2010–2019
Джозеф Сміт
жовт. 2014


Джозеф Сміт

Ісус Христос обрав святу людину, праведну людину, щоб керувати Відновленням повноти Його євангелії. Він обрав Джозефа Сміта.

Вперше, з’явившись перед пророком Джозефом Смітом, коли тому було 17 років, ангел звернувся до нього по імені і сказав йому, що він, Мороній, є вісником, посланим з присутності Бога, і що Бог призначив для нього роботу. Уявіть собі, що мав подумати Джозеф, коли Ангел потім сказав йому, що його ім’я “матиме добру і погану славу серед усіх народів, колін і язиків”1. Можливо, саме шок в очах Джозефа змусив Моронія повторити, що про нього говоритимуть і добре, і зле серед усіх народів2.

Добре про Джозефа Сміта говорити не спішили; а от злословити почали одразу. Джозеф писав: “Як дуже дивно, що непомітного хлопчика … було визнано … достатньо помітним, щоб спрямувати проти нього найжорстокіше переслідування”3.

Разом з любов’ю до Джозефа зростала й ворожість до нього. У віці 38 років його було вбито натовпом зі 150 людей з розмальованими обличчями4. Тоді як життя Пророка раптово обірвалося, добра і зла слава про нього тільки почала набирати оберти.

Чи маємо ми дивуватися злим чуткам про нього? Апостола Павла називали нерозумним і божевільним5. Нашого улюбленого Спасителя, Сина Божого, називали ласуном і п’яницею, й одержимим дияволом6.

Господь сказав Джозефу про його долю:

“Кінці землі питатимуть про твоє ім’я, і нерозумні глузуватимуть з тебе, і пекло скаженітиме проти тебе;

Тоді як чисті серцем, … мудрі, … і доброчесні шукатимуть невпинно … благословень з-під твоєї руки”7.

Чому Господь дозволяє лихослів’ю переслідувати добру славу? Одна з причин в тому, що протидія тому, що йде від Бога, змушує шукачів істини ставати навколішки для отримання відповідей8.

Джозеф Сміт є пророком Відновлення. Його духовна робота почалася з явленням Батька і Сина, а після цього—численних відвідувань з небес. Він був знаряддям в руках Божих у явленні Священного Писання, втраченого вчення і відновлення священства. Важливість роботи Джозефа вимагає більше, ніж розумового обдумування; вона вимагає, аби ми, як і Джозеф, “просили у Бога”9. Духовні запитання заслуговують на духовні відповіді від Бога.

Багато з тих, хто відкидає роботу Відновлення, просто не вірять, що небесні істоти говорять до людей на землі. Вони кажуть: це неможливо, що золоті пластини були передані ангелом і перекладені силою Бога. Через цю зневіру вони швидко відхиляють свідчення Джозефа, а деякі, на жаль, навіть вдаються до того, що паплюжать життя пророка і обмовляють його характер.

Ми особливо засмучуємося, коли хтось, хто колись шанував Джозефа, відступає від свого переконання, а потім лихословить про Пророка10.

“Дослідження Церкви … очима людей, які відступили від неї,—якось сказав старійшина Ніл А. Максвелл,—це майже те саме, що брати інтерв’ю у Юди, щоб зрозуміти Ісуса. Відступники завжди розповідають нам більше про себе, ніж про те, від чого вони відійшли”11.

Ісус сказав: “Благословляйте тих, хто вас проклинає, … і моліться за тих, хто вас переслідує”12. Будьмо ж добрими до тих, хто засуджує Джозефа Сміта, знаючи в наших серцях, що Джозеф був пророком Бога, і втішаючись тим, що все це вже давно було передбачено ще Моронієм.

Як ми маємо реагувати на щирого шукача, стурбованого негативними зауваженнями, почутими або прочитаними про Пророка Джозефа Сміта? Звичайно, ми завжди вітаємо чесні та щирі запитання.

На запитання про характер Джозефа ми б могли поділитися словами тисяч людей, які знали його особисто і які пожертвували своїм життям заради роботи, яку він допоміг заснувати. Джон Тейлор, в якого чотири рази поцілили з натовпу, що вбив Джозефа, пізніше заявив: “Я свідчу перед Богом, ангелами і людьми, що [Джозеф] був доброю, шанованою [і] доброчесною людиною—… [і] що його характер був бездоганним і в приватній обстановці, і на людях—що він жив і помер як Божа людина”13.

Ми можемо нагадати щирому шукачеві, що для інформації в Інтернеті немає опції “фільтрувати за істинністю”. Деяка інформація, незалежно від того, наскільки вона є переконливою, просто не є істинною.

