2010–2019
Жити за словами пророків
жовт. 2014


Жити за словами пророків

Аби бути в гармонії з божественними цілями небес, ми підтримуємо пророка і робимо вибір жити за його словами.

Наш Небесний Батько любить усіх Своїх дітей і прагне, щоб усі вони знали і розуміли Його план щастя. Тому Він покликає пророків—людей, наділених владою і повноваженням діяти у Боже ім’я для спасіння Його дітей. Вони є посланцями праведності, свідками Ісуса Христа і безкінечної сили Його Спокути. Вони тримають ключі царства Божого на землі і дають дозвіл на виконання спасительних обрядів.

В істинній Церкві Господа “ніколи не буває одночасно більше одного на землі, на кого покладено цю владу і ключі цього священства”1. Ми підтримуємо Президента Томаса С. Монсона як нашого пророка, провидця і одкровителя. Він відкриває слово Господа, щоб скеровувати і направляти всю нашу Церкву. Президент Дж. Рубен Кларк молодший дав таке пояснення: “Президент Церкви … один має право отримувати одкровення для Церкви”2.

Стосовно сучасного пророка Господь заповідує народу Своєї Церкви:

“Ви … повинні прислухатися до всіх його слів і наказів, які він даватиме вам, коли отримуватиме їх, ходячи у всій святості переді Мною;

Бо його слово ви повинні отримувати, як з Моїх власних уст, з усім терпінням і вірою.

Бо як будете робити це, ворота пекла не переможуть вас”3.

Аби бути в гармонії з божественними цілями небес, ми підтримуємо пророка і робимо вибір жити за його словами.

Ми також підтримуємо радників Президента Монсона і Кворум Дванадцятьох Апостолів, як пророків, провидців і одкровителів. “Вони мають право, владу і повноваження проголошувати задум і волю [Господа] … під керівництвом … Президента Церкви”4. Вони говорять в ім’я Христа. Вони пророкують в ім’я Христа. Вони роблять усе в ім’я Ісуса Христа. У їхніх словах ми чуємо голос Господа і ми відчуваємо любов Спасителя. “І те, що вони говоритимуть, спонукувані Святим Духом, буде Писанням, … і силою Бога на спасіння”5. Сам Господь сказав: “Чи Моїм власним голосом, чи голосом Моїх слуг, все одно”6.

Ми вдячні за Церкву “збудован[у] на основі апостолів і пророків, де наріжним каменем є Сам Ісус Христос”7. Дім Господа є домом порядку і нам ніколи не слід обманюватися щодо того, де шукати відповіді на наші запитання, або відчувати невпевненість щодо того, до якого голосу дослухатися. У нас немає потреби “хитатися й захоплюватися від усякого вітру науки”8. Бог відкриває Своє слово через Своїх висвячених слуг, “щоб приготувати святих на діло служби для збудування тіла Христового, аж поки ми всі не досягнемо з’єднання віри й пізнання Сина Божого”9. Коли ми вибираємо жити за словами пророків, ми стаємо на шлях завітів, який веде до вічного вдосконалення.

Від матері-одиначки, яка намагалася вижити у часи голоду, ми дізнаємося, що означає підтримувати пророка. Господь наказав пророку Іллі піти до Сарепти, де він знайде одну жінку—вдову—якій Бог повелів підтримувати його. Коли Ілля прибув до міста, він побачив, як вона збирає дрова. Він кликнув до неї й сказав: Візьми мені трохи води до посудини, й я нап’юся”10.

“І пішла вона взяти. А він кликнув до неї [знову] й сказав: “Візьми мені й шматок хліба в свою руку!”

А та відказала: “Як живий Господь, Бог твій,—не маю я калача, а тільки повну пригорщу борошна в дзбанку та трохи олії в горняті. А оце я назбираю дві полінці дров, і піду, і приготовлю це собі та синові своєму. І з’їмо ми, та й помремо”.

Ілля відповів: “Не бійся! Піди, зроби за своїм словом. Тільки спочатку зроби мені з того малого калача, і винесеш мені, а для себе та для сина свого зробиш потім”11.

Уявіть собі на хвилинку, наскільки важким для виснаженої голодом матері було виконати те, про що просив пророк. Безперечно, Бог міг особисто забезпечити їжею Свого відданого слугу. Але, діючи в ім’я Господа, Ілля зробив те, що йому було наказано, тобто, попросив улюблену дочку Бога пожертвувати тим, що вона мала, щоб підтримати пророка.

