За Мною йдіть
8--14 червня. Алма 8--12: Ісус Христос прийде, щоб викупити Свій народ


8–14 червня. Алма 8–12: “Ісус Христос прийде, щоб викупити Свій народ”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“8–14 червня. Алма 8–12”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Алма проповідує

Навчання істинному вченню, художник Майкл Т. Малм

8--14 червня

Алма 8--12

Ісус Христос прийде, щоб викупити Свій народ

Вивчення Писань запрошує одкровення. Тому, читаючи Aлма 8–12, записуйте підказки Духа, коли Він буде навчати вас через послання Алми та Амулека.

Записуйте свої враження

Робота Бога не зазнає невдачі. Але наші зусилля допомогти у виконанні Його роботи, іноді, здається, зазнають невдачі---принаймні ми не бачимо негайно тих наслідків, на які сподіваємося. Іноді ми можемо почуватися трохи так, як Алма, коли він проповідував євангелію в землі Аммонійга---його не слухали, на нього плювали і його проганяли. Але коли ангел сказав йому повернутися і спробувати знову, Алма сміливо “з поспіхом повернувся” (Aлма 8:18), і Бог підготував перед ним шлях. Він не лише надав Алмі їжу і притулок, Він також підготував Амулека, який став працювати разом з ним і був палким захисником євангелії та вірним другом. Коли ми зустрічаємося з невдачами і розчаруваннями під час служіння у царстві Господа, ми можемо згадати, як Бог підтримував і вів Алму, і можемо довіряти Богу, що Він підтримає і поведе нас також, навіть за складних обставин.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Aлма 8

Мої зусилля ділитися євангелією можуть вимагати наполегливості і терпіння.

Навіть хоча дехто і може відкидати ваше свідчення про євангелію, це не означає, що вам треба втрачати надію---зрештою Господь не припинить працювати з тією людиною, і Він скерує вас в тому, як вам слід діяти. У випадку з Алмою ангел наказав йому повернутися до землі Аммонійга, щоб проповідувати євангелію, хоча народ там вже жорстоко відкинув його (див. Алма 8:14–16). Що ви дізналися з прикладу Алми про те, як ділитися євангелією попри випробування та протистояння? Які вірші в Aлма 8 збільшують ваше бажання ділитися євангелією?

Див. також 3 Нефій 18:30–32, Джеффрі Р. Холланд, “Ціна---і благословення---учнівства”, Ensign або Ліягона, трав. 2014, сс. 6–9.

Aлма 9:18–25, 10:16–23

Бог судить Своїх дітей за тим світлом і знанням, яке вони мають.

Коли ви читаєте про те, як нефійці в землі Аммонійга ставилися до слуг Господа, легко забути, що колись вони жили за євангелією і були “високопривілейованим народом Господа” (Aлма 9:20). Насправді, частково посланням Алми людям в землі Аммонійга було те, що оскільки їхні серця затверділи, попри такі щедрі благословення, їхній стан був гірший, ніж у ламанійців, які грішили в основному через незнання. Чого цей контраст навчає нас про те, як Бог судить Своїх дітей?

Коли ви читаєте про великі благословення, які Бог дав народу Нефія (див. особливо Aлма 9:19–23), подумайте про великі благословення, які Він дав вам. Що ви робите, аби залишатися вірними цим благословенням? Згідно з вашими відчуттями, які зміни вам слід зробити?

Див. також Учення і Завіти 82:3.

Aлма 11–12

План Бога—це план викуплення.

Пророки Книги Мормона використовували різні назви, щоб описати план Бога для Його дітей, наприклад, план спасіння або план щастя. В Aлма 11–12, Алма та Амулек називали його планом викуплення. Коли ви будете читати ці розділи, подумайте, чому для описання плану використовується слово “викуплення”. Ви також можете записати короткий підсумок того, чого навчали Алма та Амулек про наступні аспекти плану.

Падіння:

Викупитель:

Покаяння:

Смерть:

Воскресіння:

Суд:

Зверніть увагу на вплив, який мали слова Амулека на людей (див. Aлма 11:46). Чому, на вашу думку, ці принципи мали такий великий вплив? Як вони вплинули на ваше життя?

Див. також Д. Тодд Крістофферсон, “Воскресіння Ісуса Христа”, Ensign або Ліягона, трав. 2014, сс. 111–114.

Aлма 12:8–18

Якщо я не затвердію серцем, я можу отримати більше слова Божого.

Дехто може запитати, чому Небесний Батько не повідомляє нам усе. В Aлма 12:9–14 Алма пояснив одну можливу причину, чому таємниці Бога іноді утримуються від нас. Ці запитання можуть допомогти вам обдумати його вчення:

  • Що означає закам’яніти своїм серцем? Чи помічали ви таку тенденцію в собі?

  • Чому Господь може утримувати Своє слово від тих, хто закам’яніли серцем?

  • Як для вас здійснилося обіцяння про отримання “більшої частини слова”? (Див. Алма 12:10). Яким був цей досвід?

  • Що ви можете зробити, аби переконатися, що слово Бога “знаходиться в [вас]”? (Алма 12:13). Якби слово Бога було в вас, як би це вплинуло на ваші “слова”, “діяння” і “думки”? (Алма 12:14).

Щоб розглянути приклади цих принципів, порівняйте Амулека з іншими людьми землі Аммонійга. Як досвід Амулека (див. особливо Aлма 10:1–11) демонструє те, чого Алма навчає у цих віршах?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Алма 8:10–18

Чого ми можемо навчитися в Алми про те, як слухатися Господа “поспіхом” (вірш 18), навіть коли це може бути важко? Для того, щоб донести цей принцип до маленьких дітей, ви можете зіграти в гру, де ви дасте інструкції для виконання певного завдання і подивитеся, наскільки швидко члени сім’ї його виконають. Наприклад, ви можете подивитися, хто зможе швидко скласти якийсь предмет одягу.

Aлма 10:1–12

Що ми дізнаємося з досвіду Амулека у цих віршах? Як його свідчення вплинуло на тих, хто його слухав? Запросіть членів сім’ї скласти план зробити щось на цьому тижні, застосувавши те, чого їх навчив приклад Амулека.

Aлма 10:22–23

Що ми дізнаємося з цих віршів про вплив групи праведних людей на нечестиве місто?

Алма 11:34–37

У чому полягає різниця між тим, щоб Ісус Христос рятував нас у наших гріхах, і тим, щоб Він рятував нас від наших гріхів? (Див. Геламан 5:10, див. також 1 Івана 1:9–10). Для того, щоб проілюструвати, чого навчав Амулек, ви можете поділитися історією, наведеною на початку виступу старійшини Aллена Д. Хейні “Пам’ятати, Кому ми довірилися” (Ensign або Ліягона, лист. 2015, сс. 121–123). Як Ісус Христос рятує нас від наших гріхів?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Вивчайте слова пророків та апостолів останніх днів. Прочитайте, що пророки та апостоли останніх днів навчали про істини, які ви знаходите в Писаннях. Наприклад, ви можете вибрати тему з Aлма 8–12 і пошукати цю тему в найостаннішій генеральній конференції (див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 21).

Зображення
Алма їсть з Амулеком

Ілюстрація: Алма їсть із Амулеком, художник Дан Бурр