2010–2019
Радісно жити за євангелією
жовт. 2014


Радісно жити за євангелією

Довіртеся спасительній силі Ісуса Христа; дотримуйтеся Його законів і заповідей. Іншими словами, радісно живіть за євангелією.

Мої улюблені сестри, мої дорогі друзі і благословенні учні Ісуса Христа! Для мене це честь мати нагоду бути присутнім з вами, коли ми відкриваємо ще одну генеральну конференцію Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Наступного тижня Перше Президентство і Дванадцять апостолів зустрінуться з усіма генеральними авторитетами і генеральними провідниками допоміжних організацій. Після цього в наступну суботу і неділю відбудеться решта сесій нашої всесвітньої генеральної конференції. Я надзвичайно вдячний Президенту Томасу С. Монсону, пророку Бога в наші дні, за його прохання представляти Перше Президентство під час промови до сестер Церкви.

Розмірковуючи над тим, що я міг би сказати, мої думки полинули у минуле, до тих жінок, які сформували моє життя і допомогли мені здолати труднощі земного життя. Я вдячний за мою бабусю, яка кілька десятиліть тому вирішила повести свою сімʼю на мормонські причасні збори. Я вдячний за сестру Евіґ, літню самотню німецьку пані, чиє імʼя перекладається англійською як “сестра Вічна”. Саме вона зробила це сміливе і прекрасне запрошення моїй бабусі. Я надзвичайно вдячний за свою матір, яка разом з чотирма дітьми пройшла через безлад і труднощі Другої світової війни. Я також думаю про свою дочку, онучок і майбутні покоління вірних жінок, які колись прийдуть.

І, звичайно ж, я вічно вдячний моїй дружині Гарріет, яка зачарувала мене ще в юності, пронесла найважчі тягарі нашої молодої сімʼї як матір, підтримує мене як дружина і любить та з ніжністю дбає про наших дітей, онуків і правнуків. Вона була силою нашої домівки як у гарні, так і в погані часи. Вона привносить сонячне світло в життя всіх, хто її знає.

Зрештою, я дуже вдячний за всіх вас, мільйони вірних сестер різного віку по всьому світу, які так багато роблять для розбудови царства Божого. Я вдячний вам за ті незліченні способи, якими ви надихаєте, піклуєтеся і благословляєте тих, хто вас оточує.

Дочки Бога

Мені приємно бути серед стількох дочок Бога. Коли ми співаємо пісню “Я Божеє дитя”, її слова проникають в наші серця. Розмірковування над цією істиною—що ми діти небесних батьків1—сповнює нас розумінням суті нашого походження, мети і долі.

Важливо памʼятати, що ви завжди є дитиною Бога. Це знання пронесе вас через найважчі часи у вашому житті і надихатиме вас на здійснення дивовижних справ. Однак важливо також памʼятати, що бути дочкою вічних батьків—це не та особливість, яку ви заслужили або яку колись втратите. Ви завжди і вічно залишитеся дочкою Бога. Ваш Небесний Батько має щодо вас високі сподівання, але ваше божественне походження саме по собі не гарантує вам божественного спадку. Бог послав вас сюди, щоб підготуватися до майбутнього, яке є величнішим, ніж будь-що з того, що ви можете уявити.

Благословення, обіцяні Богом вірним, є славетними і надихаючими. Зокрема, це “престоли, царства, панування і влади, владарювання, усі висоти та глибини”2. І потрібне не лише свідоцтво про духовне народження або членський квиток “Дитина Бога” для того, аби задовольнити вимоги для цих незбагненних благословень.

То ж як ми домагаємося їх?

Спаситель відповів на це запитання в наш час:

“Якщо ви не будете додержуватися Мого закону, ви не зможете досягти цієї слави.

Бо тісні ті ворота й вузька та дорога, що веде до піднесення. …

… Отже, прийміть Мій закон”3.

З цієї причини ми говоримо про важливість ходити стежкою учнівства.

Ми говоримо про слухняність Божим заповідям.

Ми говоримо про те, щоб радісно жити за євангелією, усім нашим серцем, могутністю, розумом і душею.

Бог знає те, чого не знаємо ми

І все ж для декого з нас слухняність Божим заповідям не завжди викликає дуже радісні відчуття. Давайте визнаємо: бувають заповіді, які здаються важкими або менш привабливими—це заповіді, які ми сприймаємо з ентузіазмом дитини, що сидить перед тарілкою корисних, але ненависних овочів. Скрегочучи зубами, ми змушуємо себе підкоритися, аби ми змогли перейти до більш приємних занять.

Можливо в такі часи у нас може виникнути запитання: “Чи дійсно нам потрібно дотримуватися всіх Божих заповідей?”

Моя відповідь на це запитання проста:

Я думаю, Бог знає те, чого не знаємо ми—те, чого ми не маємо змоги усвідомити! Наш Небесний Батько є вічною істотою, Чий досвід, мудрість і розум безмежно більший за наші4. До того ж Він є вічно люблячим, співчутливим і зосередженим на одній благословенній меті: здійснювати наше безсмертя і вічне життя5.

