За Мною йдіть
4–10 травня. Moсія 11–17: “Світло, … що ніколи не затьмариться”


“4–10 травня. Мосія 11–17: “Світло, … що ніколи не затьмариться”, За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“4–10 травня. Мосія 11–17”, За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей. 2020

Зображення
Авінадій свідчить царю Ною

Авінадій перед царем Ноєм, художник Ендрю Бослі

4–10 травня

Мосія 11–17

“Світло, … що ніколи не затьмариться”

Слова Авінадія викликали сильну зміну принаймні в одного з придворних царя Ноя (див. Mосія 17:2–4). Прочитайте Moсія 11–17 з молитвою в серці, щоб отримати натхнення щодо того, як ви можете змінитися.

Записуйте свої враження

Великий вогонь може загорітися від єдиної іскри. Авінадій був єдиним чоловіком, який свідчив проти могутнього царя та його двору. Більшість його слів були відкинуті, і його засудили на смерть. Але його свідчення про Ісуса Христа, Який є “світлом, … що ніколи не затьмариться” (Мосія 16:9), запалило щось у молодого священника Алми. І та іскра навернення повільно розгоралася, коли Алма приводив багатьох інших до покаяння і віри в Ісуса Христа. Полум’я, яке вбило Авінадія, зрештою погасло, але вогонь віри, який запалили його слова, матиме тривалий вплив на нефійців і на тих, хто сьогодні читає його слова. Більшість з нас ніколи не буде терпіти за наші свідчення те, що перетерпів Авінадій, але у всіх нас бувають моменти, коли наслідування Ісуса Христа є перевіркою нашої сміливості і віри. Можливо, вивчення свідчення Авінадія запалить полум’я свідчення і сміливості також і у вашому серці.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Moсія 11–1317

Я можу захищати істину навіть тоді, коли ніхто, крім мене, цього не робить.

Уявіть, наскільки це могло бути гнітючим для Авінадія---проповідувати покаяння людям, які, здавалося, були зовсім незацікавлені в тому, аби зійти зі своїх нечестивих шляхів. Його послання знову і знову відкидалося. Але Авінадій ніколи не здавався.

Коли у вас було таке відчуття, що ви були самотні у захисті істини? Що із засвоєного у Moсія 11–13 та 17 може допомогти вам підготуватися до часів, коли Господу буде потрібен ваш захист Його євангелії? Яким іншим принципам вас навчає приклад Авінадія?

Moсія 12:19–30

Мені потрібно серцем відчути і зрозуміти слова Бога.

Священики царя Ноя були знайомі зі словом Бога---вони могли цитувати уривки з Писань і заявляли, що навчають заповідям. Але ті заповіді не були “записані у [їхніх] серцях”, і вони “не спрямували свої серця на розуміння” їх (Moсія 13:11, 12:27). В результаті, їхні життя не змінилися.

Коли ви будете читати Moсія 12:19–30, подумайте, що означає спрямувати свої серця до розуміння слова Бога. Чи надихає це вас щось змінити у вашому підході до вивчення євангелії?

Moсія 13:1–9

Господь підтримає Своїх слуг у виконанні Його роботи.

З одного боку досвід Авінадія надає багато прикладів того, як Господь підтримує Своїх слуг—ви можете знайти кілька таких прикладів у Moсія 13:1–9. З іншого боку, Господь також дозволив, щоб Авінадій зазнав переслідувань, ув’язнення і мученицьку смерть за своє свідчення. Що ви знаходите у цих віршах такого, що відкриває вам довіру Авінадія до Господа? Як приклад Авінадія змінює ваш погляд на ваші покликання і відповідальність?

Мосія 14–15

Ісус Христос страждав за мене.

Цар Ной та його священики вірили, що спасіння прийшло через закон Мойсея. Авінадій хотів, щоб вони знали, що спасіння приходить через Месію, Ісуса Христа. У Moсія 14–15 зверніть увагу на слова і фрази, які описують Спасителя і те, що Він страждав за вас. Які вірші допомагають вам поглибити вашу любов до Нього і вдячність Йому?

Moсія 15:1–12

Яким чином Ісус Христос є і Батьком, і Сином?

Ці уривки іноді незрозумілі, оскільки здається, що Авінадій навчає, що Небесний Батько та Ісус Христос є однією Істотою, хоча ми знаємо, що вони є окремими Істотами. Що мав на увазі Авінадій? Він навчав, що Бог Син—Єгова—буде Викупителем (див. Moсія 15:1), Який буде жити в плоті, стаючи наполовину людиною і наполовину Богом (вірші 2–3). Він повністю підкорив Себе волі Бога Батька (вірші 5–9). Завдяки цьому Ісус Христос є і Сином Бога і досконалим земним представником Бога Батька (див. Іван 14:6–10).

Авінадій продовжував, пояснюючи, що Ісус Христос також є Батьком у тому сенсі, що коли ми приймаємо Його Спокуту, ми стаємо “Його сіменем” (Moсія 15:11–12). Іншими словами, через Нього ми духовно народжуємося (див. Moсія 5:7).

Див. також Іван 5:25–27, 8:28–29, 17:20–23; “The Father and the Son”, Ensign, Apr. 2002, 12–18.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Moсія 11–1317

Авінадій та Алма є натхненними прикладами того, як залишатися відданими істині, навіть якщо це непопулярно. Члени вашої сім’ї можуть відчувати соціальний тиск занизити свої стандарти. Чого вони можуть навчитися в Авінадія та Алми про те, як захищати істину? Зображення, яке додається до цього навчального плану, може допомогти вашій сім’ї уявити цю розповідь. Після того, як ви вивчите ці розділи, ви можете розіграти в ролях сценарії з реального життя, щоб члени вашої сім’ї могли попрактикуватися в тому, як вони реагуватимуть на тиск понизити свої норми. Або ви можете розповісти одне одному про випадки, коли ви захищали істину.

Moсія 12:33–37, 13:11–24

Що означає мати заповіді Бога “записаними у [наших] серцях”? (Moсія 13:11). Ви можете записати свої ідеї (або намалювати малюнки ваших ідей) на великому аркуші у формі серця. Чому заповіді є для нас цінними? Як ми можемо записати їх у наших серцях?

Зображення
батько і син читають Писання

Вивчення Писань може допомогти нам записати заповіді у наших серцях.

Moсія 14

У цьому розділі ви знайдете кілька слів і фраз, які описують Ісуса Христа. Ваша сім’я може записувати їх, коли ви будете їх знаходити. Які почуття до Спасителя виникають у членів сім’ї, коли ми вивчаємо ці слова і фрази?

Moсія 15:26–27, 16:1–13

Ці вірші описують, що могло статися з дітьми Бога, якби Ісус “не прийшов у світ” (Moсія 16:6) або якби вони не наслідували Його. Що хорошого сталося через те, що Він прийшов і здійснив Спокуту заради нас? Див. також відео “Why We Need a Savior (Чому нам потрібен Спаситель)” (ChurchofJesusChrist.org).

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання?

Використовуйте історії та приклади, щоб навчати принципам євангелії. Спаситель часто навчав євангельським принципам за допомогою історій та притч. Подумайте про приклади та історії з вашого життя, які можуть оживити євангельський принцип для вашої сім’ї (див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 22).

Зображення
Авінадій свідчить царю Ною

Його обличчя сяяло з надзвичайною яскравістю, художник Джеремі Вінборг