Кілька років тому я читав статтю в журналі Time, де повідомлялося про знахідку—нібито написаний Мартіном Гаррісом лист, який суперечив розповіді Джозефа Сміта про знаходження пластин Книги Мормона14.

Через цей документ кілька членів Церкви залишили Церкву15.

На жаль, вони залишили її занадто швидко. Через кілька місяців експерти виявили (і зловмисник зізнався), що лист був повною фальсифікацією16. Звичайно ж, ви можете запитувати про те, що чуєте в новинах, але не потрібно ніколи сумніватися у свідченні Божих пророків.

Ми могли б нагадати шукачеві, що деяка інформація про Джозефа, хоча й істинна, може бути представлена абсолютно поза контекстом його доби і ситуації.

Старійшина Рассел М. Нельсон пояснив це. Він сказав: “Я служив радником уряду Сполучених Штатів в Національному центрі з контролю за захворюваннями в Атланті, штат Джорджія. Якось, очікуючи на таксі до аеропорту після завершення наших зборів, я приліг на газоні, щоб поніжитися у приємних променях сонця перед поверненням до зимової Юти. … Пізніше я отримав поштою фотографію, зроблену фотографом на камеру з телеоб’єктивом, яка зафіксувала якраз той момент релаксації на газоні. Під нею стояв підпис: “Урядовий радник у Національному центрі”. Фотографія була справжньою, заголовок був вірним, але істину було використано для створення помилкового враження”17. Ми не відкидаємо те, що знаємо є істинним, заради чогось, чого ми ще не розуміємо.

Ми можемо нагадати шукачеві, що не тільки до Джозефа навідувалися ангели.

Свідки Книги Мормона написали: “Цим урочисто сповіщаємо, що ангел Божий зійшов з небес, … і … ми дивилися і бачили ці пластини”18. Можна було б процитувати також й інших людей19.

Щирий шукач має сприймати поширення відновленої євангелії як плід Господньої роботи через Пророка.

На даний час існує більше 29000 громад і 88000 місіонерів, які навчають євангелії по всьому світу. Мільйони святих останніх днів прагнуть йти за Ісусом Христом, жити чесним життям, піклуватися про бідних, і жертвувати своїм часом та ділитися талантами, допомагаючи іншим людям.

Ісус сказав:

“Не може родить добре дерево плоду лихого, ані дерево зле плодів добрих родити. …

По їхніх плодах ви пізнаєте їх!”20

Ці пояснення є переконливими, але щирому шукачеві не слід покладатися виключно на них у своєму пошуку істини.

Кожна віруюча людина потребує духовного підтвердження божественної місії і характеру пророка Джозефа Сміта. Це є правильним для кожного покоління. Духовні запитання заслуговують на духовні відповіді від Бога.

Нещодавно, коли я був на Східному узбережжі Сполучених Штатів, один колишній місіонер розповів мені про свого друга, який розчарувався через отриману ним інформацію про пророка Джозефа Сміта. Кілька разів вони спілкувались і в результаті цих бесід той колишній місіонер, здавалося, також почав сумніватися.

Хоча я сподівався, що він зможе зміцнити свого друга, я почав побоюватися за його власне свідчення. Брати і сестри, дозвольте мені застерегти вас: ви не зможете суттєво допомогти іншим людям, якщо ваша власна віра не є твердою.

Кілька тижнів тому я піднявся на борт літака, що прямував до Південної Америки. Стюардеса звернула нашу увагу на відео з безпеки. “Хоча це й малоймовірно,—попередили нас,—але якщо тиск у кабіні зміниться, над вашим кріслом відкриються панелі і звідти випадуть кисневі маски. Коли це станеться, візьміть маску рукою і потягніть її до себе. Щільно притисніть маску до носа і рота. Перекиньте еластичну стрічку над головою і, при потребі, пристосуйте маску”. Потім було ось таке застереження: “Будь ласка, пристосуйте вашу маску перед тим, як допомагати іншим”.

Негативних коментарів щодо пророка Джозефа Сміта ставатиме більше у міру того, як ми наближаємося до Другого пришестя Спасителя. Напівправда і витончена брехня нікуди не зникнуть. Члени сім’ї та друзі потребуватимуть вашої допомоги. Зараз настав час пристосувати вашу власну духовну кисневу маску таким чином, щоб бути готовим допомогти тим, хто шукає істину21.

