2021
Бути непохитними
Червень 2021


“Бути непохитними”, Заради зміцнення молоді, черв. 2021, сс. 20–23.

Бути непохитними

Виберіть стояти і не відходити від основ вашої віри і джерела одкровення.

З виступу на духовних зборах, “Stand and Be Not Moved”, виголошеному в Університеті Бригама Янга–Айдахо, 11 лютого 2020 р. Повний текст виступу можна знайти на сайті web.byui.edu/devotionalsandspeeches.

Зображення
Дерева Джошуа

Я хочу розповісти вам про ліс, в якому я провела більшу частину свого дитинства. Влітку там було тепло, а взимку—холодно, місцями лежав сніг. Там були різні види цікавих ссавців, рептилій, комах та пташок.

Але найкраще я пам’ятаю дерева. Їхня наукова назва—yucca brevifolia, і насправді це не дерева. Вони ростуть переважно у пустині Мохаве, розташованій у штатах Каліфорнія, Юта, Аризона та Невада, США.

Кажуть, що піонери назвали цей вид “дерево Джошуа”, оскільки воно схоже на старозавітного пророка Ісуса Навина (англійською Джошуа), який піднятими руками вказує їм напрямок до обіцяної землі. Дитиною я цікавилася, хто такий Ісус Навин і що мені слід про нього знати.

Вже будучи дорослою, я дізналася, що Ісус Навин вів народ Ізраїля до обіцяної землі. Він символізував Христа, Який веде усіх вірних до найголовнішої обіцяної землі, до присутності Небесного Батька.

Перед своєю смертю Ісус Навин зібрав свій народ і нагадав їм про все, що Господь зробив для них. Він застерігав їх, кажучи: “Виберіть собі сьогодні, кому будете служити” (Ісус Навин 24:15).

Я б хотіла поділитися трьома посланнями із застереження Ісуса Навина.

1. “Виберіть

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Мета нашого Небесного Батька у вихованні полягає не в тому, щоб Його діти робили те, що правильно, а в тому, щоб Його діти вибирали робити те, що правильно, і, зрештою, стали подібними до Нього”1.

У Книзі Мормона Легій каже нам: “Щоб досягнути [Божих] одвічних цілей щодо кінцевого стану людини, … Господь Бог дозволив людині діяти самостійно” (2 Нефій 2:15–16).

Наш божественний дар і здатність вибирати можуть бути як чудовими, так і викликати велике занепокоєння. Не так давно я розмовляла з дівчиною, якій було десь за 20. Вона пояснила, що почувалася пригніченою через необхідність робити увесь той вибір, який їй потрібно було зробити. Вона сказала: “Я б хотіла, щоб хтось вибрав за мене”.

Коли я слухала, мені згадалися наступні слова Ісуса Навина: “Будь сильний та відважний. Не бійся й не лякайся, бо з тобою Господь, Бог твій, у всьому, де ти будеш ходити” (Ісус Навин 1:9).

Необхідність приймати рішення є складовою божественного задуму нашого Небесного Батька. Увесь наш земний досвід базується на нашій свободі вибору. Вона сприяє нашому вічному розвитку.

Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Якщо ви бажаєте бути щасливими, виберіть Господній шлях”2.

Майте сміливість вибирати праведно у відповідності з укладеними вами завітами.

2. “Виберіть собі сьогодні

Зверніть увагу, що Ісус Навин каже “сьогодні”, а не “колись”. Відкладання на потім може мати неприємні наслідки. Подумайте, що було б, якби ви відклали ваше домашнє завдання або завдання з читання до кінця семестру. Це не було б добре! Багато що з того, що нам треба вибирати, неможливо відкласти на потім, на тоді, коли у нас буде час приділити цьому увагу. Деяким справам слід приділяти час щодня, свідомо і старанно.

Один такий вибір стосується можливості щоденного покаяння (див. Aлма 34:32–33). Президент Нельсон навчав: “Ніщо так не звільняє, не облагороджує і не є таким поворотним у нашому індивідуальному розвитку, як регулярна, щоденна зосередженість на покаянні”3.

Якщо ми вибираємо покаятися, це звільняє нас від тягаря провини, залежності, сорому, набридливих образ, недостатньої гідності та самообману. Натомість, наше щоденне покаяння сповнює надією, впевненістю, ентузіазмом, мудрістю, прощенням, покращеними стосунками і зростанням здатності отримати особисте одкровення.

Президент Нельсон з любов’ю благав тих, хто зійшов зі шляху: “Будь-ласка не залишайтеся поза шляхом завітів довше однієї хвилини. Будь ласка, поверніться на нього через [щире] покаяння, зараз”4.

3. “Виберіть собі сьогодні, кому будете служити”

Як учні Ісуса Христа, ми “бажає[мо] нести тягарі один одного, так щоб вони були легшими; … сумувати з тими, хто сумує; так, і співчувати тим, хто потребує співчуття” (Мосія 18:8–9).

Чи ми робимо це через надане нам доручення служити, чи тихенько, за підказкою Святого Духа; коли ми служимо нашим ближнім, ми служимо нашому Богові (див. Moсія 2:17).

Можливості для служіння—повсюди навколо вас. Деякі з них будуть організованими і в них братиме участь група людей. Інші будуть індивідуальні, непримітні і відомі лише тим, кому служили.

Будь ласка, будьте дуже уважними до людей навколо вас. Ви там, де ви є, не випадково. Небесний Батько працює зі своїми дітьми за божественним планом. Ви можете бути люблячим сусідом, тим, хто вислухає, другом, турботливим сином або дочкою, сильним плечем, або руками допомоги, які Небесний Батько призначив для того, щоб служити найближчим для вас людям—вашим близьким і далеким родичам, друзям, співробітникам, членам команди, однокласникам та іншим.

Ті, що хитаються і захоплюються

Давайте повернемося до лісу мого дитинства у пустині. Окрім дерев Джошуа, я часто бачила перекотиполе. Поки перекотиполе поєднане зі своїм корінням в землі, воно залишається на місці, підживлюється і зростає. Але перекотиполе отримало свою назву не випадково.

Перекотиполе не має своєї волі. Воно рухається лише туди, куди дме вітер. Коли зв’язок між рослиною та її корінням всихає, лише один порив вітру відриває рослину від її коріння.

Зображення
Дерева Джошуа і перекотиполе

Фотографія від Getty Images

Павло застерігав Ефесян, що деякі люди “хитаються й захоплюються від усякого вітру науки за людською оманою та за лукавством до хитрого блуду” (Eфесянам 4:14).

Дерева Джошуа і перекотиполе ростуть поруч. На кожне з них однаково впливають спека і холод, тип ґрунту і вітер. Але одне стоїть, а інше котиться.

Господь сказав: “Але Мої учні стоятимуть на святих місцях, і їх не зрушити” (Учення і Завіти 45:32).

Виберіть стояти і не відходити від основ вашої віри і джерела одкровення. Стійте і не відхиляйтеся від обіцянь ваших завітів або від роботи, яку Батько на Небесах послав вас сюди виконувати.

“Виберіть собі сьогодні, кому будете служити”, взявши на себе зобов’язання, що “я та дім мій будемо служити Господеві” (Ісус Навин 24:15).