Семінарія
Алма 29: Бажання наших сердець


“Алма 29: Бажання наших сердець”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 29”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 29

Бажання наших сердець

Зображення
молодь у поході

Як визначити, чи узгоджуються ваші життєві бажання з тим, чого хоче для вас Господь? В Алма 29 описується бажання серця Алми і його роздуми про те, чи відповідають його бажання тому, чого хоче для нього Бог. Цей урок може допомогти вам оцінити ваші бажання й привести їх у відповідність із бажаннями Господа.

Побажання для мого життя

  • Чого ви найбільше бажали, коли були дитиною?

  • Як змінилися ваші бажання тепер, коли ви стали старшими? Як можуть змінитися ваші бажання в майбутньому?

На одній стороні сторінки вашого щоденника для навчання запишіть кілька бажань. (Іншу сторону ви використаєте пізніше протягом цього уроку).

  • Як наші бажання впливають на наше життя?

Коли ми ростемо й дорослішаємо в євангелії та наближаємося до Бога, наші бажання можуть змінюватися й більше відповідати тому, що Бог хоче для нас.

  • Як ми можемо визначити, чи узгоджуються наші бажання з тим, чого хоче для нас Бог?

Вивчаючи цей урок, обміркуйте свої бажання. Спробуйте визначити бажання, які збігаються з Божими, і ті, які, можливо, потребують дорослішання або зміни.

Приведення наших бажань у відповідність із волею Господа

В Алма 29 Алма записав одне зі своїх бажань. Прочитайте Алма 29:1–2і знайдіть те, що він описав.

  • Чому Алма хотів бути ангелом? Про що це свідчить вам стосовно нього?

  • Що з того, що ви знаєте про минуле Алми, могло б надихнути його на бажання стати ангелом? (див. Мосія 27:11–17).

Наведене далі зображення може допомогти вам згадати важливий досвід з минулого Алми.

Зображення
навернення Алми молодшого

Розуміння контексту цих віршів може дати нам додаткову інформацію. У розділах, що передують Алма 29, Господь наказав Аммону привести Анті-Нефій-Легіїв заради захисту до нефійців, щоб вони оселилися з ними (див. Алма 27:4–12). Нефійці віддали для поселення Анті-Нефій-Легіїв землю Єршон і пообіцяли захищати їх. Злочестиві ламанійці пішли за Анті-Нефій-Легіями й вступили в битву. Нефійці захищали себе та свої сім’ї від ламанійців. У результаті “десятки тисяч Ламанійців було вбито і розсіяно … і також було величезне кровопролиття серед людей Нефія” (Алма 28:2–3).

  • Як цей контекст може допомогти вам зрозуміти, чому Алма, можливо, хотів сміливо закликати людей до покаяння та запобігати стражданням?

Прочитайте Алма 29:3–6 і знайдіть, що Алма зрозумів стосовно бажань.

Одним із принципів, який ви, можливо, визначили, є те, що Бог дозволяє нам робити вибір на основі наших бажань.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповідь на таке запитання:

    • Чому нам важливо розуміти цей принцип?

    Щоб допомогти вам порівняти ваші бажання з бажаннями Господа, запишіть на іншій стороні сторінки у вашому щоденнику для навчання, чого Господь бажає для своїх дітей. Ви можете прочитати деякі із запропонованих далі уривків, щоб скласти цей список:

Подивіться на обидві сторони вашої сторінки. Зверніть увагу, що Господь хоче, щоб ми зосередили свої бажання на любові до Нього, а також служінні Йому та нашим ближнім. Подумайте, наскільки добре ваші бажання збігаються з Божими бажаннями щодо вас.

Хоча його бажання ділитися євангелією було хорошим, Алма визнав, що бажання ділитися євангелією зі всім світом в ролі ангела не повністю відповідає тому, де і як Бог покликав його служити. Підкресліть в Алма 29:3–6 будь-які фрази, у яких показано, що Алма хотів узгодити свої бажання з волею Бога.

  • Що, на вашу думку, означає бути задоволеним тим, чим Господь наділив нас?

  • Чому, на вашу думку, ми, як і Алма, повинні прагнути узгодити наші бажання з бажаннями Господа?

  • Як ми можемо привести наші бажання у відповідність із волею Бога, коли отримуємо покликання служити в спосіб, який відрізняється від того, чому ми надаємо перевагу?

Пізніше в цьому розділі Алма пояснив, що йому не потрібно було бути ангелом, щоб звертатися до всього світу, бо Бог навчатиме всі народи за Своєю мудрістю та у Свій час (див. Алма 29:7–8). Прочитайте Алма 29:9, 13 і знайдіть, чим пишався Алма і що він відчув, коли об’єднав свої бажання з бажаннями Бога.

Важливість бажань

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виберіть принаймні два з виділених жирним шрифтом запитання нижче, які ви хотіли б опрацювати. Прочитайте деякі з доданих посилань на уривки з Писань і дайте відповіді на вибрані вами запитання. Обов’язково використайте принаймні один уривок із Писань у своїй відповіді.

    Як я можу посилити своє бажання слідувати за Господом?

    Коли ви розмірковуєте над цим запитанням, стане у пригоді згадати приклади людей, які були навернені до Господа. Серед людей, яких ви могли б згадати, можуть бути Енош (див. Енош 1:1–7), народ царя Веніямина (див. Мосія 5:1–5) і цар Ламоній (див. Алма 22:15–16).

    Чого мені слід бажати у своєму житті?

    Шукаючи відповіді на це запитання, дослідіть приклади того, чого бажали інші або чого, як сподівався Господь, вони будуть бажати (див. Римлянам 10:1; 3 Нефій 19:7–9; Учення і Завіти 6:6–8).

    Чого ще Писання навчають про наші бажання?

    Корисно буде опрацювати статтю “Бажання” у додатку “Євангельська бібліотека”. Або прочитайте деякі з наступних віршів: Псалми 37:4; Приповісті 10:24; Енош 1:12; Алма 41:5; Учення і Завіти 18:38; 137:9.

Знайдіть хвилинку, щоб обміркувати, як цей урок стосується вас. Запишіть у свій щоденник для навчання, що ви можете зробити, щоб зміцнити свої праведні бажання, і зверніться по допомогу до Господа, щоб привести будь-які інші бажання у відповідність із Його волею.