Свідчення про пророка Джозефа Сміта може прийти до кожного з нас у різний спосіб. Воно може прийти, коли ви стаєте навколішки в молитві, просячи Бога підтвердити, що він був істинним пророком. Воно може прийти, коли ви прочитаєте розповідь Пророка про Перше видіння. Свідчення може зрошувати вашу душу, коли ви перечитуєте Книгу Мормона знов і знов. Воно може прийти, коли ви складаєте власне свідчення про Пророка або коли ви стоїте у храмі і розумієте, що через Джозефа Сміта на землі була відновлена свята сила запечатування22. З вірою і справжнім наміром, ваше свідчення про пророка Джозефа Сміта зміцниться. Постійні постріли з різних сторін надувними кульками з водою можуть іноді намочити вас, але вони ніколи, ніколи не мають загасити ваш палаючий вогонь віри.

Для молоді, що слухає зараз ці слова, або читатиме ці слова у майбутньому, я даю конкретне завдання: отримайте особисте свідчення про пророка Джозефа Сміта. Нехай ваш голос допоможе виконати пророчі слова Моронія щодо доброї слави для Пророка. Ось вам дві ідеї: по-перше, знайдіть вірші у Книзі Мормона, які, як ви відчуваєте і знаєте, є абсолютно істинними. Потім поділіться ними з сім’єю і друзями на домашньому сімейному вечорі, в семінарії, на ваших уроках в Товаристві молодих чоловіків чи молодих жінок, визнаючи, що Джозеф був знаряддям у Божих руках. Далі, прочитайте свідчення пророка Джозефа Сміта в Дорогоцінній Перлині або у цій брошурі, яка доступна зараз 158 мовами. Ви можете знайти її он-лайн на сайті LDS.org або отримати у місіонерів. Це власне свідчення Джозефа про те, що відбулося насправді. Перечитуйте її часто. Подумайте про те, аби записати свідчення Джозефа Сміта своїм власним голосом, щоб постійно слухати його і ділитися ним з друзями. Прослуховування свідчення Пророка, записаного вашим власним голосом, допоможете вам отримати бажане свідчення.

Зображення
Photos of Joseph Smith pamphlet for Elder Andersen's talk in Nov. 2014

Свідчення пророка Джозефа Сміта зараз перекладено158 мовами.

Попереду—великі й чудові дні. Президент Томас С. Монсон сказав: “Ця велика справа … продовжуватиме просуватися вперед, змінюючи і благословляючи життя. … Жодна сила в цілому світі не в змозі зупинити роботу Бога. Що б не сталося, ця велика справа просуватиметься вперед”23.

Я свідчу вам, що Ісус є Христос, наш Спаситель і Викупитель. Він обрав святу людину, праведну людину, щоб скеровувати Відновлення повноти Його євангелії. Він обрав Джозефа Сміта.

Я свідчу, що Джозеф Сміт був чесною і високоморальною людиною, учнем Господа Ісуса Христа. Бог Батько і Його Син, Ісус Христос, дійсно явилися йому. Він дійсно переклав Книгу Мормона даром і силою Бога.

Після смерті ми чітко усвідомимо священне покликання і божественну місію пророка Джозефа Сміта. У той не дуже далекий день ви, і я, і мільйони інших людей прийдуть до пізнання того, “що був пророком Христа Джозеф Сміт”24. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Джозеф Сміт—Історія 1:33.

  2. Див. Джозеф Сміт—Історія 1:29–46.

  3. Джозеф Сміт—Історія 1:23.

  4. Див. Учення і Завіти 135:1.

  5. Див. Дії 26:24.

  6. Див. Матвій 11:19; Іван 10:20.

  7. Учення і Завіти 122:1–2.

  8. Президент Дітер Ф. Ухтдорф сказав: “Спочатку ставте під сумнів свої сумніви, перш ніж сумніватися у своїй вірі. Ми ніколи не повинні дозволяти сумнівам взяти нас в полон і утримувати від Божественної любові, миру і дорогоцінних дарів, які приходять завдяки вірі в Господа Ісуса Христа” (“Приєднуйтеся до нас”, Ліягона, лист. 2013, с. 23). Старійшина Джеффрі Р. Холланд сказав: “Це—божественна робота, і вона й далі супроводжується безліччю явлень та благословень у всьому. Тому, будь ласка, не надто хвилюйтеся, якщо час від часу з’являються питання, які потрібно розглянути, зрозуміти й вирішити. Такі питання є й будуть. У цій Церкві те, що ми знаємо, є більш важливим, ніж будь-що, чого ми не знаємо” (“Вірую, Господи”, Ліягона, трав. 2013, с. 94).

