сім’я, які запитання Він би нам поставив? Чи є якісь важливі події чи духовні переживання, які нам необхідно записати? Зараз може бути хороший час почати вести сімейні записи або доповнювати їх і радитися разом щодо того, що туди включити. Молодшим членам сім’ї може сподобатися прикрашати ваші записи фотографіями або малюнками. Чому важливо записувати духовні переживання нашої сім’ї?

3 Нефій 24:7–18

Як ми відчували благословення за сплату десятини, обіцяні у цих віршах? Послання старійшини Девіда А. Беднара “Небесні отвори” (Ensign або Ліягона, лист. 2013, сс. 17–20) може допомогти членам сім’ї розпізнати ці благословення.

3 Нефій 25:5–6

Як ви допоможете членам вашої сім’ї повернути свої серця до своїх батьків? Ви можете доручити членам сім’ї дізнатися про одного з ваших предків і розповісти решті сім’ї те, про що вони дізналися (див. FamilySearch.org). Або ви можете працювати разом, щоб знайти предка, за якого треба виконати храмові обряди, і запланувати храмову поїздку для виконання тих обрядів.

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Живіть у відповідності до свого свідчення. “Ви навчаєте тим, ким ви є,---вчив старійшина Ніл А. Максвел.--- Ваші якості запам’ятаються набагато краще, … ніж конкретна істина в конкретному уроці” (“But a Few Days” [address to Church Educational System religious educators, Sept. 10, 1982], 2). Якщо ви хочете навчити євангельському принципу, з усіх сил живіть за цим принципом.

Зображення
Ісус читає нефійські літописи з Нефієм

Принеси літопис, художник Гарі Л. Капп