Семінарія
3 Нефій 2–5: “Готові… з силою Господа”


“3 Нефій 2–5: “Готові… з силою Господа”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“3 Нефій 2–5”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

3 Нефій 2–5

“Готові… з силою Господа”

Зображення
нефійці збирають усіх своїх людей, майно й отари в одному місці, щоб підготуватися до майбутньої війни

Мінерва Тейхерт (1888–1976), The Answer of Lachoneus [Відповідь Лахонеуса], 1949–1951, олія на полотні, наклеєному на масоніт, 91,4 см на 122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга.

Подібно до того, як ми стикаємося з випробуваннями, що передують Другому пришестю Спасителя, нефійці стикалися з випробуваннями в роки, що передували Його пришестю до них. Ґадіантонові розбійники погрожували знищити нефійців. Однак нефійці “були готові зустріти їх… з силою Господа” (3 Нефій 4:10). Як і нефійці, ми можемо подолати труднощі, якщо будемо готовими. Цей урок може допомогти вам отримати силу Господа, якщо ви будете підготовленими духовно й тілесно.

Підготуйтеся

Згадайте момент із вашого життя, коли ви відчували, що готові або не готові до чогось.

  • У чому полягала ця ситуація, і чому ви відчували себе готовими чи не готовими?

  • Якщо ви відчували неготовність, що ви зробили, щоб краще підготуватися до майбутнього?

  • Що ви зробили, щоб духовно підготуватися до випробувань, з якими стикаєтеся або можете стикнутися в майбутньому?

Під час вивчення 3 Нефій 2–5 шукайте керівництва Духа, щоб знати, що ви можете зробити, щоб підготуватися до майбутнього і в матеріальному, і в духовному плані.

Підготовка Лахонеуса

Пророк Самуїл пророкував, що настане ніч без темряви, яка буде знаменням народження Ісуса Христа. Коли це пророцтво здійснилося (див. 3 Нефій 1:15–19), “більшість людей повірила і була навернена до Господа” (3 Нефій 1:22). Однак через кілька років деякі люди перестали вірити.

Прочитайте 3 Нефій 1:27–30 і 3 Нефій 2:1–3 і знайдіть причини, через які деякі люди відійшли від Господа.

  • Які уроки ми можемо почерпнути з цих віршів, що допоможуть нам залишатися вірними Господу в наші дні?

Ґадіантонових розбійників ставало дедалі більше, і вони воювали проти нефійців. У відповідь на це “ламанійці, яких було навернено до Господа, об’єдналися зі своїми браттями, нефійцями” (3 Нефій 2:12). Ґіддіангій, вождь Ґадіантонових розбійників, написав листа Лахонеусу, головному судді нефійців. У ньому він погрожував знищити нефійців, якщо вони не здадуться (див. 3 Нефій 3:1–10).

Прочитайте 3 Нефій 3:11–12 і знайдіть відповідь Лахонеуса.

  • Які докази віри Лахонеуса в Господа ви бачите?

Прочитайте вказані далі уривки й напишіть у своєму щоденнику для навчання список під назвою “Підготовка нефійців”. Запишіть варіанти того, як люди матеріально й духовно готувалися до нападу Ґадіантонових розбійників. Якщо є можливість, ви можете прослухати аудіозаписи цих уривків у додатку “Євангельська бібліотека”.

  • Які з цих приготувань, на вашу думку, допомогли найбільше? Чому?

  • Як, на вашу думку, ці приготування допомогли їм покладатися на Господа?

Прочитайте 3 Нефій 4:7–12 і знайдіть інформацію про те, як нефійці отримали благословення завдяки своїй духовній і матеріальній підготовці.

  • Про які принципи ми можемо дізнатися з цієї історії? (Див. 3 Нефій 4:10.)

Один із принципів, який ми дізнаємося з цієї історії, полягає в тому, що коли ми готуємося духовно й фізично, Господь зміцнює нас, щоб ми могли подолати або витримати випробування.

Приготування в наші дні

Щоб допомогти вам пов’язати уривки з Писань із сьогоденням, створіть список під назвою “Сучасні паралелі” поруч зі списком “Підготовка нефійців”. Перелічіть схожі приготування, які ми можемо зробити, зокрема ті, які радили нам робити пророки. Подумайте, до чого ви готуєтеся і як ці ідеї можуть допомогти вам бути готовими з силою Господа.

Щоб ознайомитися з прикладом сім’ї, яка отримала благословення завдяки своїй підготовці, перегляньте відео “Temporal Preparedness Resources (Джерела мирської підготовки)” (3:09), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на наведені далі запитання:

  • Виберіть одну або кілька видів підготовки зі свого списку. Як ця підготовка може допомогти нам подолати конкретні випробуванням, з якими ми стикаємося в нашому житті?

  • Як, на вашу думку, наша підготовка дає Господу змогу зміцнювати нас?

Ґадіантонові розбійники влаштували облогу, яка провалилася, тому що нефійці мали Божественну допомогу, яку отримали в процесі підготовки. Врешті-решт Ґадіантонові розбійники відступили. Їх відрізало нефійське військо й тому вони здалися в полон або були вбиті (див. 3 Нефій 4:16–27).

Прочитайте 3 Нефій 4:30–33; 5:1–4 і знайдіть інформацію про те, як люди відреагували на те, що Господь зміцнив їх.

  • Як їхня відповідь свідчила про їхню віру в Бога?

Подумайте про час, коли ви, можливо, відчували силу Господа, готуючись фізично й духовно.

Президент Рассел М. Нельсон свідчив про благословення підготовки:

Ворог ніколи не припиняє свої атаки. Тож нам ніколи не слід припиняти підготовку! Чим ми більш самозабезпечені — матеріально, емоційно і духовно, тим ми більш підготовлені, щоб перешкоджати невпинним нападкам Сатани…

Я не кажу, що попереду будуть легкі часи, але я обіцяю вам, що майбутнє буде славетним для тих, хто підготовлений і хто продовжує підготовку, щоб бути знаряддям у Господніх руках. (Рассел М. Нельсон, “Зустрічати майбутнє з вірою”, Ensign або Ліягона, лист. 2020, сс. 75–76)

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте запропоноване далі завдання.

Подумайте про випробування, ситуацію чи подію, до якої ви повинні підготуватися. Поміркуйте, наскільки ви відчуваєте себе підготовленими сьогодні. Прагніть скерування Духа, коли відповідатимете на ці запитання.

  • Які конкретні дії ви можете зробити для підготовки?

  • Як ви можете залучити Господа до своєї підготовки?