  9. Якова 1:5; див. також Джозеф Сміт—Історія 1:11–13.

  10. Деніел Тайлер згадував: “Брат Айзек Бехунін і я [відвідували Пророка] у нього вдома. Ми говорили про те, як його переслідували. Він згадував багато облудних, суперечливих, неузгоджених між собою тверджень, зроблених відступниками. … Він також розповів, як більшість посадових осіб, які б … залюбки позбавили його життя, коли його арештовували, почали ставитися до нього з прихильністю [познайомившись із ним]. …… Брат Бехунін зазначив: “Якби я залишив цю Церкву, я б не робив того, що зробили ці люди. Я б відправився у якесь віддалене місце, де про мормонізм ніколи не чули, оселився там і ніхто б ніколи не дізнався, що я знаю щось про це”.[Джозеф] одразу відповів: “Брате Бехунін, ти не знаєш, що б ти робив. Безсумнівно, ці люди колись думали так, як ти думаєш зараз. До того, як ти приєднався до цієї Церкви, ти стояв на нейтральній території. … Коли ти приєднався до цієї Церкви, ти став на службу Божу. Зробивши це, ти залишив нейтральну територію і на неї вже ніколи не повернешся. Якщо ти залишиш Господа, на службу до Якого ти пішов, це буде через підбурювання Злого, і ти будеш слідувати його керівництву і будеш його слугою” (в Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 326).

  11. Neal A. Maxwell, “All Hell Is Moved” (Brigham Young University devotional, Nov. 8, 1977), 3; speeches.byu.edu.

  12. Матвій 5:44.

  13. Учення Президентів Церкви: Джон Тейлор (2001), с. 82; див. також Учення і Завіти 135:3.

  14. Див. Richard N. Ostling, “Challenging Mormonism’s Roots,” Time, May 20, 1985, 44.

  15. Див. Ostling, “Challenging Mormonism’s Roots,” 44; see also Gordon B. Hinckley, “Lord, Increase Our Faith,” Ensign, Nov. 1987, 52; Ніл. Л. Андерсен, “Випробування вашої віри”, Ліягона, лист. 2012, с. 41.

  16. Див. Richard E. Turley Jr., Victims: The LDS Church and the Mark Hofmann Case (1992).

  17. Russell M. Nelson, “Truth—and More,Ensign, Jan. 1986, 71.

  18. “Свідчення трьох свідків”, Книга Мормона.

  19. Див. Джозеф Сміт—Історія 1:71, виноска; див. також Учення і Завіти 76:23.

  20. Матвій 7:18, 20.

  21. Президент Генрі Б. Айрінг, говорячи про тих, хто сумнівається, сказав: “Люблячи їх, ви можете прийняти рішення спробувати дати їм те, про що вони просять. Перед вами може постати спокуса докладно розглянути з ними їхні сумніви з надією, що ви зможете знайти докази або пояснення, які розвіють їхні сумніви. Люди, які сумніваються, часто хочуть говорити про те, що вони вважають за факти або аргументи, які й змусили їх сумніватися, і про те, як їм боляче. …Ми з вами можемо вчинити краще, якщо не будемо загострювати увагу на тому, що наші студенти вважають джерелом своїх сумнівів. … Їхня проблема не лише в тому, що вони, на їхню думку, бачать; вона в тому, чого вони ще не можуть бачити. … Ми вчинимо найкраще, якщо швидко спрямуємо розмову на те, що торкається серця, на ті переміни серця, що відкриють духовні очі” (“‘And Thus We See’: Helping a Student in a Moment of Doubt” [address to Church Educational System religious educators, Feb. 5, 1993], 3–4; si.lds.org).

  22. Президент Гордон Б. Хінклі сказав: “Багато років тому, коли у дванадцять років мене було висвячено в чин диякона, мій батько, який був президентом нашого колу, взяв мене на мої перші збори священства колу. … [Вступним гімном був гімн “Слава людині, що чула Єгову”]. Вони співали про пророка Джозефа Сміта, і під час співу моє серце сповнилося великою любов’ю і вірою в могутнього Пророка цього розподілу. … Тоді, силою Святого Духа, я зрозумів, що Джозеф Сміт дійсно був пророком Бога” (“Praise to the Man,” Tambuli, Jan. 1984, 1–2).

  23. Томас С. Монсон, “Ми знову зібралися разом”, Ліягона, трав. 2012, с. 4.

  24. “Слава людині, що чула Єгову!”, Гімни, с. 15.