2016
Міцно тримайтеся за жезл
Лютий 2016


Міцно тримайтеся за жезл

З виступу “Continually Holding Fast to the Rod of Iron”, (Постійно триматися міцно за жезл з заліза), виголошеному на духовному вечорі в Університеті Бригама Янга–Айдахо 12 травня 2015 року. Повний текст виступу англійською мовою можна знайти на сайті web.byui.edu/devotionalsandspeeches.

Постійне вивчення Писань допомагає нам зосереджуватися очима, розумом і серцем на нашому Спасителі, і якщо ми застосовуємо вміщенні в Писаннях учення та живемо за ними, ми стаємо більше схожими на Нього.

Під час подорожування в пустині Легій і його сім’я одного ранку прокинулися і знайшли на землі “кулю майстерної роботи”. Куля мала два веретена і вказувала “дорогу, якою [вони] мали йти” (1 Нефій 16:10).

Ліягона, або куля, також містила “нове послання”, яке давало їм “розуміння шляхів Господа”. Це послання “змінювалося час від часу, згідно з вірою і старанністю, які [вони] прикладали до них” (див. 1 Нефій 16:28–29).

Легій і його сім’я уже мали пластини з латуні, які містили писання і пророцтва кількох старозавітних пророків. Пластини з латуні та Ліягона були їхніми Писаннями, і очікувалося, що народ Легія буде їх вивчати й постійно до них дослухатися. Коли вони так і робили, то просувалися вперед у своїй подорожі; а якщо ні, то залишалися у пустині, де їх мучили голод і спрага.

Чого Господь намагався навчити їх—а також і нас—за допомогою Ліягони та умов, за яких вона працювала?

Одна з головних цілей Писань—допомогти нам знати, розуміти Спасителя і ставати такими, як Він (див. 3 Нефій 27:27). Постійне вивчення Писань допомагає нам зосереджуватися очима, розумом і серцем на Ньому. Застосовуючи принципи, що містяться в Писаннях, і живучи за ними, ми стаємо більше схожими на Нього. Стаючи більше схожими на Нього, ми здобуваємо можливість отримати вічне життя (див. Іван 5:39).

Сон Легія

Зображення
illustration of family looking at the Tree of Life.

Ілюстрація Дж. Керка Річардса

У сні Легія, або у його видінні, представлено чотири групи людей. Три перші групи стали на шлях, що веде до дерева життя. Воротами, з яких починається цей шлях, є хрищення (див. 2 Нефій 31:17–18), тож ми говоримо про членів Церкви з цих трьох груп.

Я не буду обговорювати четверту групу—ті відразу ж попрямували до великої та просторої будівлі. Але розглядаючи три інші групи, ви можете подумки оцінити й визначити групу, до якої ви належите, і запитати у себе, до якої з груп ви б хотіли належати.

Група 1

“І я побачив незліченні натовпи людей, багато хто з них проштовхувався наперед, щоб досягти дороги, яка вела до дерева, де я стояв.

І сталося, що вони вийшли наперед і почали йти дорогою, яка вела до дерева.

І сталося так, що постала імла темряви; так, саме надзвичайно велика імла темряви, і тоді ті, хто почав іти цією дорогою, загубили її і, заблукавши, зникли” (1 Нефій 8:21–23).

Члени цієї групи, очевидно, не читали або не вивчали Писань, не слухали або не дивилися генеральну конференцію, не читали Ліягону або не відвідували недільні збори, а всі ці джерела містять слово Бога. Зрештою вони загубили шлях.

Група 2

“І сталося, що я побачив інших, які проштовхувались, і вони вийшли наперед і ухопилися за кінець жезла з заліза; і вони пробиралися крізь імлу темряви, тримаючися за жезл з заліза, доки не вийшли з неї і не скуштували плід цього дерева. …

І після того, як вони скуштували цей плід, їм стало соромно перед тими, хто насміхався з них; і вони відступилися на заборонені дороги і зникли” (1 Нефій 8:24, 28).

Зазначте, що люди з цієї групи ухопилися за жезл із заліза і трималися за нього. Так продовжувалося доти, доки вони не дісталися до дерева життя і скуштували плід. Але вони засоромилися євангелії Ісуса Христа, перестали зосереджуватися на Спасителі і відволіклися на принади, спокуси та багатства світу. Вони також загубилися.

Ключем до розуміння цих віршів є фраза “тримаючися за жезл з заліза”. Я порівнюю слово тримаючися зі стискуванням руки в кулак, аж до появи білизни. Якщо ви коли-небудь спускалися на надувних плотах бурхливою річкою, то пригадаєте, що трималися за пліт так сильно, що ваші кулаки побіліли. Після того, потрапляючи в спокійні води, що ви робили? Ви переставали триматися!

