За Мною йдіть
21–27 вересня. 3 Нефій 12–16: “Я є закон і світло”


“21–27 вересня. 3 Нефій 12–16: “Я є закон і світло”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“21–27 вересня. 3 Нефій 12–16”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Ісус вказує на дванадцять апостолів

Третій Нефій: Це дванадцять, яких Я обрав, художник Гарі Л. Капп

21–27 вересня

3 Нефій 12–16

“Я є закон і світло”

У 3 Нефій 12–16 можна знайти багато принципів. Деякі з них розглядаються у цьому навчальному плані, але ви можете знайти й інші. Дозвольте Небесному Батькові через Його Духа навчати вас того, що вам потрібно саме зараз.

Записуйте свої враження

Як учні Ісуса, які зібралися на горі в Галілеї, люди, які зібралися біля храму в землі Щедрій, жили за законом Мойсея. Вони виконували його, оскільки він направляв їхні душі до Христа (див. Кн. Якова 4:5), а тепер Христос стояв посеред них, проголошуючи вищий закон. Але навіть ті з нас, хто ніколи не жив за законом Мойсея, можуть розпізнати, що норма, яку Ісус встановив для Своїх учнів---це набагато вищий закон. “Я б хотів, щоб ви були досконалими”,---проголосив Він (3 Нефій 12:48). Якщо це викликає у вас почуття невідповідності, пам’ятайте, що Ісус також сказав: “Благословенні бідні духом, які приходять до Мене, бо їхнім є царство небесне” (3 Нефій 12:3). Цей вищий закон є запрошенням—ще одним способом сказати: “прийдіть до Мене і будьте спасенними” (3 Нефій 12:20). Як і закон Мойсея, цей закон вказує нам на Христа---Єдиного, Хто може спасти і вдосконалити нас. “Ось,---сказав Він,---Я є закон і світло. Подивіться на Мене, і витерпіть до кінця, і ви житимете” (3 Нефій 15:9).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

3 Нефій 12–14

Вчення Спасителя показують мені, як стати справжнім учнем.

Є багато істин, порад і застережень у 3 Нефій 12–14. Ось один спосіб вивчати і застосовувати те, чого Спаситель навчав у цих розділах: Виберіть групу віршів і подивіться, чи можете ви підсумувати одним реченням те, чого ці вірші навчають, і почати словами “Істинні учні Ісуса Христа …” Наприклад, підсумком 3 Нефій 14:1–5 можуть бути слова: “Істинні учні Ісуса Христа не засуджують”. Ви можете вибрати вірш з цих розділів, який має для вас особливе значення, і вивчити його напам’ять або скопіювати і помістити там, де ви часто будете його бачити. Подумайте, як ви можете застосувати те, про що дізнаєтеся, коли докладаєте власні зусилля бути кращими учнями Ісуса Христа.

Див. також Maтвій 5–7, Лука 6:20–49.

3 Нефій 12:1–2, 15:23–24, 16:1–6

Благословенні ті, хто вірять, не бачивши.

Порівняно із загальною кількістю дітей Бога, дуже мало хто бачив Спасителя і чув Його голос так, як люди в землі Щедрій. Більшість із нас більше належать до категорії людей, описаних у 3 Нефій 12:2, 15:23 та 16:4–6. Які обіцяння даються таким людям у цих віршах? Як ці обіцяння були виконані у вашому житті?

Див. також Іван 20:26–29, 2 Нефій 26:12–13, Aлма 32:16–18.

3 Нефій 12:21–30, 13:1–8, 16–18, 14:21–23

Праведних вчинків недостатньо, моє серце також має бути чистим.

У цих розділах ви можете помітити одну тему---це запрошення Спасителя жити за вищим законом, тобто бути праведними не лише у наших зовнішніх діях, але також у наших серцях. Пошукайте цю тему у словах Спасителя про суперечки (3 Нефій 12:21–26), аморальність (3 Нефій 12:27–30), молитву (3 Нефій 13:5–8) і піст (3 Нефій 13:16–18). Які інші приклади ви можете знайти? Що ви можете зробити, аби очистити бажання вашого серця замість того, щоб зосереджуватися лише на зовнішніх вчинках?

3 Нефій 14:7–11

Якщо я прагну отримати від Небесного Батька “добрі дари”, я їх отримаю.

Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Чи дійсно Бог бажає промовляти до вас? Так! … О, є ще так багато всього, що ваш Небесний Батько хоче, аби ви пізнали” (“Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 95). Коли ви будете читати запрошення Господа просити, шукати і стукати у 3 Нефій 14:7–11, подумайте, які “добрі дари” Він може хотіти, щоб ви у Нього попросили. Наступні додаткові уривки з Писань можуть допомогти вам зрозуміти, як просити, шукати і стукати. Вони можуть також пояснити, чому на деякі молитви надається відповідь не так, як ви очікували: Iсая 55:8–9, Геламан 10:5, Moроній 7:26–27, 33, 37 та Учення і Завіти 9:7–9.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

3 Нефій 12:48

Як послання старійшини Джеффрі Р. Холланда “Отож будьте досконалі—зрештою” (Ensign або Ліягона, лист. 2017, сс. 40–42) допомагає нам зрозуміти слова Спасителя у цьому вірші? Ви також можете знайти допомогу в Мороній 10:32–33.

3 Нефій 12:9, 38–42, 14:3–5, 12

Як ці вірші стосуються спілкування між членами сім’ї? Ваша сім’я може поставити деякі спільні цілі щодо більш вірного життя за цими принципами.

3 Нефій 13:19–21

Ці вірші можуть започаткувати обговорення того, що є цінним для вашої сім’ї. Чи є якісь скарби на землі, які заважають вам складати скарби на небесах? Ви можете краще донести цю думку, повівши сім’ю на “пошук скарбів”, щоб пошукати по вашій домівці те, що нагадує членам вашої сім’ї про скарби вічної цінності.

3 Нефій 14:7–11

Молодшим дітям може сподобатися гра, натхненна уривком 3 Нефій 14:8–9, в якій вони будуть щось просити, а отримуватимуть щось зовсім інше. Що Спаситель хотів, щоб ми знали про нашого Небесного Батька, коли ділився цим прикладом?

3 Нефій 14:15–20

Який “добрий плід” допомагає нам знати, що Джозеф Сміт або сучасний Президент Церкви є істинним пророком?

3 Нефій 14:24–27

Подумайте про способи допомогти вашій сім’ї уявити притчу з цих віршів. Члени сім’ї можуть малювати малюнки, повторювати якісь дії або будувати щось на твердій та піщаній основах.

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Використовуйте наочні уроки. Спаситель навчав глибоким істинам, показуючи знайомі предмети. Ви можете робити щось подібне, коли ваша сім’я буде читати 3 Нефій 12–16. Наприклад, коли ви будете читати розділ 12, ви можете показати сіль, свічку і плащ. Це також може стати хорошою вправою на повторення. Після того, як ви прочитаєте ці розділи, покажіть ці предмети знову і запитайте членів сім’ї, чого Спаситель навчав стосовно кожного предмета.

Зображення
Ісус навчає нефійців

Відвідування Спасителя народу в Америці, художник Глен С. Хопкінсон