Новий Завіт 2023
1–7 травня. Лука 12–17; Іван 11: “Радійте зо мною, бо знайшов я вівцю свою тую загублену”


“1–7 травня. Лука 12–17; Іван 11: “Радійте зо мною, бо знайшов я вівцю свою тую загублену”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“1–7 травня. Лука 12–17; Іван 11”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2023

Зображення
чоловік обіймає свого сина

The Prodigal Son (Блудний син), художниця Ліз Лемон Свайндл

1–7 травня

Лука 12–17; Іван 11

“Радійте зо мною, бо знайшов я вівцю свою тую загублену”

Коли ви будете читати Лука 12–17 та Іван 11, з молитвою прагніть дізнатися, що Небесний Батько хоче, аби ви знали і робили. Ваше вивчення цих розділів може відкрити ваше серце для прийняття послань, призначених саме для вас.

Записуйте свої враження

У більшості ситуацій результат 99 зі 100 вважається чудовим, але не тоді, коли ці числа представляють улюблених дітей Бога (див. Учення і Завіти 18:10). У цьому випадку навіть одна душа заслуговує на те, аби її старанно, відчайдушно шукали “аж поки не знайде[мо] її” (Лука 15:4), як навчав Спаситель у притчі про загублену вівцю. Тоді можна починати радіти, оскільки “на небі радітимуть більш за одного грішника, що кається, аніж за дев’ятдесятьох і дев’ятьох праведників, що не потребують покаяння!” (Лука 15:7). Якщо це здається несправедливим, важливо пам’ятати, що насправді немає жодної людини, яка “не потребує покаяння”. Нам усім потрібен порятунок. І ми всі можемо брати участь у порятунку, радіючи разом за кожну врятовану душу (див. Учення і Завіти 18:15–16).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Лука 12; 14–16

Я отримую благословення, якщо моє серце налаштоване на те, що є вічним.

Чому Бог міг назвати “нерозумним” працьовитого, успішного чоловіка, який побудував великі клуні і наповнив їх плодами своїх трудів? (Див. Лука 12:16–21). У цих розділах євангелії від Луки Спаситель навчає кільком притчам, які можуть допомогти нам підняти наші очі над мирським і спрямувати їх на вічне. Деякі з цих притч перелічені тут. Як би ви підсумували головну думку кожної? Що, на вашу думку, вам каже Господь?

Див. також Maтвій 6:19–34; 2 Нефій 9:30; Учення і Завіти 25:10.

Лука 15

Небесний Батько радіє, коли знаходяться ті, хто загубився.

Читаючи притчі, яких Ісус навчав у Лука 15, що ви дізнаєтеся про почуття Бога щодо тих, хто згрішив, чи у чомусь іншому є “загубленим”? Що має відчувати щодо них духовний провідник, чи будь-хто з нас? Подумайте, як фарисеї та книжники могли б відповісти на ці запитання (див. Лука 15:1–2). Відповідь Ісуса можна знайти у трьох притчах в Лука 15. Читаючи їх, подумайте, чого Ісус навчав книжників та фарисеїв цими притчами.

Ви можете також скласти список того, у чому ці притчі схожі, а у чому відрізняються. Наприклад, ви можете звернути увагу на те, що загубилося у кожній притчі і чому, як воно було знайдене, і як люди на це реагували. Які послання мав Ісус для тих, хто “загублений”, включаючи тих, хто не думав, що загубився? Які послання Він мав для людей, які шукали тих, хто загубився?

Див. також Учення і Завіти 18:10–16; Джеффрі Р. Холланд, “Ще один блудний син”, Ліягона, лип. 2002, сс. 69–72.

Зображення
жінка шукає монету

The Lost Piece of Silver (Загублена срібна монета), художник Джеймс Тіссо

Лука 16:1–12

Чого навчав Христос у притчі про несправедливого управителя?

Старійшина Джеймс Е. Талмейдж пояснив один урок, який ми можемо засвоїти з цієї притчі: “Будьте старанними, оскільки день, коли ви зможете використовувати свої земні багатства скоро мине. Навчайтеся навіть у нечесних і нечестивих. Якщо вони настільки завбачливі, що підготувалися до того єдиного майбутнього, про яке знали, наскільки ж маєте ви, хто вірить у вічне майбутнє, готуватися до нього! Якщо ви не навчилися мудрості і завбачливості у використанні “несправедливого багатства”, як вам можна довірити більш тривалі багатства?” (Jesus the Christ [1916], 464). Які інші уроки для себе ви знаходите в цій притчі?

Лука 17:11–19

Вдячність за мої благословення наблизить мене до Бога.

Якби ви були одним з десяти прокажених, чи думаєте ви, що ви би повернулися подякувати Спасителю? Які додаткові благословення отримав вдячний прокажений завдяки тому, що подякував?

Ви можете також поміркувати над словами Спасителя: “Твоя віра спасла тебе” (вірш 19). Яким чином, на вашу думку, пов’язані вдячність і віра? Як обидві допомагають нам зцілюватися? Відео “Президент Рассел М. Нельсон: Пророча молитва вдячності, надії та зцілення заради всього світу” (ChurchofJesusChrist.org) може допомогти вам поміркувати над цими запитаннями.

Див. також Дейл Г. Ренлунд, “Подумайте про великодушність і велич Бога”, Ліягона, трав. 2020, сс. 41–44.

Іван 11:1–46

Ісус Христос—це воскресіння і життя.

Чудо підняття Лазаря з мертвих було сильним і беззаперечним свідченням, що Ісус дійсно був Сином Бога і обіцяним Месією. Які слова, фрази чи подробиці в Іван 11:1–46 зміцнюють вашу віру в те, що Ісус Христос це “воскресіння і життя”? Що для вас означає, що Ісус є “воскресіння і життя”?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Лука 15:1–10.Чи розуміють члени вашої сім’ї, що відчуває людина, яка щось загубила чи яка загубилася сама? Розповідь про їхній досвід може започаткувати обговорення притчі про загублену вівцю і загублену монету. Або ви можете зіграти в гру, в якій хтось ховається, а інші члени сім’ї намагаються його чи її знайти. Як ця гра допомагає нам зрозуміти ці притчі?

Лука 15:11–32.У чому ми можемо бути схожі на батька в цій історії, коли губляться наші близькі? Чого ми можемо навчитися з досвіду старшого сина, що може допомогти нам стати більше подібними до Христа? Чим батько у цій притчі схожий на нашого Небесного Батька?

Лука 17:11–19.Щоб допомогти членам сім’ї застосувати розповідь про десятьох прокажених, ви можете запросити їх написати і підкласти таємні записки вдячності одне одному. Ви також можете разом заспівати “Дякуй Богу”, (Гімни, № 145) й обговорити благословення, які отримала ваша сім’я.

Іван 11:1–46.Члени сім’ї можуть поділитися своїми свідченнями про Ісуса Христа.

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонований гімн: “Любить наш Пастир всім серцем”, Гімни, № 130.

Як покращити наше навчання

Використовуйте історії та приклади, щоб навчати принципам євангелії. Спаситель часто навчав про євангельські принципи за допомогою історій та притч. Подумайте про приклади та історії з вашого життя, які можуть оживити євангельський принцип для вашої сім’ї (див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 22).

Зображення
чоловік стоїть на колінах перед Ісусом у подяці

Where Are the Nine (А де дев’ять?), художниця Ліз Лемон Свайндл