У євангельському контексті це відбувається, коли вас просять підготувати виступ або коли у вас настає кризовий момент, як, наприклад, смерть одного з членів сім’ї або розрив стосунків. Ви проглядаєте виступи з генеральних конференцій, які рідко слухаєте, або ви звертаєтеся до Писань, які зазвичай майже ніколи не читаєте. Ви прагнете духовного скерування і підтримки, бо відчуваєте свою духовну слабкість. Потім, коли криза минає, ви перестаєте триматися! Ви ставите Писання знову на полицю, повертаєтеся до старої звички лише іноді ходити до Церкви і перестаєте щодня молитися—принаймні до наступної кризи або бурхливих подій у житті. Іншими словами, ви не звертаєтеся до Спасителя по допомогу постійно, а лише тоді, коли відчайдушно її потребуєте.

Члени цієї групи були охрищені і багатьох з них, мабуть, було висвячено у священство, вони отримали храмові обряди, відслужили місію повного дня та уклали храмовий шлюб. Але вони перестали триматися! Вони перестали постійно читати Писання, зійшли на заборонені шляхи і загубилися.

На щастя, більшість дорослої молоді та колишніх місіонерів залишаються вірними євангельським істинам, які вони засвоїли і яких навчали. Вони також зосереджують своє життя на Спасителі шляхом щоденного вивчення Писань і молитви. Ми вдячні за них і їхню вірність. Вони—майбутнє Церкви і майбутні батьки тих, хто вестиме Церкву вперед.

Група 3

“Ось, [Легій] побачив ще багато людей, які проштовхувалися наперед; і вони підійшли, і вхопилися за кінець жезла з заліза; і вони просувалися вперед, весь час міцно тримаючися за жезл з заліза, доки не підійшли до дерева, і впали, і скуштували його плід” (1 Нефій 8:30).

Зверніть увагу на фразу “весь час міцно тримаючися за жезл з заліза”. Ця група читала Писання весь час. Вони весь час були зосереджені на Спасителі.

Писання—це найважливіше з усього, що ми можемо вивчати. Вони мають бути головнішими за хімію, фізику, бухгалтерську справу, танці, музику, спорт або будь-яке інше мирське навчання чи заходи.

Зображення
Family studying scriptures together

Починайте кожен день з Писань. Молитва і вивчення Писань ідуть пліч-о-пліч. Вони нерозлучні напарники. Постійна молитва спрямує вас до Писань, а постійне вивчення Писань скерує до молитви. І те й інше допомагатиме вам зосереджуватися на Спасителі й відкриє доступ до одкровення й до миру, що можуть приходити лише якщо “весь час міцно трима[тися] за жезл з заліза”. Молитва і вивчення Писань скерують вас до храму. Вони викличуть у вас бажання дотримуватися Суботнього дня у святості. Вони допоможуть вам уникати спокус супротивника і долати їх.

Зараз я приверну вашу увагу до фрази “вони підійшли до дерева, і впали, і скуштували його плід”. Ключ до розуміння цієї фрази міститься в 1 Нефій розділ 11:

“І сталося, що побачивши те дерево, я сказав Духові: Я розумію, що Ти показав мені дерево, цінніше над усе.

І Він сказав мені: Чого ти бажаєш?

І я сказав Йому: Знати тлумачення того”.

Ангел відповів: “Дивись!” Тоді Нефій побачив у видінні діву Марію, яку ангел назвав “матір Сина Божого”. Після цього Нефій побачив, що Марія тримає на руках дитину—“Агнця Божого”.

А тепер зверніть увагу на вірш 24: “І я глянув і побачив Сина Божого, Який ішов поміж дітей людських; і я бачив, як багато хто припадав до Його ніг і вшановував Його” (див. 1 Нефій 11:9–24; курсив додано).

Дерево є уособленням любові Божої, яка виявляється через Його Сина Ісуса Христа (див. 1 Нефій 11:21–22). Люди з другої групи, які прийшли до дерева, не припали, як зробили ті, що були у третій групі. Чи можливо бути в присутності Сина Божого і не знати про це? Вам треба лише почитати Новий Завіт, аби знайти відповідь. Спаситель служив три роки, навчаючи і творячи чудеса, але небагато людей розпізнали, ким Він був насправді.

Досліджуйте Писання

Поставте собі ці запитання:

  • Що я можу робити, аби переконатися, що весь час міцно тримаюся за жезл із заліза, аби, прийшовши до дерева життя, я упізнав Спасителя і припав та вклонився Йому?

  • Що я можу робити, аби очима, розумом і серцем зосереджуватися на Спасителі?

  • Що я можу робити, аби ставати більш схожим на Спасителя?

Відповіді на всі три запитання містяться в Писаннях. “Дослідіть-но Писання,—казав Спаситель,—бо ви думаєте, що в них маєте вічне життя,—вони ж свідчать про Мене!” (Іван 5:39). Якщо ви будете занурюватися в Писання кожного дня свого життя, ви матимете силу протистояти серйозним гріхам; а що більш важливо, ви прийдете до пізнання Спасителя. Ви зможете утримувати свої очі, розум і серце зосередженими на Ньому.

Пізнаючи Ісуса Христа, застосовуючи Його вчення і наслідуючи Його приклад, ви станете такими, як Він. А стаючи такими, як Він, ви здобудете можливість жити вічно в Його присутності.