Семінарія
3 Нефій 1: “Пророцтва пророків почали здійснюватися повніше”


“3 Нефій 1: “Пророцтва пророків почали здійснюватися повніше”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“3 Нефій 1”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

3 Нефій 1

“Пророцтва пророків почали здійснюватися повніше”

Зображення
нефійці бачать нову зірку

Що могли відчувати люди, які чекали на зірку, що сповістила б про народження Ісуса Христа, і врешті побачили її? Поки віруючі нефійці чекали на знамення, про які пророкував Самуїл Ламанієць (див. Геламан 14), невіруючі погрожували вбити їх, якщо знамення не з’являться. Цей урок покликаний допомогти вам відчути більшу впевненість у тому, що Господь здійснить усі слова, які Він промовляє через Своїх пророків.

Зміцнені вірою

  • За шкалою від одного до п’яти, де п’ять — найвища оцінка, як би ви оцінили свій рівень вірування або впевненості щодо того, що Бог виконує слова Своїх пророків? Чому?

Прийшовши до нефійців, Самуїл Ламанієць пророкував, що “пройде ще п’ять років, і ось, тоді прийде Син Бога” (Геламан 14:2). Пророки пророкували про пришестя Ісуса Христа протягом тисячоліть, і ось настав очікуваний час Його народження. Книга 3 Нефій починається з опису подій по завершенню цих п’яти років.

  • Які почуття, на вашу думку, ви б переживали в цей час, якби були одним із тих, хто повірив Самуїлу?

Під час навчання шукайте схожість між обставинами, описаними в 3 Нефій 1, і обставинами із сьогодення. Можливо, ви захочете позначити важливі слова й фрази, які зміцнюють вашу віру в Бога та слова Його пророків.

Нефійські віруючі

На початку 3 Нефій 1 ми дізнаємося, що Нефій, син Геламана, залишив землю і що тепер пророком серед нефійців став його син Нефій.

Прочитайте 3 Нефій 1:4–9 і знайдіть випробування, через які мали пройти нефійські віруючі в той час.

  • Що, на вашу думку, дозволило цим людям “постійно чекати” (вірш 8), незважаючи на загрозу смерті?

Прочитайте 3 Нефій 1:10–14, щоб дізнатися, що сталося далі.

  • Уявіть собі, що міг відчувати Нефій, коли почув голос Господа.

  • Що, на вашу думку, Господь хотів донести до Нефія та інших людей?

  • Які істини ви можете визначити з цих віршів?

Слова пророків здійсняться

З кількох істин, що містяться в цих віршах, ми дізнаємося, що Господь здійснить всі слова, які Він говорив через Своїх пророків. Ви можете позначити цю істину у вірші 13.

Прочитайте 3 Нефій 1:15–22 і знайдіть інформацію про те, як люди відреагували, коли пророцтво здійснилося.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

  • Чому, на вашу думку, люди так по-різному реагували?

  • Як віруючі зміцнилися під час цього досвіду?

  • Яким чином цей досвід може посилити вашу впевненість у плані Господа для вашого життя?

Ваш досвід

Як і нефійці з 3 Нефій 1, ми живемо в часи, які можуть здаватися сповненими сумнівів щодо майбутнього. Як ми можемо бути впевненими в Господі та Його словах, даних через Його пророків?

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Вірність — це не безглуздість і не фанатизм. Швидше це довіра до Нього і впевненість у Ньому як у нашому Спасителі, і в Його імені і в Його обіцяннях. Коли ми “просува[ємо]ся вперед з непохитною вірою в Христа, маючи справжню яскравість надії, і любов до Бога і до всіх людей” [2 Нефій 31:20], ми благословенні мати вічну перспективу й бачення, які простягаються далеко за межі обмежених можливостей смертних людей. Ми будемо здатні “зібра[т]ися разом і стоя[т]и на святих місцях” [Учення і Завіти 101:22] і “не сход[ити], доки день Господа не прийде” [Учення і Завіти 87:8]. (Девід А. Беднар, “І в цьому ми випробуємо їх”, Ensign або Ліягона, лист. 2020, с. 11)

Подумайте, чому ви можете розриватися між вірою в Бога й почуттям невпевненості або страху за своє життя. Ці причини є особистими для кожної людини, але серед них можуть бути такі:

  • висміювання або нападки за вірування в Ісуса Христа;

  • проблемні стосунки в сім’ї, зокрема з батьками, які проживають окремо через розлучення;

  • відчуття тривоги або депресії;

  • хвилювання за близьких, які відчувають потяг до осіб своєї статі;

  • страждання через залежність або намагання подолати шкідливі звички;

  • побоювання, що благословення євангелії недосяжні;

  • почуття недостойності або непрощення.

В Іван 16:33 Ісус сказав: “Страждання зазнаєте в світі, — але будьте відважні: Я світ переміг!”

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповідь на запитання, пов’язані з одним із наведених далі пунктів.

  • Що з того, що пророки відкрили про Ісуса Христа, могло б надихнути вас зберігати віру в Нього? (Ви можете прочитати Алма 7:11–13; Етер 12:27; Ісая 25:8–9.) Як, на вашу думку, Він може допомогти вам у ваших життєвих обставинах?

  • Коли довіра до Господа або слів Його пророків зміцнювала вас або когось із ваших знайомих у часи невпевненості або страху? Як спогад про цей досвід може допомогти вам розпізнати Його допомогу у вашому житті?

Можливо, ви захочете записати свої почуття щодо того, що ви дізналися сьогодні. Ви можете записати дії, які, за спонуканням, ви відчули вам потрібно зробити, або те, як вас зміцнило розуміння того, що Бог виконує слова, які Він промовляє через Своїх пророків.