За Мною йдіть
17–23 лютого. 2 Нефій 11–25: “Ми втішаємося у Христі”


“17–23 лютого. 2 Нефій 11–25: “Ми втішаємося у Христі”, За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“17–23 лютого. 2 Нефій 11–25”, За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей. 2020

Зображення
Ісая пише на сувоях

17–23 лютого

2 Нефій 11–25

“Ми втішаємося у Христі”

Нефій навчав, що слова Ісаї “прості для всіх, хто сповнений духом пророцтва” (2 Нефій 25:4). Коли ви будете читати, прагніть отримати дух пророцтва, готуючись духовно, прислухаючись до Духа і записуючи свої враження.

Записуйте свої враження

Гравіювати на металевих пластинах---нелегко, і місце на сторінках Малих пластин Нефія було обмежене. Тому чому Нефій докладав таких великих зусиль, щоб скопіювати великий обсяг писань Ісаї у свій літопис? Він зробив це, “аби хто … не побачив ці слова, міг би піднестися серцем і звеселитися” (2 Нефій 11:8). У певному сенсі, запрошення читати записи Ісаї є запрошенням радіти і втішатися. Ви можете втішатися, як це робив Нефій, пророцтвами Ісаї про збирання Ізраїля, пришестям Месії та тисячолітнім миром, обіцяним праведним. Ви можете радіти, що навіть у день “горя і темряви” ви “побачили велике світло” (див. 2 Нефій 18:22, 19:2). Ви можете радіти, що ви можете “черпа[ти] воду з криниць спасіння” (2 Нефій 22:3). Іншими словами, ви можете “втіша[тися] у Христі” (2 Нефій 25:26).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

2 Нефій 11–25

Як я можу краще розуміти вчення Ісаї?

Нефій визнав, що для декого “слова Ісаї не прості” (2 Нефій 25:4). Так дійсно можуть відчувати ті, хто не знає культуру давніх Юдеїв та їх географію так, як Нефій (див. 2 Нефій 25:6). Але Нефій також дав пораду, щоб допомогти нам знайти сенс у написаному Ісаєю:

“Прикла[діть] його слова до” себе (2 Нефій 11:2).Багато вчень Ісаї мають різні можливі значення та застосування. Наприклад, те, що він написав про розсіяння і збирання Ізраїля, може надихнути вас подумати про вашу потребу бути “зібраними” і повернутися до Спасителя.

Прагніть бути “сповнен[ими] духом пророцтва” (2 Нефій 25:4).Найкращий спосіб зрозуміти пророцтва Ісаї---це прагнути натхнення від Духа. Моліться про духовне скерування. Ви можете не зрозуміти все одразу, але Дух може допомогти вам дізнатися, що потрібно знати для свого життя сьогодні.

Для вас також може бути корисним звертатися по допомогу до Писань, включаючи виноски, пояснення до розділів, Путівник по Писаннях і т.і.

2 Нефій 11:2--8, 25:19--29

“Правильний шлях—це вірити в Христа”.

Нефій почав і завершив цитувати Ісаю з вислову свого свідчення про Ісуса Христа (див. 2 Нефій 11:2–8, 25:19–29). Що вражає вас у його свідченні? Коли ви цього тижня будете навчатися, подумайте про бажання Нефія “переконати [своїх] дітей … повірити в Христа, і примиритися з Богом” (2 Нефій 25:23), і зверніть увагу на уривки, які переконують вас вірити в Ісуса Христа і йти за Ним.

Вам може бути корисним пам’ятати, що багато з учень Ісаї про Спасителя доносяться за допомогою символів. Наприклад, ви можете побачити Спасителя у таких символах, як господар виноградника (див. 2 Нефій 15:1–7), камінь (див. 2 Нефій 18:14) і світло (див. 2 Нефій 19:2). Які інші символи Ісуса Христа ви знаходите в цих розділах? Чого ці символи навчають вас про Нього?

2 Нефій 12–13

Горді та мирські будуть принижені.

Нефій передбачив, що гординя стане причиною падіння його народу (див. 1 Нефій 12:19). Тому не дивно, що Нефій ділився зі своїм народом постійними застереженнями Ісаї проти гордині. У розділах 12 та 13 пошукайте слова, за допомогою яких Ісая описав гординю, наприклад пихаті та гордовиті. Потім ви можете перефразувати ці застереження своїми словами, наче ви пишете послання особисто для себе, аби застерегти щодо гордині.

Див. також “Розділ 18: Стережіться гордині” (Учення Президентів Церкви: Езра Тефт Бенсон [2014], сс. 245–257).

2 Нефій 12:2–5, 21:9–12, 22, 24:1–3

Під час Тисячоліття народ Бога буде насолоджуватися миром.

Для вас може бути корисним уявити себе на місці Нефія та його народу. Уявіть, що ви втекли з Єрусалима незадовго до того, як його було зруйновано (див. 2 Нефій 25:10), і що ви є частиною розсіяння Ізраїля. Що ви могли б відчувати, коли читали вчення Ісаї про майбутнє збирання Ізраїля та мирне Тисячоліття? Як святих останніх днів нас було покликано допомагати збирати народ Бога в останні дні у підготовці до тисячолітнього правління Христа. Коли ви будете вивчати ці вірші, подумайте, як ви допомагаєте здійснити описані в них пророцтва. Що, за натхненням, ви відчуваєте вам слід робити, аби допомагати збирати народ Бога?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

2 Нефій 12:1–3

Якщо ви відвідували храм---“гор[у] дому Господнього”---ви можете поділитися з вашою сім’єю тим, як храмові завіти допомагають вам “[ходити] стежками [Господа]”. Якщо ви не були в храмі, читання цих віршів разом може надихнути на розмову про те, як ви можете підготуватися до храмових благословень.

2 Нефій 15:18–23

Чи може ваша сім’я згадати сучасні приклади неправедних ідей, описаних у цих віршах? Як нам не бути обманутими брехливими ідеями стосовно того, що є добром і що є злом?

2 Нефій 21

Якщо вашій сім’ї потрібна допомога, щоб зрозуміти цей розділ (який відповідає розділу 11 Ісаї), ви можете знайти підказки в Учення і Завіти 113:1–6, де пророк Джозеф Сміт відповідає на деякі запитання стосовно Ісая 11. Що ми дізнаємося про Ісуса Христа з цих віршів?

2 Нефій 21:9

Що конкретно ми можемо зробити, щоб допомогти наповнити землю “знанням Господа”?

2 Нефій 25:23–26

Як ви можете допомогти членам вашої сім’ї “втішатися у Христі”? Може ви могли б запросити їх написати на смужках паперу про Спасителя те, що приносить їм радість. Потім на майбутніх сімейних вечорах або під час сімейного вивчення Писань можна дати комусь прочитати текст однієї смужки. Члени сім’ї можуть додавати протягом року нові смужки.

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Шукайте зразки. У Писаннях ми можемо знаходити зразки, які показують нам, як працює Господь. Наприклад, у 2 Нефій 11–25 ви можете знайти зразки, які показують, як Господь застерігає і прощає.

Зображення
Храм у місті Панама, Панама

Храм у місті Панама, Панама. “Гора дому Господнього буде поставлена на вершині гір, і буде піднята вона над пагорбами, … і всі народи полинуть до неї” (2 Нефій 12:2).