Іншими словами, Він не лише знає, що є найкращим для вас; Він також надзвичайно бажає, аби ви вибрали те, що для вас найкраще.

Якщо ви вірите цьому у своїх серцях—якщо ви дійсно вірите, що величною місією нашого Небесного Батька є піднесення і прославлення Своїх дітей і що Він знає найкраще, як це робити—чи не здається розумним прийняти Його заповіді і дотримуватися їх, навіть тих, які здаються важкими? Чи не повинні ми цінувати ті придорожні стовпи освітлення, які Він дав, щоб скеровувати нас крізь темряву і випробування смертного життя? Вони позначають шлях назад до нашого небесного дому! Вибираючи шлях Небесного Батька, ви закладаєте божественний фундамент для вашого особистого розвитку як дочки Бога, який благословлятиме вас протягом життя.

Частково наша проблема, на мою думку, полягає в тому, що ми уявляємо, що у Бога всі Його благословення зачинені у величезній хмарі на небесах, і Він відмовляється давати їх нам, доки ми не підкоримося встановленим Ним певним суворим батьківським вимогам. Але заповіді зовсім не є такими. В дійсності Небесний Батько постійно проливає на нас благословення. Та наш страх, сумніви і гріх, подібно до парасолі, блокують ці благословення і вони не доходять до нас.

Його заповіді є люблячими настановами і божественною допомогою для того, щоб скласти парасолю, аби ми могли отримати постійну зливу небесних благословень.

Ми повинні прийняти те, що заповіді Бога є не лише довгим списком гарних ідей. Це не корисні поради з блогу в Інтернеті і не мотивуючі цитати з Pinterest board [Пінтерест-борд]. Вони є божественними порадами, основаними на вічних істинах, даних для того, щоб принести “мир у цьому світі і вічне життя у тому світі, що прийде”6.

Тож ми перед вибором. З одного боку є думка світу з його постійно змінними теоріями і сумнівними мотивами. З іншого боку є Боже слово Його дітям—Його вічна мудрість, Його надійні обіцяння і Його сповненні любові настанови для того, щоб повернутися в Його присутність у славі, любові і величі.

Вибір за вами!

Творець морів, піску і нескінченних зірок звертається до вас цього самого дня! Він пропонує вірний рецепт для щастя, миру і вічного життя!

Для того, щоб бути гідними отримати ці славетні благословення, ви повинні смирити себе, виявляти віру, взяти на себе імʼя Христа, шукати Його словом і ділом та рішуче стояти “свідками Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях”7.

Причина слухняності

Як тільки ви зрозумієте істинну сутність Бога і Його заповідей, ви також краще зрозумієте себе і божественну мету вашого існування. Завдяки цьому буде змінюватися ваша мотивація у дотриманні заповідей і ви бажатимете всім серцем радісно жити за євангелією.

Наприклад, ті, хто сприймає відвідування церковних зборів як особистий спосіб збільшити свою любов до Бога, знайти мир, піднести інших, шукати Духа і поновлювати своє зобовʼязання йти за Ісусом Христом, отримають значно цінніший досвід, ніж ті, хто просто відсиджуватиме свій час на лаві. Сестри, це дуже важливо , щоб ми відвідували свої недільні збори, але я чітко переконаний, що нашого Небесного Батька набагато більше хвилює наша віра і покаяння, ніж статистика відвідуваності.

Ось інший приклад:

Одинока мати двох малих дітей нещодавно захворіла на вітрянку. Звичайно ж, невдовзі захворіли і її діти. Тягар турботи про себе і її малюків був для одинокої матері майже нестерпним. І в результаті в охайному зазвичай будинку вже панував безлад. Мийка була заставлена брудним посудом і повсюди лежали речі для прання.

Поки вона намагалася заспокоїти від плачу дітей—і їй самій хотілося плакати—хтось постукав у двері. Це були її візитні сестри. Вони побачили відчай молодої матері. Вони побачили її дім, її кухню. Вони чули, як плакали діти.

І ось, якби ці сестри переймалися лише тим, щоб здійснити призначені їм щомісячні відвідування, вони могли б передати матері тарілку з печивом, сказавши, що їм не вистачало її на Товаристві допомоги минулого тижня, і ще щось на зразок такого: “Дайте нам знати, чи можемо ми чимось допомогти!” Потім вони б радісно пішли своєю дорогою, вдячні, що цього місяця вони зробили 100 відсотків відвідувань.

На щастя, ці сестри були істинними учнями Христа. Вони помітили потреби своєї сестри і пустили в хід свої численні таланти та багатий досвід. Вони прибрали весь безлад, привнесли в домівку світло і чистоту, а також подзвонили подрузі, щоб та привезла найнеобхідніші продукти. Коли вони зрештою завершили свою роботу і попрощалися, ця молода мати була в сльозах—сльозах вдячності і любові.

