2018
Як справлятися зі складними запитаннями: три принципи, які можуть стати у пригоді
Липень 2018


Як справлятися зі складними запитаннями: 3 принципи, які можуть стати у пригоді

Тут йдеться про те, як шукати відповіді у такий спосіб, що зміцнить вашу віру.

Зображення
young man contemplating scriptures

Чи виникало у вас коли-небудь запитання стосовно євангелії або Церкви? Чи викликало хвилювання те, що ваше запитання може бути ознакою не дуже сильної віри або свідчення?

Запитання є природною і необхідною складовою вашої подорожі земним життям. Вони можуть вести вас до глибшого розуміння й віри. Однак ваше ставлення, мотивація і процес пошуку відповідей впливає на результат.

У семінарії ви дізнаєтеся про ці три принципи оволодіння доктриною, які можуть скеровувати вас до вічних істин.

  1. Дійте з вірою

    Коли у вас виникає запитання, ви можете діяти з вірою, обираючи довіряти Богові й відразу ж звертатися до Нього за відповідями. Бог дає відповіді “рядок за рядком, приписання за приписанням” (2 Нефій 28:30). У хвилини сумнівів дуже важливо покладатися на свідчення, яке ви вже маєте.

    “Ставте під сумнів свої сумніви, перш ніж сумніватися у своїй вірі”1. —Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф

    “Міцно тримайтеся за те, що ви вже знаєте, і твердо стійте доти, доки не прийде додаткове знання”2. —Старійшина Джеффрі Р. Холланд

  2. Розглядайте поняття і питання з точки зору євангелії

    Якщо ви розмірковуєте над запитаннями в контексті плану спасіння і вчень Спасителя, ви можете почати бачити все так, як це бачить Бог. Це допоможе вам розглянути свої питання з точки зору Божих норм істини, а не мирських.

    “Відданість вічній істині … дасть нам спокій, який приходить від віри в Ісуса Христа і знання, що ми на шляху до вічного життя”3. —Президент Даллін Х. Оукс

    “Якщо ви виявите щось, що може заважати світлу й радості євангелії у вашому житті, я запрошую вас поглянути на це з євангельської перспективи. Дивіться крізь лінзи євангелії і пильнуйте, щоб не дозволити незначним і недоречним справам у житті затьмарити ваше вічне бачення великого плану щастя”4. —Старійшина Гарі Е. Стівенсон

  3. Прагніть подальшого розуміння з божественно призначених джерел

    Бог дав вам багато джерел для використання у пошуках істини. Серед них Святий Дух, Писання, ваша сім’я, провідники Церкви й навіть джерела поза Церквою, які зміцнюють вашу віру в Ісуса Христа. Шукаючи відповіді, переконайтеся, що ви розумієте різницю між ненадійними і надійними джерелами, які зміцнять вашу віру і запросять у життя Святого Духа.

    “Зусилля, спрямовані на поглиблення, розширення і краще розуміння істини, … дадуть великі переваги. Використовуйте Писання і слова пророків, щоб примножувати знання”5. —Старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015)

    “Ми постійно шукаємо істини в усіх хороших книжках та інших позитивних джерелах. “Якщо є щось чеснотне, чудове, славнозвісне, гідне похвали—ми прагнемо цього” [Уложення віри 1:13]”6 —Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф

Спробуйте це на собі!

Наступні приклади показують, як це можна робити. Зверніть увагу, що відповіді не є вичерпними. Вони—лише приклад того, як юнак або дівчина можуть спробувати знайти для себе відповіді на ці запитання. Ви можете й надалі вивчати і молитися про тему, яка викликає запитання, аби знайти відповіді та зміцнити свідчення.

Чому Небесний Батько дозволяє, щоб відбувалося щось погане?

Дійте з вірою: Я відчував Божу любов до себе і знаю, що Він існує, хоча я навіть і не розумію, чому Бог дозволяє, щоб траплялося щось погане.

