2014
Сміливо вибирати скромність
Жовтень 2014


Сміливо вибирати скромність

З виступу на жіночій конференції Університету Бригама Янга 2 травня 2013 р.

Чого ми можемо навчати наших синів і дочок, аби допомогти їм сміливо обирати скромність у світі, який насміхається над їхніми чеснотними рішеннями?

Зображення
Youth walking on Temple Square.

Чому скромність така важлива? Чому довжина сукні, глибина вирізу або стиль футболки мають значення для Господа? Я—мати п’ятьох дочок і двох синів, тож ви можете уявити, що час від часу у нас обговорювалася тема скромності. Однак з роками я зрозуміла, що скромності найкраще навчати, викладаючи доктрину й показуючи позитивний приклад. Доктрина допомагає нашим дітям зрозуміти, чому скромність є такою важливою, а наш приклад у дуже позитивний спосіб продемонструє їм благословення, які приносить скромність.

Що означає скромність?

Скромність—це Богом даний принцип, що може допомогти нам навчитися належним чином користуватися своїми тілами тут, у земному житті. В путівнику Стійкі у вірі подано таке визначення скромності: “вияв покори і добропристойності в одязі, зовнішньому вигляді, мові і поведінці”1. Скромність не є самовдоволеною або хвалькуватою. Скромні люди не використовують свої тіла або поведінку для того, аби шукати схвалення світу чи привернути увагу до своїх реальних чи уявних досягнень або бажаних якостей.

Будь ласка, пам’ятайте, що принципи скромності, про які тут ідеться, стосуються як чоловіків, так і жінок, як синів, так і дочок, і пам’ятайте, що навіть навчаючи і показуючи взірець скромності, ми ніколи не засуджуємо тих, хто ходить у короткій спідниці чи з волоссям “кольору веселки і з багатьма красивими кільцями”2. Ми завжди є прикладом співчуття і Христової любові до людей, у той же час залишаючись вірними нормам, встановленим Господом.

Я свідчу, що рішення, які ми приймаємо на користь того, щоб виглядати і поводитися скромно, несуть в собі потужне послання про те, що ми розуміємо свою сутність Божих синів та дочок і що ми обрали стояти на святих місцях.

Я люблю цей вірш з Писань: “Чи не знаєте ви, що ви—Божий храм, і Дух Божий у вас пробуває? Храм Божий святий, а храм той—то ви!” (1 Коринтянам 3:16–17). Наші тіла є храмами наших духів. Саме до цього тілесного храму ми запрошуємо напарництво Святого Духа. Я впевнена, що коли ми приймаємо рішення носити скромний одяг і скромно поводитися, ми одягаємо наше свідчення про Бога, вічного Батька та Його Сина Ісуса Христа, і живемо за ним. Ми свідчимо своєю фізичною зовнішністю, що ми є учнями Христа і що ми живемо за євангелією.

Чому скромність має таке значення?

Ми живемо у світі добра і зла, й фізичне тіло може використовуватися або для праведних, або для злочестивих цілей. Але ми знаємо, що наші дорогоцінні тіла є даром від Бога кожному з нас. Вони священні. Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Для тих, хто знає і розуміє план спасіння, осквернення тіла є актом непокори [див. Moсія 2:36–37] і запереченням нашої істинної природи як синів і дочок Бога”3. Ми приймаємо рішення піклуватися про тіло і захищати його, аби бути знаряддям у руках Бога для здійснення Його славетних цілей (див. Aлма 26:3). Якщо ми бажаємо відстоювати Спасителя і виконувати Його роботу, тоді ми повинні запитати себе: “Чи буде нам зручно в одязі, який ми носимо, стояти в присутності Спасителя?”

Скромність в одязі, зовнішності, думках і поведінці є виявом того, що ми розуміємо укладені нами завіти, які благословляють нас, захищають і дають силу в підготовці до повернення в Його присутність. Коли ми христимося, то залишаємо світ і входимо в царство Боже. Усе має стати для нас іншим. Старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Вибираючи бути в Його царстві, ми відокремлюємо—але не ізолюємо—себе від світу. Наш одяг буде скромним, наші думки непорочними, наша мова чистою”4.

Скромність—це принцип, що допоможе нам залишатися в безпеці на шляху завітів під час нашого поступу в присутність Бога. Скромність в одязі, зовнішності, думках і поведінці допоможе нам підготуватися до укладення і дотримання священних храмових завітів. Аби благословити і захистити Адама і Єву, Бог дав їм одяг шкіряний, аби одягнути їх перед тим, як вивести з саду. Подібним чином Бог дає нам покриття із завітів моральності, символом яких є священний храмовий одяг.

Які благословення приносить скромність?

Чого ми можемо навчати своїх синів і дочок, аби допомагати їм сміливо обирати скромність у світі, що насміхається і глузує з них за чисті й чеснотні рішення? Дивлячись на нас, що вони бачать: що ми використовуємо свої тіла, аби привертати увагу чи прославляти Бога?

Зображення
A smiling family standing on a lawn. Shot in Australia.

Скромність у думках, словах, зовнішності та поведінці допомагає нам здобути три благословення, які зміцнюють і облагороджують нас.

1. Скромність запрошує постійний супровід Святого Духа. Старійшина Хейлз навчав: “Без скромності ми не можемо бути гідні присутності Духа”5.

