За Мною йдіть 2024
16–22 грудня: “Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому”. Мороній 10


“16–22 грудня: “Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому”. Мороній 10”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“16–22 грудня. Мороній 10”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Ісус являється нефійцям

Щоб ви могли знати, художник Гарі Л. Кепп

16–22 грудня: “Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому”

Мороній 10

Книга Мормона починається з обіцяння Нефія показати нам, що “лагідні милості Господа огортають усіх, кого Він обрав, через їхню віру” (1 Нефій 1:20). Книга закінчується паралельним запрошенням Моронія: “Пам’ятайте, яким милосердним був Господь” (Мороній 10:2–3). Які приклади Господнього милосердя ви бачили у Книзі Мормона? Вам може спасти на думку, наскільки милосердно Бог вів сім’ю Легія через пустиню і великі води, ті лагідні милості, які Він виявив Еношу, коли його душа жадала отримати прощення, або милість, яку Він виявив Алмі, запеклому ворогу Церкви, який став одним з її безстрашних захисників. Або ваші думки можуть звернутися до милості воскреслого Спасителя, яку Він виявив людям, коли зцілив їхніх хворих і благословив їхніх маленьких дітей. Мабуть, найважливішим є те, що все це може нагадати вам, “наскільки милостивим був Господь” до вас, бо Книга Мормона була написана, щоб запросити кожного з нас отримати милість Бога. Це запрошення було висловлене прощальними словами Моронія просто: “Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому” (Moроній 10:32).

Ідеї щодо навчання в Церкві і вдома

Moроній 10:3–7

Зображення
піктограма семінарії
Ми можемо пізнати правду про все силою Святого Духа.

Обіцяння в Moроній 10:3–7 змінило життя мільйонів людей по всьому світу. Як воно змінило ваше життя? Читаючи Moроній 10:3–7, спробуйте прочитати цей уривок уважніше, ніж раніше. Ви можете розглянути кожну фразу, запитуючи себе: Що це означає? Як я можу робити це краще? Який у мене був досвід щодо цього?

Коли ви розмірковуєте над своїми особистими пошуками духовної істини, вам може бути корисно дізнатися, як інші знайшли істину силою Святого Духа. Старійшина Метіас Хелд описав свій досвід, коли був новим членом Церкви (див. “Пошук знань через Духа”, Ліягона, трав. 2019, сс. 31–33). Старійшина Девід Ф. Еванс описав свій досвід, будучи людиною, яка виросла в Церкві, але все ще мала запитання (див. “Правда про все”, Ліягона, лист. 2017, сс. 68–70). Прочитайте один з цих виступів, або обидва, і запишіть усе, що ви дізналися з їхніх пошуків істини і що буде корисним вам у ваших пошуках.

Ви також можете з’ясувати, чого Бог навчав про істину, прочитавши кілька уривків зі статті “Істина” у Путівнику по Писаннях (“Євангельська бібліотека”). Які уривки з Писань здаються вам особливо інформативними? Можливо, ви виберете один, щоб поділитися з іншою людиною, яка також шукає істину через Духа.

Див. також Генрі Б. Айрінг, “Віра, щоб просити, а потім діяти”, Ліягона, лист. 2021, сс. 74–76; “Хай нас Дух Святий веде”, Гімни, № 74.

Записуйте враження. Бути наверненим до євангелії Ісуса Христа означає як знати євангелію, так і жити за нею. Ймовірність того, що ви діятимете згідно з вивченим, зростає, якщо ви запишете це. Навчаючи, запрошуйте тих, кого навчаєте, записувати свої духовні враження.

Moроній 10:8–25

Бог дав мені духовні дари.

Є багато способів, якими людина може “заперечува[ти] дар[и] Бога” (Moроній 10:8). Деякі люди можуть заперечувати, що такі дари навіть існують. Інші заперечують свої дари, просто ігноруючи їх або не розвиваючи їх. Читаючи Moроній 10:8–25, пошукайте істини, які допоможуть вам розкрити ваші духовні дари і використовувати їх, аби благословити Божих дітей. У пригоді можуть стати запитання на кшталт: Що таке духовні дари? Кому вони даються? Чому вони даються? Як ми отримуємо їх? Чи можете ви згадати приклади людей, які використовували дари, перелічені в Мороній 10:9–16?