Однак Ілля також пообіцяв благословення за слухняність: “Бо так сказав Господь, Бог Ізраїлів: “Дзбанок муки не скінчиться, і не забракне в горняті олії”12. Господь дав вдові можливість зробити вибір—повірити і дослухатися до слів пророка.

У світі, якому загрожує голод праведності та духовне голодування, нам заповідано підтримувати пророка. Дослухаючись до пророчого слова, погоджуючись із ним і підтверджуючи його, ми засвідчуємо, що маємо віру покірно підкоритися волі, мудрості та розкладу Господа.

Ми дослухаємося до пророчого слова, навіть коли воно може здаватися нерозумним, незручним та некомфортним. За нормами світу дослухатися до пророка може бути непопулярно, політично некоректно або соціально неприйнятно. Але дослухатися до пророка—це завжди правильно. “Бо наскільки небо вище за землю, настільки вищі дороги Мої за ваші дороги, а думки Мої за ваші думки”13. “Надійся на Господа всім своїм серцем, а на розум свій не покладайся!”14.

Господь шанує і любить тих, хто дослухається до пророчого скерування. У випадку із вдовою з Сарепти те, що вона послухалась Іллю, врятувало їй життя і безперечно врятувало життя її сину. Як і обіцяв пророк, “їла вона й він та її дім довгі дні … за словом Господа, що говорив через Іллю”15.

Господь “нагодує тих, хто покладається на Нього”16. Слова пророків подібні до манни для наших душ. Куштуючи, ми отримуємо благословення, захист і охорону як в мирському, так і в духовному. Бенкетуючи їхніми словами, ми пізнаємо, як прийти до Христа і жити.

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі писав, що через пророків “Господь відкриває істини спасіння, … того спасіння, яке є у Христі; і Він окреслює … курс, що веде до вічного життя. … У кожну епоху Господь дає Своєму народу потрібне їм скерування, коли їм загрожують ризик та небезпека. І, безперечно, у майбутньому будуть часи, коли ніщо окрім мудрості Бога, яка сходить з небес і ллється потоком з вуст пророка, не зможе врятувати Його народ”17.

Для мене слова пророків, яких навчала мене моя вчителька класу “Лавр”, дали мені бачення того, якими мають бути завітні стосунки у шлюбі. Слова пророків дали мені віру і надію, що я зможу підготуватися до того, що у мене буде щаслива домівка, і зможу зробити її такою. Регулярне вивчення вчень пророків, як давніх, так і сучасних, підтримувало мене протягом напружених і часто виснажливих років виношування, навчання і виховання сімох дітей. Слова пророків, вміщені у Писаннях і промовлені з кафедри, є словами втіхи, любові, зміцнення і доброго гумору, які стосуються усіх нас.

Дослухаючись до слів пророків, ми будуємо наші домівки і наше життя на вічно надійному фундаменті, “на камені нашого Викупителя, Який є Христос, Син Бога, … так, щоб коли диявол пошле вперед свої могутні вітри, так, свої стріли у вихорі, так, коли весь його град і його могутня буря вдарить по вас, воно не матиме сили над вами, щоб втягнути вас до … нещастя і нескінченного горя”18.

У вас є вибір. Ви можете вибрати ігнорувати слова Христа, промовлені висвяченими Ним слугами, несерйозно ставитися до них, нехтувати ними чи бунтувати проти них. Але Спаситель навчав, що ті, хто чинитиме так, будуть відсічені від Його завітного народу19.

Коли ми з молитвою читаємо і вивчаємо священне пророче слово з вірою в Христа, зі справжнім наміром, тоді Святий Дух промовлятиме істину нашому розуму і серцю. Відкриймо ж свої вуха, щоб почути, свої серця, щоб зрозуміти, і свій розум, щоб таємниці Бога могли б розгорнутися перед нашими очима20.

Я свідчу, що Джозеф Сміт був і є пророком, покликаним Богом, щоб відновити євангелію Ісуса Христа і Його священство на землі. І я свідчу, що сьогодні нас веде Президент Монсон—істинний пророк Бога. Ми можемо зробити вибір—стати разом з пророками і жити за їхніми словами, доки не станемо об’єднаними у вірі, очищеними у Христі та сповненими знання Сина Божого. У священне ім’я Ісуса Христа, амінь.