Давайте допоможемо нашим дітям зрозуміти, що вони ніколи не захочуть зробити щось таке, що позбавить їх “невимовн[ого] дару Святого Духа” (УЗ 121:26). Допоможіть їм зрозуміти, що дорогоцінні й потужні духовні дари приходять разом з Його священним напарництвом. Бог пообіцяв: “Я вділю тобі від Свого Духа, Який просвітить твій розум, Який сповнить твою душу радістю; … Через це знатимеш ти все, що ти побажаєш від Мене стосовно праведного, з вірою, віруючи Мені, що отримаєш” (УЗ 11:13–14). Знання, мудрість і свідчення; радість, мир і щастя—це лише деякі з великих благословень, які ми можемо обіцяти своїм дітям, коли запрошуємо їх жити скромно і бути гідними Святого Духа.

Одним з викликів, пов’язаним зі скромним одягом, є те, що мода і прийнятні у суспільстві норми поведінки постійно змінюються. Господні норми ніколи не змінюються. Навчайте юнаків та дівчат бути чутливими до Духа, коли вони приймають рішення, що їм одягати, казати і робити. Якщо вони житимуть так, що Дух буде поруч з ними, у них не буде потреби уподібнюватися світові.

Наші діти отримали дар Святого Духа, і вони йдуть завітним шляхом, що веде до храму й поверне їх у присутність Бога. Необхідно, аби ми запевнили їх і показали приклад того, що їх буде скеровано, захищено, втішено і очищено, якщо вони житимуть гідно Святого Духа.

2. Ми можемо навчати своїх синів і дочок, що скромний зовнішній вигляд і поведінка допомагають нам захистити себе від руйнівного впливу світу. Найбільш обманна зброя, яка використовується проти нас усіх—це загальноприйнятна у суспільстві думка, що моральність є старомодною. Скромність допомагає уникати такого злочестивого впливу і захищає цнотливість та чеснотність. Послухайте ці слова, що містяться в брошурі Заради зміцнення молоді: “До шлюбу … не робіть нічого, … що збуджує сексуальні почуття”6. Нескромний одяг і поведінка часто викликають сексуальні почуття і ламають бар’єри та з більшою силою спокушають порушити закон цнотливості.

Старійшина Хейлз навчав: “Скромність—це основа чистоти й цнотливості як у думках, так і в ділах. Отже, оскільки скромність є вирішальним фактором, що впливає на наші думки, поведінку і рішення, то вона є серцевиною нашого характеру”7 Навчайте і будьте прикладом скромності, аби допомагати нашим юнакам і дівчатам бути готовими захищати і обороняти силу дітонародження, яку вони мають. Допомагайте їм зберігати священність вияву любові між чоловіком і дружиною і утримуватися від нього до часу укладення шлюбу.

3. Скромність робить нас спроможними “бути свідками Бога в усі часи” (Moсія 18:9). Спаситель навчав: “Тримайте свій світоч, щоб він міг сяяти світові. Я є світоч, який ви будете піднімати” (3 Нефій 18:24). У нас є божественний наказ бути маяком світові, щоб виявляти радість, яку приносить життя за євангелією, навчати праведності і будувати царство Боже на землі. Кожен з нас відображає Світло Христа, коли ми скромні, чисті й дотримуємося заповідей. Скромність—це доказ нашого свідчення про Спасителя і євангелію Ісуса Христа.

Якими прекрасними і благословенними є ті, кого скеровує Святий Дух, хто захищає себе від впливу світу і стоїть як свідок Бога для світу. І благословенні ті, хто показує приклад і викладає вчення про скромність всім синам і дочкам у Сіоні.

Оскільки ми уклали завіт іти за Спасителем і бажаємо отримати повноту благословень Його Спокути у нашому житті, насправді є лише один тип одягу, який має значення. Мороній записав: “Прокинься, і встань з праху, … так, і зодягнись у свій красивий одяг, о дочко Сіону; … щоб завіти Вічного Батька … було виконано” (Moроній 10:31; курсив додано).

Красивий одяг—це шати праведності, які носять ті, хто дотримується своїх завітів. Чи готуємо ми своїх дітей до того, щоб вони одягнули цей красивий одяг?

Я свідчу, що спасіння—у Христі і що ті, хто дотримувався своїх завітів, “матимуть досконалі знання їхнього задоволення, і їхньої праведності, будучи зодягнені в непорочність, так, саме в мантію праведності” (2 Нефій 9:14).

Посилання

  1. Стійкі у вірі: Довідник з євангелії (2004) с. 138.

  2. Джеффрі Р. Холланд, “Був, Ізраїль, ти в полоні”, духовний вечір Церковної системи освіти, 9 вер. 2012 р. cesdevotionals.lds.org.

  3. Девід А. Беднар, “Ми віримо, що повинні бути цнотливими”, Ліягона, трав. 2013, с. 43.

  4. Роберт Д. Хейлз, “Завіт хрищення: бути в Царстві та від Царства”, Ліягона, січ. 2001, с. 8.

  5. Роберт Д. Хейлз, “Скромність: благоговіння перед Господом”, Ліягона, серп. 2008, с. 18.

  6. Заради зміцнення молоді (2011), с. 36.

  7. Роберт Д. Хейлз, Ліягона, серп. 2008, с. 19.