Мороній 10:30–33

Я можу вдосконалюватися завдяки благодаті Ісуса Христа.

Порада Моронія “прийти до Христа” містить дещо більше, ніж запрошення дізнатися про Нього та думати про Нього. Натомість, це є запрошенням прийти до Христа у найповнішому, можливому сенсі — стати такими, як Він. Читаючи Мороній 10:30–33, зверніть увагу на фрази, які допомагають вам зрозуміти, що означає прийти до Христа, як це можливо, і результати цього.

Згадайте вивчення вами Книги Мормона цього року і задумайтеся, що ви відчували до Ісуса Христа і дізналися про Нього. Наприклад, як Книга Мормона допомогла вам прийти до Нього? Як вона допомогла нам більш повно покладатися на Його благодать? Як вона допомогла вам “не… заперечувати” силу Спасителя? Ви можете поділитися власним свідченням про Книгу Мормона з кимось, кому потрібно це почути, зокрема з близькими і друзями, які, можливо, ще не знають про її послання.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Moроній 10:3–4

Я хочу дізнатися особисто, що Книга Мормона — істинна.

  • Як ви можете допомогти вашим дітям прийняти запрошення Моронія запитати у Бога, чи істинною є Книга Мормона? Ви можете дати їм смужки паперу з написаними на них словами “Читатимете”, “Пам’ятайте”, “Обдумаєте” і “Запитали”. Ваші діти мають знайти ці слова в Мороній 10:3–4. Що ми повинні читати, про що памʼятати, що обдумувати і про що запитувати, аби здобути чи зміцнити своє свідчення про Книгу Мормона? Ваші діти також можуть знайти щось спільне між цими віршами та піснею “Коли Святе Письмо читаю” (Збірник дитячих пісень, с. 66).

  • Ваші діти можуть скористатися малюнком у кінці цього плану, щоб поговорити про те, як Мороній заховав золоті пластини (див. також “Розділ 54: Обіцяння в Книзі Мормона”, Оповідання з Книги Мормона, с. 156). Молодшим дітям може бути цікаво вдавати, ніби вони — Мороній, який пише на пластинах і ховає їх. Поділіться одне з одним своїми свідченнями про Книгу Мормона.

Moроній 10:8–19

Небесний Батько дає мені духовні дари.

  • Щоб навчати дітей про духовні дари, ви можете написати на окремих аркушах паперу числа від 9 до 16, та загорнути кожен аркуш як подарунок. Ваші діти можуть по черзі розгортати подарунки, читати той вірш з Мороній 10:9–16, число якого їм попалося, і визначати кожен духовний дар. Ви можете поговорити про бажання Небесного Батька, щоб ми використовували ці дари для благословення Його дітей. Ви також можете допомогти вашим дітям розпізнати їхні дари, дані Небесним Батьком.

Мороній 10:32–33

Ісус Христос хоче, щоб я прийшов/ла до Нього.

  • Чи розуміють ваші діти, що означає “прийти до Христа”? Можливо, ви могли би прочитати Мороній 10:32 і попросити їх повторити цю фразу разом з вами. Потім вони можуть заплющити очі, поки ви розміщуватимете десь у кімнаті ілюстрацію із зображенням Ісуса. Далі дозвольте їм розплющити очі, знайти ілюстрацію, зібратися навколо неї та поговорити про те, як ми можемо прийти до Христа. Можливо, було б корисно записати запитання: Що означає прийти до Христа? Допоможіть їм розглянути Мороній 10:32–33, щоб знайти можливі відповіді (див. також Уложення віри 1:3–4). Разом складіть перелік того, що Христос хоче, аби ми робили, і що Він обіцяє зробити для нас.

  • Можливо, ваші діти захочуть виготовити і прикрасити бейджики у вигляді сердечок з написом: “Я люблю Бога з усією своєю могутністю, розумом і силою” (див. Мороній 10:32). Коли вони це робитимуть, поговоріть з ними про те, як ми показуємо Богові, що любимо Його.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Мороній закопує золоті пластини

Перед тим, як закопати пластини, Мороній закликав нас: “Памʼятайте, наскільки милостивим був Господь” (Moроній 10:3).