Семінарія
Алма 24: “Ми … поховаємо їх глибоко в землю”


“Алма 24: “Ми … поховаємо їх глибоко в землю”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 24”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 24

“Ми … поховаємо їх глибоко в землю”

Зображення
Анті-Нефій-Легії закопують свої мечі

Іноді ми розуміємо, що піддаємося одному й тому ж гріху, через що у нас розвивається погана звичка або навіть залежність. Подолати ці гріхи може бути дуже важко. Багато хто з Анті-Нефій-Легіїв розвинули гріховні звички ще до свого навернення до Господа. Відчувши прощення Спасителя, вони отримали натхнення уникати повернення до цих гріхів. Цей урок може допомогти вам подолати гріх і шкідливі звички з допомогою Спасителя.

Подолання гріха з допомогою Спасителя

Прочитайте наведену далі навчальну ситуацію:

Стефанія роками боролася з певним гріхом. Усе більше навертаючись до Господа, вона докладала величезних зусиль, щоб покаятися та зосереджуватися на Спасителі, аби мати силу подолати свою проблему. Вона відчула прощення та любов Господа. Однак у моменти слабкості дівчина іноді знову повертається до цього гріха.

  • Як може почуватися Стефанія в цій ситуації?

Подумайте, наскільки добре, на вашу думку, ви могли б допомогти Стефанії та що вам, можливо, ще потрібно дізнатися й зрозуміти, щоб краще допомогти їй. Крім того, подумайте про проблеми, які, на вашу думку, Господь міг би допомогти вам подолати. Навчаючись, шукайте істини, які, якщо їх застосувати, могли б запросити Спасителя допомогти Стефанії та вам подолати гріх.

Народ Анті-Нефій-Легіїв

Народ Анті-Нефій-Легіїв — це ламанійці, які раніше використовували свої мечі, щоб вбивати інших. Однак після того, як вони “були навернені до Господа”, вони “відклали зброю своїх бунтів” (Алма 23:6–7).

Прочитайте Алма 24:1–4, щоб побачити, як відреагували деякі з інших ламанійців. Зверніть увагу, що зброя — це летальне озброєння.

  • Які думки та почуття могли б виникнути у вас у той час, якби ви були серед Анті-Нефій-Легіїв? Чому?

Аммон і його брати провели нараду з царем Ламонієм і його братом, царем народу, який був названий Анті-Нефій-Легієм (див Алма 24:5). Потім цар звернувся до свого народу.

Прочитайте слова царя в Алма 24:7–16. Знайдіть і позначте слова або фрази, які описують наступне:

  1. Що Бог зробив для цих людей

  2. Що зробили люди, щоб покаятися

  3. Що цар порадив їм зробити, щоб залишити свої гріхи

  • Які думки та почуття могли б виникнути у вас, якби ви були там і чули ці слова? Чому?

  • Які слова чи фрази спонукали б вас прагнути ніколи не повертатися до своїх гріхів?

Заховати свою зброю війни

Зображення
Анті-Нефій-Легії закопують свої мечі

Прочитайте Алма 24:17–19 і позначте те, як люди відреагували на промову царя й чому.

  • Як, на вашу думку, досвід Анті-Нефій-Легіїв може стосуватися нас?

Одна з істин, яку ми можемо виявити в цій історії, полягає в тому, що наша любов до Ісуса Христа й зобов’язання, дане Йому, можуть допомогти нам залишити наші гріхи.

Знайдіть хвилинку, щоб подумати, чому цей принцип правильний.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі чотири запитання:

    • Чому, прагнучи залишити гріх, корисно пам’ятати про любов Небесного Батька та Ісуса Христа й те, що Вони зробили для нас? (Можливо, буде корисно поміркувати над фразами, як-от: “Він простив нас” [Алма 24:10], “великий Бог мав милість до нас” [Алма 24:14], і “Він любить наші душі” [Алма 24:14]).

    • Як закопування мечів “глибоко в землю” (Алма 24:17) допомогло людям залишити свої гріхи?

Зверніть увагу на вказані далі фрази у вірші 18 (курсив додано):

  • “Ніж пролити кров їхніх братів, вони краще віддадуть свої власні життя”.

  • “Ніж відібрати у брата, вони краще дадуть йому”.

  • “Ніж проводити свої дні у неробстві, вони краще будуть трудитися багато своїми власними руками”.

По суті, Анті-Нефій-Легії не просто закопали зброю війни; вони також замінили свої попередні гріхи позитивними вчинками.

  • Як це може допомогти нам залишити гріх?

  • Як саме ми можемо це робити сьогодні?

Щоб побачити приклад, перегляньте відео “Сила Книги Мормона у наверненні” з часового коду 6:11 до 8:12, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Зобов’язання народу Анті-Нефій-Легія

Прочитайте Алма 24:20–27, щоб побачити, як Анті-Нефій-Легії виконували своє зобов’язання залишити гріх. Під час читання уявіть, що ви там. Поміркуйте над тим, що ви будете бачити, чути чи відчувати, схилившись у молитві і знаючи, що вам немає чим захищатися й що ви повністю в руках Господа.

  • Що вас вражає в їхньому зобов’язанні?

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, описав, як жертви Анті-Нефій-Легіїв можуть стосуватися нас у наш час.

“Повністю закопайте зброю ваших бунтів, щоб не стирчало жодної рукояті. Завдяки Спокуті Ісуса Христа, укладання завітів зі справжнім наміром постійно шанувати їх навіки благословить ваше життя. Ви станете більш схожими на Спасителя, якщо завжди будете пам’ятати Його, наслідувати Його і любити Його. Я свідчу, що Він є надійною основою. На Нього можна покластися, і Його обіцяння — певні” (Дейл Г. Ренлунд, “Непохитна відданість Ісусу Христу”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, с. 25).

Як залишити гріх

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте наведене далі:

    Згадайте навчальну ситуацію зі Стефанією на початку уроку. Поясніть, як би ви рекомендували їй застосовувати принципи, які ви вивчили сьогодні. Серед рекомендованого має бути таке:

    • способи, у які вона може згадувати про любов Господа до неї

    • конкретні дії, до яких вона може вдатися, щоб уникнути повернення до своїх попередніх гріхів

Залишити свої гріхи

У своєму щоденнику для навчання напишіть, як би ви могли застосувати у власному житті те, про що дізналися сьогодні. Напишіть кроки, які ви можете зробити, щоб пам’ятати про любов Господа. Додайте практичні кроки щодо залишення гріха та запобігання повернення до нього.

Прагнучи дотримуватися свого плану, вірте, що Спаситель любить вас і допоможе вам, коли ви прагнутимете уникати ситуацій, які можуть призвести вас до вчинення гріха.