Інститут
Урок 27 Підготовчий матеріал для уроку: Віра, надія і милосердя


“Урок 27 Підготовчий матеріал для уроку: Віра, надія і милосердя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 27 Підготовчий матеріал для уроку”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 27: Підготовчий матеріал для уроку

Віра, надія і милосердя

Зображення
“Він прийде знову, щоб правити і царювати”, художниця Мері Р. Зауер

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, який на той час служив у Першому Президентстві, навчав: “Віра, надія і милосердя доповнюють одна одну і в міру зростання однієї зростають й інші. … Три якості—віра, надія і милосердя,—працюючи разом і спираючись на істину та світло відновленої євангелії Ісуса Христа, роблять нас завжди багатими на добрі діяння [див. Алма 7:24]” (“Безкінечна сила надії”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, сс. 23, 24; див. Мороній 10:20). Вивчаючи цей матеріал, поміркуйте, що ви можете зробити, щоб повніше розвивати в собі ці божественні риси.

Частина 1

Як моя надія впливала на мою віру в Ісуса Христа?

Після знищення нефійської цивілізації Мороній залишився сам, щоб завершити Книгу Мормона. Він також вмістив в ній кілька вчень свого батька, Мормона, зокрема про такі чесноти, як віра, надія і милосердя (див. Мороній 7:1).

Зображення
Мороній пише біля вогню
Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Мороній 7:33, 38, 40–43 і знайдіть, чого навчає нас Мормон про взаємозвʼязок між вірою і надією.

Президент М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, так навчав про взаємозвʼязок між вірою і надією:

Зображення
Президент М. Рассел Баллард

“Віра в Господа Ісуса Христа—справжня віра, всією душею і з непохитністю—це сила, яка береться до уваги у Всесвіті. Вона може бути рушійною силою, завдяки якій творяться чудеса. Або ж вона може бути джерелом внутрішньої сили, завдяки якій ми знаходимо мир, спокій і сміливість, щоб справитися з чимось.

Коли ми виявляємо свою віру і довіру, щоб діяти, приходить надія. Надія виростає з віри і надає сенсу та встановлює мету всьому, що ми робимо. Вона може навіть дати нам спокійну впевненість, яка нам потрібна, щоб жити щасливо у світі, що дозрів у беззаконні, відчаї та несправедливості”. (“The Joy of Hope Fulfilled”, Ensign, Nov. 1992, 32)

Зображення
усміхнена молода жінка
Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Які благословення прийшли або могли прийти у ваше життя, коли ви зосереджували свою віру й надію на Ісусі Христі?

Частина 2

Як я можу мати більше надії?

Коли Мороній скорочував літопис яредійців, він вмістив у це скорочення учення пророка Етера про віру. Потім він перерахував багато чудес, які відбулися завдяки вірі в Ісуса Христа. (Див. Етер 12:3–22). Мороній пояснив, що “віра є сподіване, але не бачене” (вірш 6).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Етер 12:4, 32 і подумайте, на що ви можете сподіватися, виявляючи віру в Бога.

Президент Ухтдорф так сказав про безмежну силу надії:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“Надія—це дар Духа [див. Мороній 8:26]. Це надія на те, що через Спокуту Ісуса Христа і силу Його воскресіння ми воскреснемо до життя вічного, і це через нашу віру в Спасителя [див. Мороній 7:41]. Цей вид надії є як принципом з обіцянням, так і заповіддю [див. Колосянам 1:21–23], разом з якою з’являється відповідальність, притаманна всім заповідям—ми повинні зробити надію дієвою частиною свого життя і подолати спокусу втрачати надію. Надія на милосердний план щастя нашого Небесного Батька несе мир [див. Римлянам 15:13], милість [див. Псалми 32:22], втіху [див. Римлянам 12:12] і радість [див. Приповісті 10:28]. Надія на спасіння подібна до захисного шолому [див. 1 Солунянам 5:8]; і є фундаментом для нашої віри [див. Євреям 11:1; Мороній 7:40] і якорем для наших душ [див. Євреям 6:19; Етер 12:4]”. (“Безкінечна сила надії ”, сс. 21–22)

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Що ви можете робити, аби надія стала більш дієвою складовою вашого щоденного життя?

Частина 3

Як милосердя може впливати на мої стосунки з іншими та з Ісусом Христом?

Сказавши про віру і надію, Мормон закінчує свою проповідь, зосереджуючись на милосерді, тобто на “чистій любові Христа” (Мороній 7:47).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Мороній 7:43–48 і можете позначити слова або фрази, якими визначено й описано милосердя.

Президент Джин Б. Бінгем, генеральний президент Товариства допомоги, зазначила:

Зображення
Президент Джин Б. Бінгем

“Ісус Христос є досконалим втіленням милосердя. Його доземна пропозиція бути нашим Спасителем, Його вплив на інших під час смертного життя, Його божественний дар Спокути і Його постійні зусилля привести нас назад до нашого Небесного Батька є основними проявами милосердя. Він діє в рамках однієї мети: любов до Його Батька, виражена через Його любов до кожного з нас. …

Я свідчу: якщо ми наслідуємо Його досконалий приклад, то зможемо отримати дар милосердя, який принесе нам велику радість в цьому житті і обіцяне благословення вічного життя з нашим Небесним Батьком”. (“Я принесу світло євангелії в свій дім”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, сс. 6, 9)

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Згадайте пару прикладів того, що Ісус Христос є “досконалим втіленням милосердя”. Знайдіть розповіді про ці приклади у Писаннях і підготуйтеся навести принаймні один з них класу.

Зображення
“Христос і діти з Книги Мормона”, художник Дел Парсон

Думаючи про приклад Спасителя, поміркуйте, на що може бути схоже милосердя у вашому щоденному житті. Президент Томас С. Монсон навчав:

Зображення
Президент Томас С. Монсон

“Я маю на увазі милосердя, яке спонукає нас бути чуйними, співчутливими і милосердними не лише в часи хвороби, горя і страждань, але й в часи слабкості чи помилок, які переживають інші.

Є велика необхідність у милосерді, яке звернене до тих, кого не помічають, яке дає надію тим, у кого опустилися руки, яке надає допомогу тим, хто страждає. Справжнє милосердя—це любов у дії. Милосердя потрібне скрізь.

Потрібне милосердя, яке не шукає задоволення в слуханні чи повторенні розповідей про нещастя, яке прийшло до інших; це можливо робити тільки в тому разі, якщо цим можна якось допомогти тим, хто переживає нещастя. Американський педагог і політик Горас Менн одного разу сказав: “Пожаліти в стражданнях—це по-людськи, а полегшити їх—це по-Божому” [Horace Mann, Lectures on Education (1845), 297].

Мати милосердя—це терпеливо ставитися до людини, яка розчаровує нас. Це не піддатися імпульсу легко образитись. Це приймати слабкості й помилки. Це приймати людей такими, якими вони є. Це помічати не фізичну зовнішність, а риси, які з часом не потьмяніють. Це не піддатися імпульсу розділяти інших на категорії”. (“Милосердя ніколи не минає”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, с. 124)

Зображення
три жінки розмовляють
Зображення
піктограма, записуйте

Записуйте свої думки

Що ви можете робити, щоб більш палко прагнути дару милосердя і розвивати в собі любов до інших, схожу на Христову? Кому потрібно відчути любов Спасителя через вас? Що ви можете робити, щоб допомогти цій людині відчувати Його любов?