2010–2019
Отримання свідчення щодо світла й істинності
жовт. 2014


Отримання свідчення щодо світла й істинності

Ваше особисте свідчення щодо світла й істинності буде не тільки благословляти вас і ваше потомство тут, в земному житті, але й також буде супроводжувати вас у всій вічності.

Будучи пілотом авіакомпанії, численну кількість годин я провів у польоті над континентами і океанами у темряві ночі. Спостерігаючи за нічним небом з вікна моєї кабіни, особливо за Чумацьким шляхом, я часто захоплювався просторами і глибинами Божих творінь,—яких Писання описують як “світи без числа”1.

Менш ніж століття тому більшість астрономів припустили, що наша галактика Чумацький шлях була єдиною у Всесвіті2. Вони допускали, що все за межами нашої галактики, є величезним небуттям, нескінченною пустотою—порожньою, холодною і не маючою ні зірок, ні світла, ні життя.

Коли ж телескопи стали більш вдоконаленими—включаючи ті, які можна запускати в космос,—астрономи почали розуміти видовищну, майже незбагненну істину: Всесвіт є набагато приголомшливішим, ніж будь-хто міг раніше припустити, і що небо наповнене незліченними, неймовірно далекими від нас галактиками, кожна з яких має сотні мільярдів зірок3.

За дуже короткий проміжок часу наше розуміння Всесвіту змінилося назавжди.

Сьогодні ми можемо побачити деякі з цих далеких галактик4.

Ми знаємо, що вони існують.

Вони існують там вже дуже давно.

Але до того, поки людство не отримало достатньо потужні прилади, щоб зібрати небесне світло і зробити ці галактики видимими, ми не вірили, що таке можливо.

Величезність Всесвіту не змінилася зненацька, а ось наша здатність бачити і розуміти цю істину різко змінилася. І з цим більшим знанням людство познайомилося з славетною картиною, яку ми раніше не могли уявити.

Для нас важко повірити в те, чого ми не бачимо

Припустимо, що ви здатні подорожувати назад у часі і розмовляти з людьми, які жили сотні або навіть тисячі років тому. Уявіть, як можна описати їм деякі з сучасних технологій, які ви і я сприймаємо сьогодні як належне. Наприклад, що б ці люди подумали про нас, якби ми розповіли їм про великі літаки, мікрохвильові печі, портативні пристрої, які містять величезні цифрові бібліотеки і відео наших онуків і якими ми відразу ж ділимося з мільйонами людей по всьому світу?

Деякі, може, й повірили б нам. Більшість би насміхалася з нас, протидіяла або, можливо, навіть намагалася змусити нас мовчати або зашкодити нам. Деякі, можливо б, намагалися застосувати логіку, обґрунтування і відомі їм факти, щоб показати, що ми нерозумні, недоумкуваті або навіть небезпечні. Вони могли б осудити нас за спроби ввести в оману інших.

Але, звичайно, ці люди повністю б помилялися. Вони, можливо, були б добрими і щирими. Вони, можливо, відчували б себе абсолютно впевненими у своїй думці. Але вони просто не могли б це чітко зрозуміти, бо вони ще не отримали більш повного світла істини.

Обіцяння світла

Здається, людство має звичку припускати, що ми праві, навіть коли ми помиляємося. І якщо це так, чи є якась надія для нас? Чи ми приречені безцільно дрейфувати в океані суперечливої інформації, щоб сісти на мілину на плоту, який ми ледь зібрали з наших власних упереджень?

Чи можливо знайти істину?

Метою мого виступу є проголосити радісне послання, що сам Бог—це Господь Саваот, Який знає всі істини—дав Своїм дітям обіцяння, що вони можуть знайти істину для себе.

Будь ласка, розгляньте значущість цього обіцяння:

Вічний та Всемогутній Бог, Творець цього Всесвіту, буде говорити до тих, хто звертається до Нього з щирим серцем і справжнім наміром.

Він говоритиме до них у снах, видіннях, думках і почуттях.

Він говоритиме у безпомилковий спосіб, який виходить за рамки людського досвіду. Він дасть їм Божественний провід й відповіді для їхнього особистого життя.

Звичайно, будуть ті, хто буде знущатися і казати, що це неможливо, що якби Бог існував, Він робив би щось краще, а не слухав й відповідав на молитви окремої людини.

Але я скажу вам так: Бог піклується про вас. Він слухатиме, і Він відповідатиме на ваші особисті запитання. Відповіді на ваші молитви приходитимуть у Його спосіб і в Його час, і тому ви маєте навчитися прислухатися до Його голосу. Бог хоче, щоб ви знайшли свій шлях до Нього і цим шляхом є Спаситель5. Бог хоче, щоб ви дізналися про Його сина, Ісуса Христа, і відчули проникливий мир і радість, які приходять від простування шляхом божественного учнівства.

