Семінарія
Оцініть підсумки навчання 7: Алма 53–3 Нефій 7


“Оцініть підсумки навчання 7: Алма 53–3 Нефій 7”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Оцініть підсумки навчання 7”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Оцініть підсумки навчання 7

Алма 533 Нефій 7

Зображення
молодий чоловік розмірковує під час вивчення Писань

Обмірковування й оцінювання свого духовного навчання може допомогти вам наблизитися до Спасителя. Цей урок може допомогти вам згадати й оцінити, як вивчення Алма 533 Нефій 7 допомогло вам духовно зростати.

Важливість запам’ятовування

Президент Спенсер В. Кімболл навчав, що найважливішим словом у словнику могло би бути слово пам’ятати. (Див. “Circles of Exaltation” [address to Church Educational System religious educators, June 28, 1968], 5.)

  • Чому, на вашу думку, Президент Кімболл так сказав про слово “пам’ятати”?

  • Які уроки, що ви засвоїли з Алма 533 Нефій 7, вам було б важливо пам’ятати? Чому?

Можливо, ви згадаєте, що Геламан заохочував своїх синів Нефія і Легія запам’ятовувати важливі уроки й дії людей (див. Геламан 5:4–14). Так само й цей урок має на меті допомогти вам пригадати істини, яких ви навчилися, і зобов’язання, які ви взяли на себе впродовж останніх тижнів.

Поясніть роль пророків

Уявіть, що ви відчуваєте натхнення запросити друга подивитися генеральну конференцію разом із вами. З молитвою готуючись діяти за цим спонуканням, ви вирішили пояснити своєму другові, хто такий пророк і чому ви з нетерпінням чекаєте на можливість послухати його. Ви пам’ятаєте, що дізналися про деяких великих пророків із Книги Мормона, які можуть допомогти вам пояснити роль пророка вашому другові.

Зображення
Нефій молиться на своїй вежі в саду
Зображення
Самуїл Ламанієць на стіні

Виберіть розповідь про Нефія (Геламан 7–11) або про Самуїла Ламанійця (Геламан 13–15). Повторіть їхні історії у відповідних розділах, переглядаючи вірші й читаючи заголовки розділів або нотатки, які ви, можливо, зробили у своєму щоденнику для навчання.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на наведені далі запитання:

  • Як ви можете використати цю історію, щоб пояснити роль пророків своєму другові?

  • Які вірші з Писань ви можете використати у своєму поясненні?

  • Якими додатковими істинами або особистим досвідом ви могли б поділитися, щоб допомогти своєму другові зрозуміти важливість пророків?

Оцініть свої ставлення й бажання

Зображення
схема циклу гордовитості

Дивлячись на цю схему, ви можете пригадати докази циклу гордовитості в Геламан 1–16 і 3 Нефій 1–7. Ви також можете пригадати приклади, які ви бачили у своєму житті або в житті оточуючих вас людей.

Вивчаючи Геламан 11–12, ви, ймовірно, оцінили свої зусилля, спрямовані на те, щоб бути смиренним. Можливо, ви також записали у своєму щоденнику для навчання зобов’язання зростати в смиренні й долати гордовитість. Перечитайте те, що ви написали, і поміркуйте над тим, як ви виконали це зобов’язання. Обдумайте наведені далі запитання та запишіть свої відповіді в щоденник.

  • Що ви робили протягом останніх тижнів, щоб пам’ятати про Господа й все, що Він зробив для вас? Як, на вашу думку, згадування про Господа допомогло вам залишатися смиренними?

  • Чи є якісь зміни, які ви хотіли б внести, щоб пам’ятати про Господа щодня й зростати в покірності?

Обміркуйте плани будувати свій фундамент на Ісусі Христі

На попередніх уроках ви вивчали багато історій про людей, які подолали нападки на їхнє життя, релігію та свідчення про Ісуса Христа. Під час навчання ви, можливо, взяли на себе певні зобов’язання, які допоможуть вам побудувати міцний фундамент на Ісусі Христі, щоб протистояти нападкам Сатани.

Приділіть кілька хвилин ознайомленню з однією або кількома з наведених нижче історій.

Зображення
Легонтій і Амалікія

Легонтій і Амалікія (Алма 47:10–18)

Зображення
місто з ровом і стіною

Полководець Мороній будує укріплення (Алма 50:1–6)

Зображення
будинок на фундаменті

Порада Геламана його синам (Геламан 5:12)

  • Які з уроків, що ми можемо почерпнути з цих історій, допоможуть нам протистояти спокусам?

Подумайте про цілі, які ви нещодавно поставили перед собою, щоб будувати свій фундамент на Ісусі Христі.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на наведені далі запитання:

  • Яких успіхів ви досягли у своїх зусиллях будувати свій фундамент на Ісусі Христі?

  • Які перешкоди ви зустрічали на шляху побудови міцного фундаменту? Як ви намагалися їх подолати?

  • Які ви отримали благословення за прагнення будувати свій фундамент на Ісусі Христі? Що це змінило для вас?

Прочитайте Геламан 5:12 ще раз і з молитвою поміркуйте, чи є щось, що вам слід почати, припинити або продовжувати робити, щоб побудувати міцніший фундамент на Ісусі Христі. Якщо ви відчуваєте, що вам потрібно скоригувати якісь цілі, ви можете записати їх у своєму щоденнику для навчання або в іншому місці, де ви зможете регулярно розмірковувати над ними.