За Мною йдіть
27 квітня--3 травня. Мосія 7--10: “З силою Господа”


27 квітня–3 травня. Мосія 7–10: “З силою Господа”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

27 квітня–3 травня. Мосія 7–10”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Аммон навчає царя Лімгія

Мінерва К. Тейчерт (1888--1976), Аммон перед царем Лімгієм, 1949--1951, картина написана олією на мазоніті, 90 x 122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969 р.

27 квітня--3 травня

Мосія 7--10

“З силою Господа”

Коли ви будете читати, Дух може привернути вашу увагу до певних фраз чи уривків. Запишіть, як, за вашими відчуттями, ці уривки стосуються вас.

Записуйте свої враження

Коли народ царя Мосії насолоджувався “тривалим миром” у Зарагемлі (див. Мосія 7:1), їхні думки звернулися до іншої групи нефійців, які за багато років до цього пішли жити в землю Легія-Нефія. Пройшли покоління, і народ Мосії нічого про них не чув. Тому Мосія попросив Аммона очолити пошукову групу, яка мала знайти нефійців, що пішли звідти. Пошукова група дізналася, що нефійці “через беззаконня” (Moсія 7:24) були в полоні у ламанійців. Але після прибуття Аммона та його братів, раптово, виникла надія звільнення.

Іноді ми, як ті полонені нефійці, страждаємо через наші гріхи, запитуємо себе, чи зможемо ми взагалі коли-небудь знову відчути мир. А іноді, ми як Аммон, відчуваємо натхнення звернутися до інших і, зрештою, бачимо, що наші зусилля надихнули їх “під[няти] [їхні] голови і втіша[тися], і поклада[ти] довіру свою на Господа” (Moсія 7:19). Незалежно від наших обставин, нам усім треба покаятися і “зверн[утися] до Господа з щирими намірами в серці”, з вірою, що “Він … визволить [нас]” (Moсія 7:33).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Moсія 7:14–33

Якщо я звернуся до Господа, довірятиму і служитиму Йому, Він мене звільнить.

Зустріч з Аммоном, нефійцем із Зарагемлі, дала царю Лімгію спалах надії, і він хотів передати цю надію своєму народу. Коли ви будете читати Мосія 7:14–33, зверніть увагу, що Лімгій сказав своєму народові, щоб заохочувати їх, зміцнити їхню віру і дати їм надію на те, що Бог їм допоможе. Хоча ви можете не бути винними в тих самих гріхах, які мав народ Лімгія, як його слова можуть допомогти вам навернутися до Господа? Ви помітите, наприклад, що Лімгій нагадав своєму народові про минулі випадки звільнення Богом (див. вірші 18–20). Як ці розповіді та інші розповіді з Писань чи особистий досвід допомагають вам довіряти Богу?

Moсія 8:5–12

Що то були за 24 пластини, знайдені народом Лімгія?

Хоча маленька група народу Лімгія безуспішно шукала землю Зарагемля, вони знайшли 24 пластини із золота з гравіюваннями незнайомою мовою. Ці пластини, які зрештою були перекладені царем Мосією, містили розповідь про людей, відомих як Яредійці, які прийшли до обіцяної землі від Вавилонської башти і яких зрештою було знищено (див. Moсія 28:11–19). Пізніше Мороній скоротив ці пластини (див. Eтер 1:1–2), і вони стали книгою Етера. Зверніть увагу в Мосія 28:18 на те, як ці літописи вплинули на народ Мосії.

Moсія 8:12–19

Господь посилає пророків, провидців і одкровителів задля блага людства.

Коли Лімгій почув свідчення Аммона про те, що Господь підготував провидця, Лімгій “зрадів надзвичайно, і сказав дяку Богові” (Мосія 8:19). Чому, на вашу думку, він це відчував? Що ви дізнаєтеся стосовно провидців зі слів Аммона в Moсія 8:13–19? У наші дні “Перше Президентство і Рада Дванадцятьох підтримані як пророки провидці та одкровителі” (Путівник по Писаннях, “Провидець”). Коли ви востаннє обдумували це благословення, що на землі є пророки, провидці та одкровителі? Можливо, ви могли б записати, яким чином пророки, провидці та одкровителі були для вас “великою благодаттю” (Moсія 8:18).

Пророк Джозеф Сміт є великим провидцем, який очолює наш розподіл часів (див. У&З 21:1, 124:125, Джозеф Сміт—Історія 1:62). Як його служіння підтверджує, що він був саме таким, як описав провидця Аммон?

Мосія 9–10

Я можу зустрічати свої труднощі “з силою Господа”.

Зеніф визнав, що помилявся. Він часом був занадто старанний і поставив свій народ---предків народу Лімгія---у скрутне становище, уклавши невигідний договір з царем Ламаном. Але пізніше, коли він почав битися проти ламанійців, він допоміг своєму народові зустріти свої випробування з вірою. Коли ви будете читати Moсія 9–10, пошукайте, що робив народ Зеніфа, щоб виявити свою віру. Як Бог їх зміцнив? Що для вас означає, йти вперед “з силою Господа”? (Мoсія 9:17, 10:10–11).

Moсія 10:11–17

Мій вибір може вплинути на багато поколінь.

Згідно з Moсія 10:11–17, як дії та ставлення предків ламанійців утримували їх від пізнання істини? Як вибір предків ламанійців вплинув на майбутні покоління? Подумайте про людей, на яких можуть вплинути ваші віра і вибір. Що ви робите аби краще допомагати їм мати більшу віру в Господа?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Moсія 7:19–20

Зверніть увагу на приклади, які згадував Лімгій, коли заохочував свій народ мати віру. Які приклади з Писань надихають нас “довіряти Богу”? Що означає довіряти Богу? (Див. також Moсія 9:17, 10:19). Які історії з нашого життя чи життя наших предків ми можемо розповісти, щоб надихнути на більшу довіру до Бога?

Moсія 7:26–27

Що ми можемо дізнатися про Спасителя з цих віршів? (Див. також У&З 130:22). Чому ми вдячні за знання про це?

Moсія 8:13–18

Для того, щоб допомогти членам сім’ї зрозуміти, хто такий провидець, ви можете показати їм зображення предметів, які допомагають нам бачити те, чого, в іншому випадку, ми побачити б не могли, наприклад, бінокля, телескопа або мікроскопа. Чим ці предмети схожі на провидця? (Див. Moйсей 6:35–36). Що бачать провидці такого, чого не бачимо ми? Які у нас є докази того, що Джозеф Сміт був провидцем?

Ви можете показати фотографії наших сучасних пророків, провидців та одкровителів і запитати вашу сім’ю, що їм про них відомо? Як ми йдемо за ними?

Moсія 9:14–18, 10:1–10

Коли напали ламанійці, народ Зеніфа був фізично і духовно готовий. Чого ми можемо навчитися від Зеніфа та його народу про те, як готуватися до випробувань?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Прагніть отримати власні духовні підказки. Цей навчальний план містить уривки і принципи, на яких можна зосередитися, але ці підказки не мають обмежувати ваше вивчення. Вас можуть вразити вірші або ви можете відкрити принципи, які тут не згадувалися. Нехай вас скеровує Дух.

Зображення
Джозеф Сміт з Моронієм

Видіння Джозефа Сміта, художник Кларк Келлі Прайс