Мої дорогі друзі, існує чітко спрямоване дослідження із запорукою від Бога, що міститься в книзі стародавніх Писань, доступне кожному чоловікові, жінці й дитині, хто готовий його випробувати:

По-перше, ви маєте шукати слова Божого. Це означає читати Писання і вивчати слова стародавніх, а також сучасних пророків щодо відновленої євангелії Ісуса Христа,—не з наміром сумніватися, або критикувати, а з щирим бажанням пізнати істину. Подумайте над тим, що ви відчуваєте, підготовте свої розуми до отримання істини6. “Якщо ви не можете нічого, окрім того, щоб мати бажання повірити, нехай це бажання працює в вас, … що зможете дати місце для [слова Божого]”7.

По-друге, ви маєте задуматися, обміркувати, намагатися безстрашно повірити8 та бути вдячними за те, наскільки милостивим є Господь до Своїх дітей від часів Адама до наших днів, приводячи пророків, провидців і носіїв одкровень, щоб керувати Його Церквою і допомагати нам знайти шлях до Нього.

По-третє, ви маєте запитати вашого Небесного Батька, в ім’я Його Сина, Ісуса Христа, проявити вам істину щодо Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Запитайте з щирим серцем і справжнім наміром, маючи віру в Христа9.

Існує також четвертий крок, даний нам Спасителем: “Коли хоче хто волю чинити [Божу], той довідається про науку, чи від Бога вона, чи від Себе Самого кажу Я”10. Іншими словами, коли ви намагаєтеся підтвердити істинність євангельських принципів, спочатку ви маєте жити згідно з ними. Випробуйте євангельські доктрини і вчення Церкви у своєму житті. Зробіть це із справжнім наміром і з міцною вірою в Бога.

Якщо ви так зробите, ви матимете обіцяння від Бога—Хто зв’язаний Своїм словом11—що Він проявлятиме істину вам силою Духа Святого. Він подарує вам більше світла, що дозволить вам дивитися в темряві і бачити неймовірно славетні картини, незбагненні для смертного зору.

Деякі можуть сказати, що ці кроки занадто важкі, або що вони не варті витрачених зусиль. Але я кажу, що це особисте свідчення щодо євангелії і Церкви є тим найважливішим, що ви можете досягти в цьому житті. Це не тільки благословить і направлятиме вас протягом цього життя, але також матиме безпосередній вплив на ваше життя протягом усієї вічності.

Духовне можна осягнути лише через Дух

Вчені намагалися зрозуміти широту Всесвіту, поки знаряддя не стали достатньо досконалими, щоб зібратися в більше знання, аби вони могли отримати більш повну істину.

Апостол Павло навчав подібному принципу стосовно духовного знання: “А людина тілесна не приймає речей, що від Божого Духа,—написав він коринтянам,—бо їй це глупота, і вона зрозуміти їх не може, бо вони розуміються тільки духовно”12.

Іншими словами, якщо ви хочете пізнати духовну істину, ви маєте використовувати правильне знаряддя. Ви не можете зрозуміти духовну істину, маючи знаряддя, що не може її виявити.

Спаситель сказав нам в наші дні: “Те, що від Бога, є світлом; і той, хто сприймає світло і залишається в Богові, сприймає більше світла; і те світло яскравішає і яскравішає, аж до дня досконалого”13.

Чим більше ми прихиляємо наші серця й розуми до Бога, тим більше небесного світла сочиться на наші душі. І кожного разу, коли ми охоче і щиро прагнемо того світла, ми вказуємо Богу на нашу готовність отримувати більше світла. Поступово, все, що раніше здавалося туманним, темним і віддаленим, стає для нас ясним, яскравим і знайомим.

Так само, якщо ми віддаляємо себе від світла євангелії, наше власне світло починає тьмяніти—не за день або тиждень, але поступово, з часом—поки ми не озирнемося і повністю не зможемо зрозуміти, чому ми колись вірили, що євангелія істинна. Наше попереднє знання, може, навіть здаватися безглуздим для нас, бо те, що колись було таким ясним, знову стало розмитим, туманним і далеким.

Ось чому Павло був настільки наполегливим стосовно того, що послання євангелії є безглуздим для тих, що гинуть, “а для [тих], що спасаються,—Силою Божою”14.

Не існує лакмусової перевірки

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів—це місце для людей з різними свідченнями. Є деякі члени Церкви, свідчення яких є безсумнівним і яке яскраво палає всередині них. Інші ж все ще прагнуть знайти його для себе. Церква є домівкою для об’єднання всіх людей, незалежно від глибини або висоти нашого свідчення. Я знаю, що на жодній з дверей наших домів зборів немає знаку, що говорить: “Щоб увійти, ваше свідчення має бути ось такої висоти”.