З того моменту думка цієї молодої матері про візитне вчителювання змінилася. “Я знаю,—сказала вона,—що я не просто “галочка” у чиємусь списку завдань”.

Так, візитним учителям потрібно бути вірними у виконанні своїх щомісячних відвідувань, але не пропускати у цій заповіді найголовнішу причину чому—заради любові до Бога і ближнього.

Коли ми ставимося до Божих заповідей і до нашої частини у розбудові Його царства як до виконання пункту зі списку завдань, ми втрачаємо серце учнівства. Ми втрачаємо нагоду зростати, яка приходить завдяки радісному життю за заповідями нашого Небесного Батька.

Шлях стежкою учнівства не повинен бути гірким досвідом. Це є “солодшим над усе солодке”8. Це не тягар, який схиляє нас донизу. Учнівство підносить наш дух і освітлює наші серця. Воно надихає нас вірою, надією і милосердям. Воно сповнює наш дух світлом у часи темряви і спокоєм у часи смутку.

Воно дає нам божественну силу і тривалу радість.

Радісно жити за євангелією

Мої дорогі сестри в євангелії, 8-м вам чи 108-м років, є одна річ, яку я сподіваюся, ви по-справжньому зрозумієте і будете знати:

Вас люблять.

Ви дорогі для ваших небесних батьків.

Великий і Вічний Творець світла і життя знає вас! Він памʼятає про вас.

Так, Бог любить вас уже зараз і любитиме завжди.

Щоб любити вас, Він не чекає, доки ви подолаєте ваші слабкості і погані звички. Він любить вас сьогодні з повним розумінням ваших труднощів. Він знає, що ви наближаєтеся до Нього в щирій і сповненій надії молитві. Він знає про часи, коли ви трималися ледь помітного світла і вірили—навіть посеред зростаючої темряви. Він знає про ваші страждання. Він знає про ваше каяття, коли ви схибили або зазнали невдачі. І Він все одно вас любить.

І Бог знає про ваші успіхи; хоча вони можуть здаватися вам незначними, Він визнає і пишається кожним із них. Він любить вас за те, що ви віддаєте себе іншим. Він любить вас за те, що ви допомагаєте іншим нести їхні важкі тягарі—навіть коли ви обтяжені своїми власними.

Він знає про вас усе. Він бачить вас наскрізь—Він знає вас такими, якими ви насправді є. І Він любить вас—сьогодні і завжди!

Ви гадаєте, що для Небесного Батька має значення, наскільки досконалими є ваш макіяж, одяг, зачіска і манікюр? Чи думаєте ви, що ваша цінність для Нього основується на кількості ваших прихильників у сервісах Інстраграм або Пінтерест? Чи думаєте ви, що Він хоче, аби ви переймалися тим, що хтось не є вашим другом або послідовником на Фейсбуці або Твітері? Чи думаєте ви, що зовнішня привабливість, розмір вашого одягу або популярність мають хоч найменше значення у вашій цінності для Того, Хто створив Всесвіт?

Він любить вас не лише за те, ким ви є сьогодні, але й як особу слави і світла, якою у вас є потенціал і бажання стати.

Більше, ніж ви навіть можете уявити, Він бажає, аби ви досягли своєї долі—повернулися до вашої божественної домівки з честю.

Я свідчу, що шлях здійснення цього полягає в тому, щоб покласти на олтар жертви і служіння егоїстичні бажання і негідні прагнення. Сестри, довіртеся спасительній силі Ісуса Христа; дотримуйтеся Його законів і заповідей. Іншими словами, радісно живіть за євангелією.

Я молюся, щоб ви з новою силою і значно повніше відчули міру прекрасної любові Бога у вашому житті; щоб ви знайшли віру, рішучість і зобовʼязання дізнатися про заповіді Бога, зберігати їх як скарб у своєму серці і з радістю жити за євангелією.

Я обіцяю: якщо ви так зробите, то пізнаєте себе в якомога кращому вигляді—такими, якими ви є насправді. Ви усвідомите, що насправді означає бути дочкою вічного Бога, Господа всієї праведності. Про це я свідчу і залишаю вам своє благословення як апостол Господа, в імʼя Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Бог не лише наш Правитель і Творець; Він також наш Небесний Батько. Усі чоловіки і жінки в буквальному розумінні є синами і дочками Бога. Президент Джозеф Ф. Сміт навчав, що “людина була народжена як дух від небесних батьків і вихована до повної зрілості у вічних оселях Батька до того, як зійти на землю у фізичному тілі” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Ф. Сміт [1999], с. 333).

  2. Учення і Завіти 132:19.

  3. Учення і Завіти 132:21–22, 24.

  4. Див. Ісая 55:9.

  5. Див. Мойсей 1:39.

  6. Учення і Завіти 59:23.

  7. Мосія 18:9.

  8. Алма 32:42.