За Мною йдіть
11--17 травня. Мосія 18--24: “Ви увійшли в завіт з Ним”


“11–17 травня. Мосія 18–24: “Ми увійшли в завіт з Ним”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“11–17 травня. Мосія 18–24”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Народ Лімгія тікає

Мінерва К. Тейчерт (1888--1976), Втеча царя Лімгія та його народу, 1949--1951, картина написана олією на мазоніті, 90 x 122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969 р.

11--17 травня

Мосія 18--24

Ви увійшли в завіт з Ним

Президент Томас С. Монсон навчав: “Коли ми читаємо Писання і розмірковуємо над ними, то відчуємо приємний вплив Духа на наші душі” (“Ми ніколи не самотні”, Ensign або Ліягона, лист. 2013, с. 122).

Записуйте свої враження

Розповідь про Алму та його народ в Moсія 18, 23–24 показує, що означає “прийти до кошари Бога” (Moсія 18:8). Коли вони охристилися, вони уклали завіт з Богом “служити Йому і виконувати Його заповіді” (Moсія 18:10). Хоча це було дуже особисте зобов’язання, воно також було пов’язане з тим, як вони ставилися одне до одного. Так, подорож повернення до Небесного Батька є особистою та індивідуальною, і ніхто не може дотримуватися наших завітів за нас, але це не означає, що ми самотні. Ми потрібні одне одному. Як члени Церкви Христа, ми укладаємо завіт служити Богу, допомагаючи одне одному і служачи одне одному на цьому шляху, “нес[учи] тягарі одне одного” (Moсія 18:8–10). У народу Алми дійсно були тягарі, які він мав носити, так само як вони є в кожного з нас. І один із способів, яким Господь допомагає нам “зносити [наші] тягарі з легкістю” (Moсія 24:15), є те, що Він надав нам спільноту святих, які пообіцяли горювати з нами й утішати нас так само, як ми пообіцяли робити це для них.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Moсія 18:1–17

Хрищення включає завіт служити Богу і бути Його свідками.

Moсія 18:8–10 містить учення Алми про христильний завіт або обіцяння, яке ми даємо Богу під час хрищення. Коли ви будете читати ці вірші, обдумайте наступні запитання:

  • Що ви дізнаєтеся з цих віршів стосовно ваших обіцянь під час хрищення? Що Бог обіцяє вам?

  • Яким чином цей завіт служити Богу (див. вірш 10) стосується наших зусиль служити одне одному? (Див. вірші 8–9).

  • Що саме ви робите, аби виконувати те, що пообіцяли?

  • Як дотримання вашого завіту хрищення допомагає вам “сповн[итися] Духом”? (Moсія 18:14). Як Дух допомагає вам дотримуватися вашого завіту?

Зображення
хрищення в океані

Коли я укладаю завіти з Богом, я отримую Його благословення.

Ця розповідь також відкриває правильний спосіб хрищення. Що ви дізнаєтеся у віршах 14–17 про те, як слід здійснювати хрищення? Що ще ви дізнаєтеся про хрищення з Maтвій 3:16, Римлянам 6:3–5, 3 Нефій 11:21–28 та Учення і Завіти 20:72–74?

Див. також Учення і Завіти 20:37, 77, 79.

Moсія 18:17–30

Божий народ має бути єдиним.

Алма і його народ дізналися, що наслідування Ісуса Христа іноді може означати полишення знайомого життя заради чогось нового і незвичного. Але народ Алми знаходив силу одне в одному, оскільки вони належали до “церкв[и] Христа” (Moсія 18:17). Як учення в Moсія 18:17–30 надихають вас ставати кращим членом Церкви? Що ви можете зробити, аби допомогти членам вашого приходу чи філії “скріпи[ти] свої серця у єдності і в любові один до одного”? (Мосія 18:21).

Див. також Генрі Б. Айрінг, “Скріпивши серця у єдності”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, сс. 68--71.

Мосія 19–20

Слова пророків будуть збуватися.

Авінадій виголосив певні пророцтва стосовно того, що станеться з царем Ноєм та його народом, якщо вони відмовляться покаятися. Але декому ці пророцтва здавалися неймовірними (див. Moсія 12:1–8, 14–15), особливо через те, що Нефійці успішно захищалися проти ламанійців протягом майже 50 років (див. Moсія 9:16–18, 11:19). Але усі слова пророків будуть виконані---у наші дні так само, як і в дні Авінадія.

Що ви знаходите в Moсія 19–20 такого, що змусить Гідеона, зрештою, проголосити, що пророцтва Авінадія були виконані? (Див. Moсія 20:21). Як ця розповідь зміцнює вашу віру у застереження і пораду від пророків Бога і ваше зобов’язання виконувати їхні слова? Коли ви були свідками того, як слова пророка здійснювалися у наші дні?

Moсія 21–24

Бог може полегшити мої тягарі.

І народ Лімгія, і народ Алми потрапили у полон, хоча з різних причин і за різних обставин. Що ви можете дізнатися з порівнянь розповідей народу Лімгія в Moсія 19–22 та народу Алми в Moсія 18, 23–24? Ви можете звернути увагу на те, як кожна з цих груп реагувала на полон або як кожного з них зрештою звільнили. Коли ви це зробите, пошукайте послання, які стосуються вашого життя. Наприклад, що ви дізнаєтеся з цих розповідей такого, що допоможе вам нести ваші тягарі?

Moсія 23:21–24, 24:8–17

Я можу довіряти Господу.

Хоча вони покаялися в своїх гріхах, Алма та його народ і досі були в полоні. Їхній досвід показує, що довіра Господу і життя за нашими завітами не завжди запобігають труднощам, але допомагають нам їх подолати. Коли ви будете читати Moсія 23:21–24 та 24:8–17, зверніть увагу на слова і фрази, які можуть допомогти вам навчитися довіряти Богу незалежно від ваших обставин.

Див. також Томас С. Монсон, “Не залишу тебе й не покину тебе”, Ensign або Ліягона, лист. 2013 р., сс. 85–87.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Moсія 18:1–4

Є вислів, що ви можете порахувати насінини в яблуку, але ви не можете порахувати яблука, які виростуть з однієї насінини. Лише одна людина була сприйнятлива до свідчення Авінадія, але та одна людина---Алма---вплинула на багато поколінь нефійців. Мабуть ви могли б узяти якийсь плід із насінням, щоб продемонструвати цей принцип. Як це послання стосується нашої сім’ї? Що ми можемо робити, аби ділитися нашими свідченнями з іншими людьми?

Moсія 18:8--10

Що ми можемо дізнатися про наш завіт хрищення з цих віршів? (Див. також У&З 20:73, 77–79). Що ми робимо, аби підготуватися укласти наші христильні завіти чи дотримуватися їх?

Мосія 18:30

Які місця мають для нас особливе значення через особливий духовний досвід, який ми там отримали?

Moсія 21:11–16, 24:10–15

Що ми дізнаємося, коли порівнюємо полон народу Алми і народу Лімгія?

Moсія 21:15, 24:11–15

Чого ці вірші навчають нас про деякі із способів, якими Господь відповідає на молитви?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Знайдіть час, який вам підходить. Часто буває так, що навчатися найлегше, коли ви можете вивчати Писання без відволікань. Знайдіть слушний для себе час і з якомога більшою постійністю навчайтеся саме в цей час щодня.

Зображення
хрищення людей

Води Мормона, художник Хорхе Кокко