За Мною йдіть 2024
2–8 грудня: “Щоб утримувати їх на правильному шляху”. Moроній 1–6


“2–8 грудня: “Щоб утримувати їх на правильному шляху”. Мороній 1–6”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“2–8 грудня. Мороній 1–6”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Алма христить людей у водах Мормона

Мінерва Тейчерт (1888–1976), Алма христить у водах Мормона, (1949–1951), олія на мазоніті, 91 х 122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969 р.

2–8 грудня: “Щоб утримувати їх на правильному шляху”

Moроній 1–6

Закінчивши літопис свого батька про нефійців і скоротивши літопис яредійців, Мороній подумав, що його робота з ведення літописів завершилася (див. Moроній 1:1). Що ще можна було сказати про два народи, які були повністю знищені? Але Мороній бачив наш час (див. Moрмон 8:35) і отримав натхнення “напи[сати] ще дещо, щоб, можливо, це стало у пригоді… колись, у майбутній день” (Moроній 1:4). Він знав, що наближалося велике відступництво, яке несло з собою велику плутанину щодо обрядів священства та щодо релігії загалом. Ось, мабуть, одна з причин, чому він надав уточнюючі деталі стосовно причастя, хрищення, надання дару Святого Духа і благословень зібрання з іншими віруючими, щоб “утримувати [одне одного] на правильному шляху… покладаючись тільки на заслуги Христа, Який був творцем і виконавцем [нашої] віри” (Moроній 6:4). Подібні цінні істини викликають у нас вдячність за те, що Господь врятував життя Моронія, щоб він міг “напи[сати] ще дещо” (Moроній 1:4).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Мороній 1

Я можу йти за Ісусом Христом попри протидію.

Читаючи Moроній 1, яке ви знаходите натхнення у вірності Моронія Господу і його покликанню? Які є приклади того, у чому людина може “зректися Христа”? (Див. Мороній 1:2–3.) Поміркуйте, як ви можете виявляти відданість Ісусу Христу, навіть коли вам зустрічаються випробування і протидія.

Мороній 2–6

Обряди священства мають виконуватися, як наказано Господом.

Життя Моронія було в небезпеці, коли він писав ці розділи. Чому він переймався тим, щоб описати подробиці виконання адміністративних справ, наприклад, виконання обрядів? Подумайте про це, коли читатимете Мороній 2–6. Чому, на вашу думку, ці подробиці важливі для Господа? Ось деякі запитання, якими можна керуватися у вашому вивченні:

Конфірмація (Moроній 2; 6:4).Чого вас навчають настанови Спасителя в Moроній 2:2 про обряд конфірмації? Як би ви пояснили, що означає бути “очищ[еними] силою Святого Духа”? (Мороній 6:4.)

Висвячення у священство (Moроній 3).Що зі знайденого у цьому розділі може допомогти комусь підготуватися до висвячення у священство? Які настанови у ньому можуть допомогти комусь підготуватися виконати висвячення?

Причастя (Moроній 4–5; 6:6).Що ви можете робити, аби причастя стало головною духовною подією вашого тижня?

Хрищення (Moроній 6:1–3).Що ви робите, щоб і надалі відповідати вимогам, необхідним для хрищення?

Зображення
молода жінка отримує благословення

Ісус навчав, як слід виконувати обряди.

На основі засвоєного, як ви зміните свої думки стосовно цих обрядів, вашої участі в них і підготовки до них інших людей?

Див. також Учення і Завіти 84:20.

Розігруйте історії в ролях. Один чудовий спосіб запам’ятати те, що ви вивчаєте, — пояснити це іншим. Наприклад, спробуйте розіграти ситуації, подібні до цієї: ваша подруга не впевнена, що готова охриститися. Як би ви застосували Мороній 6, щоб допомогти їй?

Moроній 4‒5

Прийняття причастя допомагає мені наблизитися до Ісуса Христа.

Ви, напевно, багато разів чули причасні молитви, але як часто ви глибоко замислюєтеся над тим, що означають ці слова? Можливо, ви можете спробувати записати дві причасні молитви по пам’яті. Після цього порівняйте записане вами з Мороній 4:3 і 5:2. Чи помітили ви в цих молитвах те, чого не помічали раніше?

