2021
Отримання відповідей від Господа
Червень 2021


“Отримання відповідей від Господа”, Заради зміцнення молоді, черв. 2021, сс. 26–27.

Отримання відповідей від Господа

Ось три принципи, застосування яких допоможе вам отримувати відповіді на ваші молитви.

Зображення
молоді люди, які виглядають спантеличеними або розчарованими

Фотоілюстрація від Getty Images

Чи ставили ви коли-небудь Богу запитання і чи виникало у вас при цьому відчуття, що Він не відповідає на вашу молитву? Я ставив—і мені було важко зрозуміти чому. Але це не означає, що Бог не слухає. Насправді Він чує всі наші молитви і відповідає на них (див. Maтвій 7:7–8). Іноді нам треба приділити час і докласти зусилля, щоб зрозуміти Його відповіді.

Ось три принципи для розгляду, які допоможуть вам отримати відповіді від Господа і зрозуміти їх, коли вони прийдуть.

1. Не підганяйте Бога

Якщо ви схожі на мене, вам не подобається чекати на відповіді, коли у вас виникають запитання. Мені подобається, коли я можу звернутися до Google, Siri чи Alexa й отримати негайну відповідь.

Але Господь, зазвичай, так не працює. Іноді Він чекає, поки ми будемо готові. Навіть пророк Джозеф Сміт часто мав чекати відповідей на свої запитання. У 1833 році багато членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів жили в окрузі Джексон, шт. Міссурі, США. Але у листопаді того року зловмисники вигнали їх з тієї округи. Джозеф непокоївся. Він запитав Господа, чому це сталося. Господь не дав негайної відповіді на те запитання, але Він утішив Джозефа, сказавши: “Будьте спокійними та знайте, що Я є Бог”1. Решта відповіді прийшла наступного місяця (див. Учення і Завіти 101).

Коли я не отримую негайних відповідей на свої молитви, мені надає силу усвідомлення, що навіть пророкам іноді потрібно було чекати. Якщо у нас є віра і довіра до розкладу Господа, яку мав Джозеф, Господь відповість на наші молитви у Свій час. А іноді нам, можливо, потрібно буде дуже довго чекати.

2. Продовжуйте працювати

Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Господь любить, щоб докладали зусилля, а докладені зусилля приносять винагороду”2. Якщо замислитися над цим, це стосується усього, що ми робимо. Зусилля необхідні для зміцнення м’язів і опанування нових навичок.

Той самий принцип стосується отримання відповідей від Господа. Алма молодший бачив ангела, але одного того випадку було недостатньо. Його свідчення про Ісуса Христа і Його Спокуту зміцнилося лише після того, як він “постився і молився багато днів” (Aлма 5:46).

Згадайте Джозефа Сміта і Перше видіння. Джозеф не прокинувся одного ранку із думкою, що сьогодні йому треба запитати у Бога, до якої церкви йому приєднатися. Його дійсно непокоїло це запитання протягом двох років3. Він дуже наполегливо докладав зусиль для пошуку відповідей і, коли він був готовий, Небесний Батько відповів йому.

Зображення
молодий чоловік

3. Уважно придивіться—можливо ви вже отримали свою відповідь

Коли я був юнаком, я вважав, що Бог відповідає на молитви лише у певні способи. Багато людей плачуть, коли свідчать, і я думав, що, якщо я не плачу, Дух не промовляє до мене. Або якщо у мене не палало зсередини, як це описав Господь Оліверу Каудері (див. Учення і Завіти 9:8), я думав, що не відчував Духа.

Але я дізнався, що Бог промовляє до кожного з нас різними й особистими способами. Ключем для мене було розуміння, якими були ті шляхи. У Новому Завіті Павло навчав про те, які почуття може викликати у нас Дух: “А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість” (Гaлатам 5:22–23). Святий Дух може спілкуватися з нами за допомогою будь-яких з цих почуттів.

І відповіді від Святого Духа часто тихі й прості. Вони можуть іноді приходити “швидко, повністю і одночасно”, наче у темній кімнаті вмикається світло, як навчав старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Але частіше вони приходять як схід сонця—як “поступове зростання яскравості світла” або як світло, що доходить крізь туман. Ми отримуємо достатньо скерування, щоб зробити лише кілька кроків уперед4. Тому придивіться ще раз і переконайтеся, чи не дав вам Бог відповідь, яку ви не зрозуміли, оскільки очікували чогось іншого.

“Чи дійсно Бог хоче розмовляти з вами?— запитав Президент Рассел М. Нельсон.— Так!”5 Якщо ми терплячі і докладаємо необхідні зусилля, ми отримаємо відповіді на наші молитви. Поки ці відповіді не прийдуть, ми можемо довіряти Господу і продовжувати рухатися вперед. Господь сказав Джозефу Сміту: “Будьте спокійними та знайте, що Я є Бог” (Учення і Завіти 101:16). Ця порада може утішити нас також.