Церква не тільки для досконалих людей, але для всіх, щоб “прий[ти] до Христа, і вдосконалю[ватися] в Ньому”15. Церква для таких людей, як ви і я. Церква є місцем, де вітають й насичують, а не роз’єднують або критикують. Це місце, де ми простягаємо руку, щоб підбадьорити, заохотити й підтримати один одного, поки ми самі продовжуємо шукати божественну істину.

Врешті-решт, подорожуючи шляхом учнівства, ми всі є мандрівниками, які прагнуть Божого світла. Ми не засуджуємо інших за ту кількість світла, яку вони можуть мати або не мати; скоріше, ми насичуємо і заохочуємо будь-яке світло, поки воно не стане ясним, яскравим й істинним.

Обіцяння для усіх

Визнаймо ж, що найчастіше отримання свідчення—це не завдання на хвилину, годину або на день. Це не одноразове завдання. Процес збирання духовного світла є пошуком усього життя.

Ваше свідчення про живого Божого Сина і Його відновлену Церкву, Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, може прийде не так швидко, як ви хочете, але я обіцяю вам ось що: якщо ви виконуєте свою частину, воно прийде.

І воно буде славетним.

Я пропоную вам своє особисте свідчення, що духовна істина заповнить ваше серце і проллє світло на ваш дух. Вона явить вам чистий розум з прекрасною радістю і небесним миром. Я відчув це на собі силою Святого Духа.

Як обіцяно у давніх Писаннях, невимовна присутність Духа Божого спонукатиме вас співати пісню викупительної любові16, підняти ваші очі до неба і підвищити свій голос у хвалі Бога Всевишнього, вашого Прихистку, вашої Надії, вашого Захисника, вашого Батька. Спаситель пообіцяв, що якщо ви шукатимете, то ви знайдете17.

Я свідчу, що це істина. Якщо ви шукатимете Божої істини, яка зараз може здаватися тьмяною, нечіткою і далекою, вона поступово ставатиме відкритою і зрозумілою, і близькою вашому серцю через світло Божої благодаті. Славетні духовні горизонти, неймовірні для людського ока, будуть явлені вам.

Це моє свідчення, що це духовне світло знаходиться у межах досяжності для кожної Божої дитини. Воно просвітить ваш розум і принесе зцілення вашому серцю і радість у ваше життя. Мої дорогі друзі, будь ласка, не відкладайте момент для пошуку і зміцнення ваших власних особистих свідчень щодо божественної роботи Бога, а саме роботи світла й істини.

Ваше особисте свідчення щодо світла й істинності буде не тільки благословляти вас і ваше потомство тут, в земному житті, але й також буде супроводжувати вас у всій вічності, серед безкінечних світів. Про це я свідчу і залишаю вам своє благословення, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Мойсей 1:33.

  2. Див. Marcia Bartusiak, The Day We Found the Universe (2009), xii. Для мене завжди дивно, що ми можемо бути настільки впевненими у наших висновках. Іноді ми настільки впевнені, що припускаємо, що знаємо всю наявну істину. Приклад: “Саймон Ньюкомб, декан факультету американської астрономії, наприкінці дев’ятнадцятого століття на посвяченні обсерваторії у 1887 році відзначив, що “поки астрономія зацікавлена … ми дійсно швидко наближаємося до меж нашого знання. … Результат полягає в тому, що робота, яка дійсно займає увагу астронома, менше зосереджується на відкритті чогось нового, досліджуючи те, про що вже відомо” (Bartusiak, xv).

  3. Цікаво розглянути Книгу Мойсея 1:33, 35 у світлі цього “останнього” дослідження. Книга Мойсея в Дорогоцінній Перлині була відкрита Пророком Джозефом Смітом у червні 1830 року, майже за століття до того, як Едвін Габбл оголосив про відкриття далеких галактик.

  4. Див., наприклад, Hubble Heritage Image Gallery at heritage.stsci.edu/gallery/gallery.html.

  5. Див. Іван 14:6.

  6. Див. 3 Нефій 17:3.

  7. Алма 32:27.

  8. Див. Учення і Завіти 67:3.

  9. Див. Мороній 10:3–5.

  10. Іван 7:17; див. також Псалми 25:14; Іван 3:21.

  11. Див. Учення і Завіти 82:10.

  12. 1 Коринтянам 2:14.

  13. Учення і Завіти 50:24.

  14. Див. 1 Коринтянам 1:18.

  15. Мороній 10:32; див. також Учення і Завіти 20:59.

  16. Див. Алма 5:26.

  17. Див. Учення і Завіти 88:63.