Інститут
Урок 12 Підготовчий матеріал для уроку: Нам потрібно духовно народитися знову


“Урок 12 Підготовчий матеріал для уроку: Нам потрібно духовно народитися знову”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 12 Підготовчий матеріал для уроку”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 12 Підготовчий матеріал для уроку

Нам потрібно духовно народитися знову

Зображення
людина йде лугом

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, зауважив: “Книга Мормона є нашим підручником настанов під час подорожі від поганого до хорошого, а потім до ще кращого та в наших намаганнях змінити своє серце” (“Спокута й подорож земним життям”, Ліягона, квіт. 2012, с. 40). У Книзі Мормона цю зміну описано як духовне народження знову, зміну в серці і навернення. Вивчаючи цей матеріал у підготовці до уроку, поміркуйте над тим, як життя за вченням Христа може допомогти вам поглибити своє навернення й стати більш схожими на Ісуса Христа.

Частина 1

Як життя за вченням Христа може сприяти поглибленню мого навернення?

Далі стисло пояснено, що відбувається, коли ми стаємо по-справжньому наверненими:

Навернення включає в себе зміну поведінки, однак воно стосується набагато більше, ніж просто поведінки; воно є зміною самої нашої натури. Це настільки важлива зміна, що Господь та Його пророки називають її народженням знову, зміною серця і хрищенням вогнем. (Див. “Навернення”, Путівник по Писаннях, topics.ChurchofJesusChrist.org)

Наприклад, після того як ангел закликав Алму молодшого до покаяння, він дуже страждав через свої гріхи. Страждаючи, Алма звернувся до Господа по допомогу, його гріхи було прощено і він духовно народився знову (див. Мосія 27:11–23).

Зображення
Алма молодший молиться
Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Мосія 27:25–26 і знайдіть, чого Господь навчав Алму про необхідність духовно народитися знову.

Духовне народження знову, тобто навернення, не відбувається саме по собі. “Ви стаєте наверненими у результаті праведних зусиль слідувати за Спасителем. Ці зусилля включають виявлення віри в Ісуса Христа, розкаяння в гріхах, хрищення, отримання дару Святого Духа і терпіння з вірою до кінця [дотримуючись учення Христа]” (“Conversion”, Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org).

Досвід народу царя Веніямина вказує на те, що застосування вчення Христа веде до духовного народження знову і навернення до Господа.

Зображення
цар Веніямин звертається з проповіддю

У своїй останній проповіді цар Веніямин навчав, що всі ми є “невигідними слугами” і є “навіки в боргу” перед Богом (Мосія 2:21–25, 34). Потім він свідчив, що ми можемо бути викуплені тільки через Ісуса Христа. Почувши це послання, люди царя Веніямина стали знесиленими і впали на землю у благоговінні й страху (див. Мосія 3:17–4:2).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Мосія 4:2–3 і знайдіть, як люди царя Веніямина застосували вчення Христа і які благословення вони отримали.

З Мосія 4 ми дізналися, що після того як люди царя Веніямина отримали прощення своїх гріхів, він навчав їх вірити в Бога й жити з вірою, щоб вони могли завжди “утримувати прощення [своїх] гріхів” (вірш 12). Коли цар Веніямин закінчив свою проповідь, він захотів дізнатися, чи повірили люди тому, чого він навчав (див. Мосія 5:1).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Мосія 5:2–7 і дізнайтеся, що зробив Господь людям царя Веніямина, коли вони застосували вчення Христа у своєму житті.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, так сказав про духовне народження знову:

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“Ви можете спитати: “Чому ця могутня зміна не відбувається зі мною швидше?” Ви маєте пам’ятати, що ті видатні приклади народу царя Веніямина, Алми—а також деякі інші гідні цитування приклади з Писань—є реальними, але не типовими [див. Ezra Taft Benson, “A Mighty Change of Heart”, Ensign, Oct. 1989, 2–5]. Для більшості з нас ці зміни відбуваються не так швидко; для цього потрібен час. На відміну від фізичного народження, духовне переродження є швидше процесом, ніж подією. І залучення до цього процесу є головною метою смертного життя. …

Причащаймося гідно щотижня і продовжуймо наближатися до Святого Духа, щоби викорінити останні залишки нечистоти в нас. Я свідчу, що якщо ви продовжите свій шлях стежиною духовного переродження, тоді спокутна благодать Ісуса Христа забере ваші гріхи і нечистоту тих гріхів, що залишили в вас свій відбиток, тоді спокуси втратять свою привабливість і через Христа ви станете святими, як Він і наш Батько святі”. (“Народитися знову”, Ліягона, трав. 2008, с. 78)

Президент Бонні Л. Оскарсон, колишній генеральний президент Товариства молодих жінок, навчала:

Зображення
Президент Бонні Л. Оскарсон

“Усім нам потрібно прагнути змінити своє серце і саму свою природу, аби більше не мати бажання іти шляхами світу, а робити приємне Богові. Справжнє навернення—це процес, що відбувається упродовж певного часу і потребує готовності виявляти віру. … Воно вимагає послідовності й щоденних зусиль”. (“Чи дійсно я вірю?Ліягона, трав. 2016, с. 88)

Зображення
піктограма, записуйте

Записуйте свої думки

Можете подивитися відео “The People of King Benjamin Make a Covenant (Mosiah 5)” (Люди царя Веніямина укладають завіт, Мосія 5) (3:41), а потім написати особисте зобовʼязання, якого ви можете дотримуватися, щоб продовжувати йти далі шляхом навернення.

Частина 2

Як я можу показувати Господу, що справді хочу мати зміну серця?

Поміркуйте над тим, чого ми можемо навчитися з прикладу анті-нефій-легіїв про те, що необхідно свідомо докладати зусилля, щоб отримати могутню зміну серця і підтримувати її. Ці колишні ламанійці були “дик[им], і закам’яніл[им], і жорсток[им] народ[ом]; народ[ом], який втішався вбивством Нефійців, і обкраданням, і пограбуванням їх” (Алма 17:14). Однак анті-нефій-легії отримали євангелію Ісуса Христа, коли їх навчали Аммон та його брати, і всі ті, які “були навернені до Господа, ніколи не відпали” (Алма 23:6).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Алма 24:9–11, 15, 19 і знайдіть, що зробили анті-нефій-легії, щоб зміцнити своє навернення до Господа.

Зображення
“Очищувальний шлях слухняності, жертви і посвячення”, художник Ден Бурр

Говорячи про могутню зміну серця, яку відчули ці люди, старійшина Беднар порадив:

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“Щоб відкласти улюблену “зброю бунтів”, таку як егоїзм, гордовитість та непослух, потрібно більше, ніж просто вірити й знати. Без переконання, смирення, покаяння і упокорення ми не зможемо відмовитися від нашої зброї бунтів. Чи залишилася у вас і у мене зброя бунтів, яка не дозволяє нам навернутися до Господа? Якщо так, тоді нам потрібно покаятися вже зараз”. (“Навернені до Господа”, Ліягона, лист. 2012, сс. 108–109)

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Яка “зброя бунтів” могла б заважати вам відчути зміну серця?