Семінарія
3 Нефій 20–22. “Я зберу Мій народ разом”


“3 Нефій 20–22. “Я зберу Мій народ разом”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“3 Нефій 20–22”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

3 Нефій 20–22

“Я зберу Мій народ разом”

Зображення
Ісус Христос із розпростертими руками

Чи можете ви згадати час у своєму житті, коли вам було корисно перебувати в компанії з іншими людьми? Чому, на вашу думку, Господь неодноразово наказував Своєму народові збиратися фізично та духовно? Під час священнослужіння серед нефійців Спаситель проголосив, що Небесний Батько пам’ятає Свій завіт зібрати розсіяний Ізраїль. Він назвав знамення, щоб допомогти нам дізнатися про початок збирання в останні дні. Цей урок може допомогти вам взяти участь у збиранні Ізраїля.

Збирання

Знайдіть хвилинку, щоб подумати про ситуації, у яких ви або ваші знайомі відчували себе самотніми, у небезпеці або начебто не на своєму місці.

  • Як приналежність до групи може допомогти в розв’язанні цих проблем?

  • Які переваги перебування в групі з Господом і тими, хто йде за Ним?

Обміркуйте такі твердження. Оцініть, наскільки ці твердження стосуються вас, використовуючи слова “переважно”, “іноді” або “рідко”.

  • Я відчуваю, що маю міцні стосунки з Господом і що Він захищає, пробачає й любить мене.

  • Я помічаю способи, у які Господь запрошує мене прийти до Нього й отримати ці благословення.

  • Я прагну допомогти іншим, щоб і вони були зібрані до Господа та відчули себе в безпеці і потрібними.

Вивчаючи цей урок, подумайте про те, як Господь прагне безпечно зібрати вас та інших до Нього та Його Церкви. Поміркуйте, як ви можете допомогти Господу в Його священній роботі зі збирання.

“Я зберу”

На другий день явлення на Американському континенті, після того, як Спаситель помолився за людей і благословив їх, Він чудесним чином подав їм причастя. Потім Він пророкував про Свій завітний народ в останні дні. Щоб зрозуміти Його пророцтва, важливо пам’ятати про таке:

  • Раніше Господь пообіцяв Аврааму та його нащадкам, зокрема і Якову (також званого Ізраїлем), що вони матимуть доступ до всіх благословень євангелії та священства (див. Авраам 2:6–11).

  • Нащадки Ізраїля, зокрема й нефійці, були розсіяні по всьому світу. Господь пообіцяв зібрати їх знову, щоб вони могли отримати благословення євангелії.

  • Будь-хто, хто приєднується до Церкви та не є буквальним нащадком Ізраїля, усиновлюється до Ізраїля і може отримати всі ті самі благословення.

Прочитайте 3 Нефій 20:11–13, 18, 22 і знайдіть інформацію про те, що Господь пообіцяв зробити. Може бути корисним знати, що:

  • Снопи (3 Нефій 20:18) — це пучки зрізаних стебел з колосками.

  • В останні дні Господь у Своїй справедливості знищить злочестивих, які не покаються (див. 3 Нефій 20:15–17, 19–20), а святі зберуться в місці під назвою Новий Єрусалим на Американському континенті (див. Уложення віри 1:10).

  • Що ви дізналися?

Одна з істин, що ми можемо дізнатися з цих віршів, звучить так: Бог виконає Свій завіт зібрати дім Ізраїля в останні дні.

Щоб вам було легше побачити, як Господь уже почав виконувати цей завіт, виконайте наступне:

  • Якими шляхами Господь приводить нас “до пізнання Господа… Який викупив [нас]”? (3 Нефій 20:13).

  • Хоча пророцтва про Новий Єрусалим виповняться впродовж Тисячоліття, як ті, хто слідують за Спасителем, мають “сили небес… [посеред себе]” зараз? (3 Нефій 20:22). Як ми можемо мати Господа “серед” нас? (3 Нефій 20:22).

  • Як ці благословення можуть допомогти нам у нашому житті (зокрема, коли ми почуваємося самотніми, у небезпеці або начебто не на своєму місці)?

Знамення збирання в останні дні

Господь пообіцяв знамення в наші дні, які вкажуть, що Він почав збирати Свій народ.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Зіставивши вказані далі посилання з їхніми правильними поясненнями, дайте відповідь на наведене нижче запитання.

    Відповіді вказано в кінці уроку.

  1. 3 Нефій 20:25–27

  1. “Велика і дивовижна робота”, або Відновлення Церкви Христа через Його слугу Джозефа Сміта, є знаменням збирання.

  1. 3 Нефій 21:1–2, 7

  1. Поява Книги Мормона, “все те, що [Господь проголосив]”, є ознакою того, що Господь збирає дім Ізраїля.

  1. 3 Нефій 21:9–11

  1. Через тих, хто уклав завіти з Господом, “благословенні [будуть] усі народи землі”.

  • Чому, на вашу думку, Господь хоче, щоб ми розпізнавали ознаки Його збирання?

Як вас зібрали?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на таке запитання:

    • Як одне із зазначеного нижче допомогло вам зібратися перед Господом і насолодитися благословеннями, які Він пропонує?

      • Члени Церкви, які дотримуються своїх завітів

      • Книга Мормона

      • Церква

“Благословенні [будуть] усі народи землі”

Ми, як завітний народ і члени Церкви, маємо обов’язок — допомогти “благословенними стати усім народам землі” через євангелію Ісуса Христа (3 Нефій 20:27). Указані далі вправи можуть допомогти вам обміркувати, як допомогти Господу в Його збиранні.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте одне із завдань:

    1. Кілька хвилин почитайте Книгу Мормона й знайдіть вірші або фрази, які допоможуть вам прийти до Господа, відчути Його любов і отримати благословення, які Він пропонує. Запишіть посилання або ключові фрази у свій щоденник для навчання. Поміркуйте про способи, у які ви можете поділитися цими віршами з іншими.

    2. Підготуйте те, що ви можете сказати або написати, щоб поділитися з кимось Книгою Мормона. Висловіть свої почуття щодо книги й того, як, на вашу думку, вона може допомогти цій людині наблизитися до Спасителя.

    3. Підготуйте те, що ви могли б сказати, щоб запросити когось відвідати церкву або церковний захід разом із вами. Додайте свої думки про те, як ці знання можуть допомогти їм, зокрема допомогти їм наблизитися до Господа.

Навчаючись цього тижня, з молитвою виберіть один зі способів, у які ви можете допомогти збирати Ізраїль. Інші ідеї будуть представлені на наступних уроках. Шукайте скерування Господа, щоб знати, що може бути найкращим для вас.

Відповіді до вправи: 1-в, 2-б, 3-а