Новий Завіт 2023
8–14 травня. Матвій 19–20; Марк 10; Лука 18: “Чого ще бракує мені?”


“8–14 травня. Матвій 19–20; Maрк 10; Лука 18: “Чого ще бракує мені?”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“8–14 травня. Матвій 19–20; Марк 10; Лука 18”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2023

Зображення
робітники у винограднику

8–14 травня

Матвій 19–20; Марк 10; Лука 18

“Чого ще бракує мені?”

Прочитайте й обдумайте Maтвій 19–20; Maрк 10 і Лука 18, звертаючи увагу на отримані вами підказки. Занотуйте ці підказки і вирішіть, як ви будете діяти за ними.

Записуйте свої враження

Якби у вас була можливість поставити Спасителю лише одне запитання, що б ви запитали? Коли певний багатий юнак вперше зустрів Спасителя, він запитав: “Що маю зробити я доброго, щоб мати вічне життя?” (Матвій 19:16). Відповідь Спасителя свідчила як про те, що Він цінував те хороше, що юнак вже зробив, так і була виявом любові та заохоченням робити більше. Коли ми обдумуємо можливість мати вічне життя, ми так само можемо запитувати себе, чи не треба нам робити щось більше. Коли ми запитуємо себе, кожен по-своєму: “Чого ще бракує мені?” (Maтвій 19:20), Господь може дати нам відповіді, які будуть такими ж особистими як і Його відповідь багатому юнакові. Чого б Господь не попросив нас зробити, виконання наданої ним поради завжди вимагатиме, щоб ми більше покладалися на Нього, ніж на нашу власну праведність (див. Лука 18:9–14) і приймали “Царство Боже як дитя” (див. Лука 18:17; див. також 3 Нефій 9:22).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Maтвій 19:3–9; Maрк 10:2–12

Шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом.

Ця розмова між Спасителем і фарисеями є одним з небагатьох записаних випадків, коли Спаситель навчав конкретно про шлюб. Прочитавши Maтвій 19:3–9 та Maрк 10:2–12, складіть перелік кількох тверджень, які, на вашу думку, підсумовують погляди Господа на шлюб. Як ваше знання про Батьковий план спасіння впливає на ваші думки і почуття щодо шлюбу?

Maтвій 19:3–9; Maрк 10:2–12

Чи навчав Ісус, що розлучення ніколи не є прийнятним і що розлучені люди не повинні укладати шлюб повторно?

У виступі про розлучення президент Даллін Х. Oукс навчав, що, за задумом Небесного Батька, шлюбні стосунки мають тривати вічно. Але Бог також розуміє, що іноді розлучення є необхідним. Президент Оукс пояснив, що Господь “дозволяє розлученим одружуватися знову без плями аморальності, що з’явилася б там за вищим законом. Якщо розлучений член Церкви не скоїть серйозного гріха, він може бути гідний храмової рекомендації за тими ж нормами гідності, що стосуються інших членів Церкви” (“Розлучення”, Ліягона, трав. 2007, с. 70).

Maтвій 19:16–22; Maрк 10:17–22; Лука 18:18–23

Якщо я запитаю Господа, Він навчить мене, що мені слід робити, аби успадкувати вічне життя.

Розповідь про багатого юнака може змусити замислитися навіть учня, який залишався вірним протягом усього свого життя. Читаючи Maрк 10:17–22, які ви бачите докази вірності і щирості юнака? Що Господь відчував до цього юнака?

Ця історія може спонукати вас запитати: “Чого ще бракує мені?” (Матвій 19:20). Як Господь допомагає нам отримати те, чого нам бракує? (Див. Eтер 12:27). Що ми можемо робити, аби підготуватися прийняти Його виправлення і допомогу у нашому прагненні вдосконалюватися?

Див. також Ларрі Р. Лоуренс, “Чого ще бракує мені?”, Ліягона, лист. 2015, сс. 33–35; С. Mарк Палмер, “Ісус же поглянув на нього з любов’ю”, Ліягона, трав. 2017, сс. 114–116.

Матвій 20:1–16

Кожен може отримати благословення вічного життя, незалежно від того, коли вони приймуть євангелію.

Чи мали ви такий досвід, як робітники у винограднику? Які уроки ви знаходите для себе в цьому уривку? Послання старійшини Джеффрі Р. Холланда, “Робітники у винограднику” (Ліягона, трав. 2012, сс. 31–33) може допомогти вам побачити нові способи застосування цієї притчі. Які додаткові підказки дає вам Дух?

Зображення
смиренний чоловік і фарисей

The Repentant Publican and the Self-Righteous Pharisee in the Temple (Митник, що розкаявся, і лицемірний фарисей в храмі), художник Френк Адамс

Лука 18:9–14

Я маю покладатися на Божу милість, а не свою власну праведність.

Як би ви підсумували різницю між двома молитвами у цій притчі? Поміркуйте, що, згідно з вашими відчуттями, вам слід робити, аби бути більше схожими на митаря з цієї історії і менше на фарисея.

Див. також Филип’янам 4:11–13; Aлма 31:12–23; 32:12–16.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Maрк 10:13–16; Лука 18:15–17.Щоб допомогти членам сім’ї обміркувати написане у цих віршах, ви можете разом заспівати пісню на пов’язану тему, наприклад,“Коли я читаю про давній той час” (Збірник дитячих пісень, с. 35). Що ви б могли відчувати, якби були серед дітей, яких благословив Ісус? Що може означати—“Божого Царства прийняти немов те дитя”? (Див. Марк 10:15).

Maрк 10:23–27.У чому різниця між тим, щоб мати багатства і покладатися на багатства? (Див. Maрк 10:23–24). Читаючи вірш 27, ви, можливо, захочете привернути увагу до Перекладу Джозефа Сміта: “Для людей, які покладаються на багатства,—це неможливо [увійти до Божого царства], але це не є неможливим для людей, які покладаються на Бога і залишають усе [багатство] заради Мене, бо для таких [людей, які довіряють Богу,] усе це можливо” (Joseph Smith Translation, Mark 10:26). Як наша сім’я виявляє, що ми довіряємо Богу більше, ніж матеріальним статкам?

Матвій 20:1–16.Для того, щоб проілюструвати принципи з Maтвій 20:1–16, ви можете влаштувати просте змагання, наприклад, короткий забіг. Після того, як кожен візьме участь у змаганні, нагородіть кожного однаковим призом, починаючи з людини, яка прибігла останньою, і закінчуючи людиною, яка прибігла першою. Чого це навчає нас про те, хто отримує благословення вічного життя згідно з планом Небесного Батька?

Maтвій 20:25–28; Марк 10:42–45.Що означає фраза “Хто великим із вас хоче бути,—хай буде слугою він вам”? (Матвій 20:27). Яким чином Ісус Христос є взірцем у дотриманні цього принципу? Як ми можемо наслідувати Його приклад у нашій сім’ї, у нашому приході, філії чи серед сусідів?

Лука 18:1–14.Що ми дізнаємося про молитву з двох притч у цих віршах?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонований гімн: “Любі діти, Бог—ваш Батько”, Гімни, № 20.

Як покращити особисте вивчення

Знайдіть час, який вам підходить. Часто буває так, що навчатися найлегше, коли ви можете вивчати Писання без відволікань. Знайдіть слушний для себе час і з якомога більшою постійністю навчайтеся саме в цей час щодня.

Зображення
Христос і багатий юнак

(Christ and the Rich Young Ruler) Христос і багатий юнак, художник Генріх Гофман