Розглядайте поняття і питання з точки зору євангелії: Свобода волі є важливою складовою плану спасіння. Бог послав нас на землю, щоб проходити через випробування, приймати рішення і отримати фізичне тіло. Але дозвіл на те, щоб люди приймали рішення, означає, що іноді люди робитимуть поганий вибір і впливатимуть на життя інших людей. А випробування, які не є наслідком поганих рішень—таких, як природні катаклізми, інвалідність або смерть—можуть давати нам можливість зміцнювати свідчення і довіру до Бога.

Прагніть подальшого розуміння з божественно призначених джерел: Що кажуть Писання і сучасні пророки про те, чому нам треба проходити через труднощі? “Твоя скрута і твої страждання будуть лише на короткий час; і тоді, якщо ти витерпиш це достойно, Бог піднесе тебе на висоту” (УЗ 121:7–8). Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Бог ніколи не залишить нас на самоті або без допомоги у вирішенні проблем, з якими ми стикаємося”7. Я не знаю причини всіх моїх випробувань, але вірю, що Ісус Христос здійснив Спокуту за мене і за кожного. Я можу звертатися до Нього і до Небесного Батька, щоб мати спокій, силу і підтримку під час своїх випробувань (див. Aлма 7:11–12).

Як я можу знати, що Святий Дух промовляє до мене?

Зображення
young woman reading scriptures

Дійте з вірою: Хоча мені іноді важко зрозуміти, коли я отримую натхнення, завдяки свідченням інших людей і читанню Писань, та я знаю, що Дух допоможе мені зрозуміти, якщо я намагаюсь виконувати Його пораду.

Розглядайте поняття і питання з точки зору євангелії: Бог дає нам дар Святого Духа, тож ми можемо отримувати натхнення робити те, що правильно. Якщо я отримую спонукання зробити щось хороше, я можу знати, що воно від Духа, навіть якщо і здається, що це власні думки.

Прагніть подальшого розуміння з божественно призначених джерел: Писання навчають: “Будь смиренним; і Господь Бог твій вестиме тебе за руку і дасть тобі відповідь на твої молитви” (УЗ 112:10). Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що “щире бажання і гідність запрошують дух одкровення у наше життя”8. Якщо я намагаюся бути смиренною і робити все якнайкраще, щоб бути гідною Духа, Господь скерує мене до відповідей. Він навчатиме, як Дух промовляє саме до мене.

Висновок

Запитання не є ознакою браку віри; часто вони є індикатором зростаючого свідчення. Якщо ви дієте з вірою, розглядаєте поняття та запитання з євангельської перспективи і прагнете подальшого розуміння з божественно призначених джерел, ви зможете знайти необхідні відповіді на свої запитання і зміцните віру в Ісуса Христа.

Посилання

  1. Дітер Ф. Ухтдорф, “Приєднуйтеся до нас”, жовтнева генеральна конференція 2013 року.

  2. Джеффрі Р. Холланд, “Вірую, Господи”, квітнева генеральна конференція 2013 року.

  3. Даллін Х. Оукс, “Як у душі своїй він обраховує” (духовний вечір Церковної системи освіти для дорослої молоді, 8 лютого 2013 р.), lds.org/prophets-and-apostles.

  4. Гарі E. Стівенсон, “Духовне затемнення”, жовтнева генеральна конференція 2017 року.

  5. Річард Г. Скотт, “Acquiring Spiritual Knowledge,” Oct. 1993 general conference.

  6. Дітер Ф. Ухтдорф, “Що таке істина?” (Духовний вечір Церковної системи освіти для дорослої молоді, 13 січ. 2013 р.); broadcasts.lds.org.

  7. Джеффрі Р. Холланд, “Священнослужіння ангелів”, жовтнева генеральна конференція 2008 р.

  8. Девід А. Беднар, “Дух одкровення”, квітнева генеральна конференція 2011 р.