Інститут
Урок 3 Підготовчий матеріал для уроку: Сон Легія про дерево життя


“Урок 3 Підготовчий матеріал для уроку: Сон Легія про дерево життя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 3 Підготовчий матеріал для уроку”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 3 Підготовчий матеріал для уроку

Сон Легія про дерево життя

Зображення

Подумайте про людей, організації, сайти в Інтернеті або соціальні мережі, які щодня впливають на ваші думки, вибір та вчинки. Чи багато з них заохочують вас наслідувати Ісуса Христа? Під час вивчення матеріалу поміркуйте, як слова Бога можуть допомогти вам збільшити свою здатність йти тісною і вузькою дорогою, що веде до Господа та благословень Його Спокути.

Частина 1

Як я можу сильніше відчувати у своєму житті любов Бога?

Коли сімʼя Легія “перебува[ла] у пустині” (1 Нефій 8:2), подорожуючи до обіцяної землі, Легій отримав від Бога видіння. У цьому видінні чоловік, убраний у білі шати, повів Легія у “темну і жахливу пустиню” (1 Нефій 8:1–7).

Зображення

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте 1 Нефій 8:8–12, де вміщено розповідь Легія про те, що він побачив, помолившись Господу про милість.

Зображення

Пізніше Нефій отримав видіння, подібне до батькового. Коли Нефій попросив розтлумачити йому, що означає дерево життя, йому було показано “матір Сина Божого від плоті людської … [яка] тримала на руках дитину” (1 Нефій 11:18, 20). Потім явився ангел, щоб допомогти Нефію краще зрозуміти, що означає те дерево.

Зображення

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте 1 Нефій 11:21–22 і дізнайтеся, до якого висновку прийшов Нефій стосовно значення того дерева.

Старійшина Ніл А. Максвелл, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Скуштувати любові Бога,—це скористатися Спокутою Ісуса й отримати … радість, яку вона може принести” (“Ламан і Лемуїл: Уроки з їхнього життя”, Ліягона, січ. 2000, с. 7).

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, також сказав:

Зображення

“Куштування плоду дерева також символізує, що ми приймаємо обряди і завіти відновленої євангелії—охристившись, отримавши дар Святого Духа і увійшовши в дім Господа, щоб отримати силу з небес. Завдяки благодаті Ісуса Христа і шануванню наших завітів, ми отримуємо величне обіцяння жити з нашою праведною сім’єю протягом усієї вічності.

Не дивно, що ангел описав цей плід, як “найрадісніш[ий] для душі” [1 Нефій 11:23]”. (“Плоди”, Ліягона, лист. 2019, с. 117)

Зображення

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Подумайте над словами, якими Легій (див. 1 Нефій 8:10–12) описав дерево життя та його плід. Що з цих слів ви можете дізнатися про Божу любов, виявлену через дар Його Сина Ісуса Христа?

Частина 2

Що може утримувати мене від наближення до Ісуса Христа та плодів Його Спокути?

Не всі люди у сні Легія скуштували плід або залишилися, скуштувавши його. З цієї розповіді ми дізнаємося, що одні люди відмовилися прийняти Спасителя та благословення, що приходять завдяки Його Спокуті, а інші, хоч і скуштували від Його доброти, усе ж пізніше відвернулися від Нього, розгубившись, засоромившись або спокусившись жити у гріху.

Зображення

Вивчайте, готуючись до уроку

Уважно прочитайте 1 Нефій 12:16–18 і знайдіть, що саме у сні Легія заважає людям дістатися дерева життя і що Нефій дізнався про символічне значення кожного елемента.

Зображення

Люди тримаються за жезл з заліза в імлі темряви.

Зображення

Обговоріть під час підготовки до уроку

З допомогою когось із членів сімʼї чи друзів знайдіть сучасні приклади “джерела брудної води” (1 Нефій 12:16), “імли темряви” (вірш 17) та висміювання з боку тих, хто знаходиться у великій і просторій будівлі. Будьте готові навести ваші приклади у класі.

Зображення

Частина 3

Як мені не піддаватися спокусі й залишатися вірним/ою Ісусу Христу?

У своєму сні Легій побачив три групи людей, які старалися йти вузькою і тісною дорогою, що веде до дерева та його плоду. Легій також побачив жезл з заліза, що простягався вздовж цієї дороги, що вела до дерева.

Зображення

Нефій навчав, що жезл з заліза символізує слово Бога і що ті, хто “міцно трима[ється] за нього, ті ніколи не загинуть; і ніякі спокуси і вогненні стріли супротивника не зможуть узяти верх над ними і засліпити, щоб привести їх до знищення” (1 Нефій 15:24). Президент Езра Тефт Бенсон зауважив, що слово Бога знаходиться “у Писаннях, у словах сучасних пророків та в особистому одкровенні” (“The Power of the Word”, Ensign, May 1986, 80).

Зображення

Вивчайте, готуючись до уроку

Читаючи вказані далі уривки з Писань, знайдіть, яка різниця між тими, хто покладається на слово Бога, і тими, хто не покладається на нього.

Зображення

Сестра Енн М. Дібб, колишня радниця у генеральному президентстві Товариства молодих жінок, звернулася зі словами підбадьорення до тих, хто відійшов від жезла з заліза:

Зображення

“Триматися за жезл з заліза не завжди легко. Ми можемо відпускати його через тиск однолітків чи гордовитість, думаючи, що зможемо знайти свій власний шлях назад—пізніше. … Нефій каже: “І багато хто зник з його очей, блукаючи невідомими шляхами” (1 Нефій 8:32). У важкі часи свого життя ми також можемо опинитися на “невідомих шляхах”. Хочу запевнити вас, що завжди є можливість знайти дорогу назад. Завдяки покаянню, яке уможливлює для нас спокутна жертва нашого Спасителя Ісуса Христа, ми можемо повернутися і знову ще міцніше ухопитися за жезл з заліза і відчути сповнене любові спрямування від нашого Небесного Батька. Спаситель звернувся до нас з відкритим запрошенням: покайтеся, тримайтеся і не відступайте” (“Тримайтеся”, Ліягона, лист. 2009, сс. 80–81)

Зображення

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Поміркуйте над тим, ситуація якої з груп людей, описаних Нефієм, найкраще відповідає вашій теперішній ситуації? Як саме слово Бога допомагає вам наближатися до Спасителя та Його спокутуючої сили? Що ви хотіли б змінити, аби міцніше триматися за жезл?