Семінарія
3 Нефій 24. Господній закон десятини


“3 Нефій 24. Господній закон десятини”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“3 Нефій 24”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

3 Нефій 24

Господній закон десятини

Зображення
людина, яка заповнює квитанцію про сплату десятини

Що обіцяв нам Господь, якщо ми платитимемо десятину? Спаситель використав слова Малахії, щоб навчити нефійців закону десятини та пояснити благословення за життя за цією заповіддю. Цей урок призначений допомогти вам збільшити своє бажання сплачувати десятину.

Ваш досвід

Прочитайте зазначені далі навчальні ситуації й знайдіть ті, які здаються найактуальнішими для вас або молоді у вашому регіоні:

  • Дмитро збирає гроші на телефон. Йому не спадає на думку платити десятину.

  • Оксана завжди платила десятину, коли була молодшою, але тепер, коли має роботу та заробляє більше грошей, сплачувати десятину їй стало складніше.

  • Ніна віддає всі зароблені гроші, щоб допомогти своїй родині. Вона ставить собі питання, чи потрібно їй платити десятину, коли її родина потребує грошей.

  • Андрій не заробляє, тому ставить собі запитання, чи закон десятини стосується його і, якщо стосується, то як.

  • Які ситуації ви вважаєте найактуальнішими? Чому?

  • Які запитання чи непорозуміння можуть виникнути в молоді щодо десятини?

Подумайте про свій власний досвід і розуміння десятини. Ви платите або чи готові ви платити десятину? Чому так або чому ні? Чого ви навчилися зі свого досвіду сплати десятини? Вивчаючи цей урок, шукайте скерування Святого Духа, що допоможе вам виконувати цей закон.

Господній закон десятини

Навчаючи нефійців, Ісус наказав їм написати слова, які Малахія записав приблизно за 400 років до того. Малахія пророкував про Друге пришестя Ісуса Христа та роль Спасителя в суді над злочестивими (див. 3 Нефій 24:1–6).

Прочитайте 3 Нефій 24:7 і знайдіть проблему, з якою зіткнулися люди за часів Малахії.

  • Чим нефійці могли бути схожими на людей за днів Малахії?

  • Що Господь обіцяв людям, якщо вони повернуться до Нього?

Щоб заохотити людей повернутися до Господа й підготуватися до Його приходу, Господь через Малахію навчав про десятину.

Прочитайте 3 Нефій 24:8–12 і позначте те, чого Господь навчав про закон десятини. Зауважте, що “пожирач” (вірш 11) може стосуватися і шкідників, посухи чи повеней, і навіть Сатани.

  • Що вам здається найважливішим у цих віршах?

  • Чому відмова платити десятину може бути подібною до пограбування Бога?

  • Як ви можете закінчити таке речення: “Якщо ми слухатимемося Господнього закону десятини, тоді…”?

Ось як ви можете закінчити зазначене вище речення: якщо ми слухатимемося Господнього закону десятини, тоді Він виллє на нас благословення.

За днів Малахії та за днів нефійців святі, імовірно, сплачували десятину, віддаючи десяту частину своєї їжі чи товарів. Сьогодні “Члени Церкви віддають одну десяту свого доходу Господу через Його Церкву. Ці кошти використовуються для розбудови Церкви та сприяння роботі Господа по всьому світу” (Див. Путівник по Писаннях, “Десятинаtopics.ChurchofJesusChrist.org). Якщо хтось не має доходу, ця людина не зобов’язана платити десятину, проте вона має бути готова робити це в майбутньому.

Говорячи про десятину, Господь використовував потужні та яскраві фрази: “Випробуйте [або перевірте] цим Мене… чи Я не відчиню вам вікна небес і не проллю благословення, що не буде достатньо місця прийняти його” (3 Нефій 24:10).

  • Як ви думаєте, на чому Господь наголошував, використовуючи саме ці слова та фрази? Що ви дізналися про Нього?

Намалюйте велике вікно у своїх щоденниках для навчання. Виконавши принаймні дві з наведених нижче вправ, напишіть у вікні благословення, які ми можемо отримати, сплачуючи десятину.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Як ці благословення впливають на ваше бажання платити десятину?

    • Чому, на вашу думку, Господь бажає, аби Його народ сплачував десятину?

    • Як дотримання закону десятини допомагає нам “повернутися до” Господа (3 Нефій 24:7) або стати ближчими до Нього?

Особисте застосування

Подумайте про те, що ви дізналися та відчули сьогодні, читаючи вказане далі висловлювання старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Чесна сплата десятини — це набагато більше, ніж обов’язок; це важливий крок у процесі особистого освячення. Тим з вас, хто платить вашу десятину, я висловлюю схвалення.

Тих з вас, хто зараз не дотримується закону десятини, я запрошую обдумати свої шляхи і покаятися. Я свідчу, що завдяки вашому послуху цьому закону Господа, небесні отвори будуть для вас відкриті”. (Девід А. Беднар, “Небесні отвори”, Ensign або Ліягона, лист. 2013, с. 20)

Запишіть у своєму щоденнику для вивчення, як ви ставитесь до десятини й чому. Якщо ви відчуваєте, що сплата десятини є чи буде для вас важкою справою, розкажіть, що ви можете зробити, щоб запросити Господа відповісти на ваші запитання та зняти ваші занепокоєння.