Ви також можете опрацювати один з причасних гімнів під час свого вивчення, наприклад, “У пам’ять всіх страждань Христа” (Гімни, с. 109).

Moроній 6:4‒9

Зображення
піктограма семінарії
Учні Ісуса Христа дбають про душі одне одного.

Вибір йти за Христом є індивідуальним, але товариші по вірі можуть допомогти нам залишатися “на правильному шляху” (Мороній 6:4–5). Що робили члени Церкви за часів Моронія, щоб зміцнювати одне одного? Коли ви будете читати Moроній 6:4–9, подумайте про благословення, які приходять від “зачисл[ення] до людей Церкви Христа” (Moроній 6:4).

Ви також можете подумати про людей, які відвідують ваш приход або філію. Чи є хтось, хто особливо потребує вашої любові — можливо, новонавернена людина або людина, яка нещодавно повернулася до Церкви? Як ви можете допомогти зробити їхній досвід у церкві більш схожим на те, що описав Мороній? Ви можете знайти підказки у першому розділі виступу президента Далліна Х. Оукса “Потреба в Церкві” (Ліягона, лист. 2021, сс. 24–25).

Коли ви розмірковуєте над тим, що означає бути “насич[еними] добрим словом Бога” (Мороній 6:4), вам можуть допомогти думки про живлення, яке потрібне розсаді чи немовляті, — і що станеться, якщо цим знехтувати. Перегляньте Мороній 6:4–9, щоб знайти ідеї про те, як ви можете допомогти “насичувати” інших духовно. Як товариші по вірі допомагали вам насичуватись?

Не всім зрозуміло, чому важливо бути “зачисл[еними] до людей церкви Христа” і “збира[тися] разом часто” на церковних зборах. Як би ви пояснили, чому ви вдячні за членство у Церкві Ісуса Христа? (Див. інші розділи виступу президента Оукса “Потреба в Церкві”.)

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Мороній 2–6

Святий Дух є священним даром.

  • Святий Дух або Дух в Мороній 2–6 згадується кілька разів. Ви можете попросити дітей знайти всі вірші, в яких Він згадується, прочитати їх та перелічити, що вони дізналися про Святого Духа. Ви також можете поділитися одне з одним випадками, коли ви відчували вплив Духа.

Mороній 4–5

Приймаючи причастя, я засвідчую, що завжди буду памʼятати Ісуса Христа.

  • Читання причасних молитов з вашими дітьми може підвести до обговорення того, як отримати більш глибокий досвід під час причастя. Можливо, їм буде корисно уявити, що хтось із їхніх друзів приходить на причасні збори вперше. Як би ми пояснили своєму другові, що таке причастя і чому воно священне? Заохочуйте дітей використовувати щось із Мороній 4 або 5 у своїх поясненнях. Діти молодшого віку можуть скористатися творчою сторінкою цього тижня або ілюстрацією з Альбому “Євангелія в мистецтві”, № 108.

  • Можна разом заспівати пісню, яка допоможе вашим дітям думати про Спасителя (наприклад, “Зі смиренням в серцях”, Збірник дитячих пісень, с. 26). Ви також можете попрактикуватися благоговійно сидіти під час причастя.

Мороній 6:1–3

Я можу підготуватися до свого хрищення.

  • Хто може христитися? Попросіть дітей знайти додаткові відповіді на це запитання в Мороній 6:1–3. Що означає мати “скрушене серце й упокорений дух”? (Див. Мороній 6:2.) Як це допомагає нам готуватися до хрищення? Ви можете розповісти дітям, як ви готувалися до свого хрищення.

Мороній 6:4–6, 9

Ми ходимо до Церкви, щоб приймати причастя і підтримувати одне одного.

  • Чи знають ваші діти, чому ви любите ходити до Церкви? Читання Мороній 6:4–6, 9 може дати вам можливість разом обговорити те, що ми робимо в Церкві. Можливо, вони могли б намалювати, як вони це роблять (наприклад, моляться, навчають, співають і приймають причастя).

  • Прочитавши разом Мороній 6:4, ви з дітьми можете розглянути малюнки або приклади поживної їжі та порівняти живлення нашого тіла з “насич[енням] добрим словом Бога”.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Мороній ховається в печері

Мороній в печері, художник Хорхе Кокко